«Μαθαίνουμε τα νέα μέσα από ένα τρανζιστοράκι»

«Μαθαίνουμε τα νέα μέσα από ένα τρανζιστοράκι»

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παίζοντας σκραμπλ στο φως των κεριών περνά τις νύχτες της η Μ.Γ. μαζί με τον σύζυγό της, αποκλεισμένοι και οι δύο στον Πετισούνα, λίγο έξω από την Κύμη. «Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος άρχισε να διακόπτεται από το βράδυ της Παρασκευής και “παγιώθηκε” το Σάββατο το πρωί», περιγράφει η Μ.Γ. «Εχουν, λοιπόν, ξεμείνει χωρίς ηλεκτρικό όσα σπίτια ηλεκτροδοτούνται από την παραλία Κύμης». Περισσότερες λεπτομέρειες δεν μπορεί να δώσει η 50χρονη κάτοικος, καθώς η μόνη πηγή ενημέρωσής της είναι ένα τρανζιστοράκι. Χωρίς ηλεκτρικό η καθημερινότητα έχει μεταλλαχθεί. «Βγάλαμε τα τρόφιμα πάνω στο χιόνι και, μόλις ξεπαγώνουν, τα καταναλώνουμε», περιγράφει. «Ευγνωμονώ τη στιγμή που έβαλα στο σπίτι γκάζι και μπορώ έστω να μαγειρέψω». Αντίστοιχα, σοφή επιλογή του ζεύγους ήταν το ενεργειακό τζάκι, η μοναδική πηγή θέρμανσής τους, αλλά ακόμη και τα διακοσμητικά κεριά, «που μας φωτίζουν από τις 4 μ.μ. και μετά». Η δε αγορά μιας «vintage» ενσύρματης τηλεφωνικής συσκευής τούς εξασφάλισε την επικοινωνία με τον κόσμο, αφού ασύρματο και κινητά δεν λειτουργούν πια. «Δεν είχα ξανανιώσει ποτέ το αίσθημα αποκλεισμού», ομολογεί η γυναίκα, που, αν και γέννημα-θρέμμα της περιοχής, δεν είχε ξαναζήσει κάτι ανάλογο. Με 1,80 μ. ύψος χιόνι γύρω από το σπίτι ήταν πλήρως εγκλωβισμένοι μέχρι τη στιγμή που ένας περαστικός βοσκός, που αγωνιούσε για τα ζώα του, καθάρισε περνώντας με το αγροτικό του όχημα το μονοπάτι έξω από την πόρτα τους.

Ο 27χρονος Δημήτρης Νικολόπουλος, που ζει στον κεντρικότερο δρόμο της Κύμης, ταλαιπωρείται από τη διακοπή νερού και τον κατ’ οίκον περιορισμό, που ωστόσο αντιμετωπίζει με χιούμορ. «Την Κυριακή βγήκα από το παράθυρο για να ξεχιονίσω την είσοδο του σπιτιού», περιγράφει. Φαίνεται ότι τις δύο πρώτες μέρες οι Αρχές δεν προέβησαν στις απαιτούμενες ενέργειες. «Για την προσωπική μας υγιεινή το “στεγνό καθάρισμα” είναι μονόδρομος», λέει στην «Κ». Οσο για φαγητό, «τώρα δικαιώνεται η μητέρα μου, που είχε προνοήσει και μαγειρέψει εκ των προτέρων για πολλές μέρες». Τα αυτοκίνητα παραμένουν θαμμένα κάτω από το χιόνι, οπότε οι τολμηροί δύνανται μόνο πεζή να κυκλοφορήσουν. Και καθώς η νύχτα πέφτει και το χιόνι γίνεται όλο και πιο πυκνό στην Κύμη, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι μέλλει γενέσθαι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή