Εντείνεται η αγωνία για την πολιτική Τραμπ

Εντείνεται η αγωνία για την πολιτική Τραμπ

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι γερμανικές εξαγωγικές επιχειρήσεις προστίθενται στον μακρύ κατάλογο των κλάδων της βιομηχανίας και των χωρών που ανησυχούν για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις της πολιτικής που θα εφαρμόσει ο Ντόναλντ Τραμπ, και ειδικότερα για τις εξαγγελίες του περί στροφής των ΗΠΑ σε μέτρα προστατευτισμού και περιορισμού του ελεύθερου εμπορίου.

Ενώ ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ ετοιμάζεται να αναλάβει επισήμως καθήκοντα την επόμενη εβδομάδα, η Ενωση Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) εκφράζει την ανησυχία της για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στις δραστηριότητες των μελών της και κατ’ επέκταση στη γερμανική οικονομία μια στροφή των ΗΠΑ στον προστατευτισμό και στον περιορισμό του ελεύθερου εμπορίου. Καλεί, έτσι, την κυβέρνηση να θέσει τα θεμέλια ενός νέου οικονομικού κύκλου που δεν θα εξαρτάται τόσο από τις εξαγωγές.

Για τον σκοπό αυτόν οι γερμανικές βιομηχανίες ζητούν να προωθήσει η κυβέρνηση μεταρρυθμίσεις, αλλά και να αυξήσει τις επενδύσεις στην ψηφιακή τεχνολογία, την έρευνα και την ανάπτυξη, τις υποδομές και την παιδεία.

«Δεδομένης της πολιτικής αβεβαιότητας που επικρατεί παγκοσμίως και η οποία απειλεί την εθνική μας οικονομία, η μελλοντική ανάπτυξη του κλάδου μας κάθε άλλο παρά προφανής είναι», σχολίασε σχετικά ο πρόεδρος της BDI Ντίντερ Κεμπφ. Ο ίδιος τόνισε ότι το κλειδί για την προστασία της γερμανικής οικονομίας είναι «οι κρατικές επενδύσεις στους δρόμους, στην ενέργεια, στα ψηφιακά δίκτυα και στην παιδεία». Αναφερόμενος, άλλωστε, ανοικτά στην προοπτική να σημειωθεί επί Τραμπ στροφή των ΗΠΑ στον προστατευτισμό και στον περιορισμό του ελεύθερου εμπορίου, ο κ. Κεμπφ προειδοποίησε πως κάτι τέτοιο «θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της και προπαντός την οικονομία της Γερμανίας, που βασίζεται στις εξαγωγές». Προσέθεσε, άλλωστε, ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα ανησυχούν παράλληλα και για ενδεχόμενες ζημίες από παρεμβάσεις του αμερικανικού κράτους στη δεύτερη οικονομία του κόσμου.

Σημειωτέον ότι η BDI προβλέπει πως οι γερμανικές εξαγωγές θα σημειώσουν αύξηση 2% έως 3% φέτος, ενώ τουλάχιστον μισό εκατ. άτομα θα προστεθούν στο εργατικό δυναμικό της χώρας. Η κίνηση της Ενωσης Γερμανικών Βιομηχανιών καταγράφεται σε μια στιγμή που εντείνεται η ανησυχία εντός και εκτός ΗΠΑ για τις πολιτικές επιλογές του Ντόναλντ Τραμπ.

Δεδομένων των εξαγγελιών του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ ότι θα ακυρώσει το άνοιγμα της κυβέρνησης Ομπάμα στην Αβάνα, ανησυχία επικρατεί και στον ιδιωτικό τομέα της Κούβας, που έχει επωφεληθεί τα μέγιστα από την προσέγγιση με την Ουάσιγκτον. Πρόκειται για τον τομέα στον οποίο απασχολείται το ένα τρίτο των Κουβανών εργαζομένων. Εξάλλου, η σημαντικότερη πηγή εσόδων του είναι τα τουλάχιστον 3,5 εκατ. τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο τη νήσο της Καραϊβικής – μάλιστα, αυξήθηκαν κατά πολύ από το 2014 και το άνοιγμα της κυβέρνησης Ομπάμα στην Κούβα.

Την ίδια στιγμή, η Κίνα δεν κρύβει την ανησυχία της για τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ ότι θα επιβάλει δασμούς 45% στα προϊόντα της και επιχειρεί, μέσω των κρατικών ΜΜΕ, να προειδοποιήσει πως διαθέτει αρκετά όπλα για να αντεπιτεθεί αν χρειαστεί. Πηγές προσκείμενες στις κινεζικές αρχές ανέφεραν στο Bloomberg ότι, αν ο Τραμπ κάνει πραγματικότητα τις απειλές του και αρχίσει έναν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, το Πεκίνο μπορεί να επιβάλει ανάλογους φόρους σε σημαντικές αμερικανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, να τις θέσει στο στόχαστρο των αρχών ανταγωνισμού, να τις κατηγορήσει για πολιτικές αθέμιτου ανταγωνισμού αλλά και να περιορίσει δραστικά τις αγορές αμερικανικών προϊόντων για το κράτος.

Και όλα αυτά ενώ στο εσωτερικό των ΗΠΑ βρίσκεται σε εξέλιξη η αναμέτρηση του Ντόναλντ Τραμπ με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, με αιχμή την προσπάθεια των Ρεπουμπλικανών να ελέγξουν την πολιτική της, επιβάλλοντας λογιστικό έλεγχο στις αποφάσεις της. Σε εξέλιξη είναι και η σύγκρουσή του με τις μεγάλες αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, που αναγκάζονται να ανακαλέσουν επενδυτικά σχέδιά τους στο Μεξικό, υπό την απειλή του Τραμπ για τιμωρητικούς δασμούς στα προϊόντα τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή