Περιοδικό για τους ρέκτες της νουάρ λογοτεχνίας

Περιοδικό για τους ρέκτες της νουάρ λογοτεχνίας

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους «ψαγμένους» αναγνώστες αστυνομικής λογοτεχνίας, που δεν αρκούνται στους ευπώλητους τίτλους και δυσκολεύονται να περιοριστούν στα «μεγάλα ονόματα» του χώρου, απευθύνεται το ολοκαίνουργιο «The Crimes and Letters Magazine». Η «πρώτη και μοναδική επιθεώρηση αστυνομικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα», σύμφωνα με τον αρχισυντάκτη του περιοδικού, Κώστα Καλφόπουλο, αποτελεί καρπό της προσπάθειας μιας ομάδας δημοσιογράφων, συγγραφέων και μελετητών, αρκετοί εκ των οποίων είναι μέλη της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ανάμεσά τους, οι Ανδρέας Αποστολίδης, Γιάννης Ράγκος και Φίλιππος Φιλίππου), ενώ τη διεύθυνση έκδοσης έχει αναλάβει ο Στράτος Μυρογιάννης. «Παρότι οι καιροί είναι δύσκολοι, θεωρούμε ότι η εποχή μας χρειάζεται τόλμη και πρωτοβουλία», αναφέρει ο κ. Καλφόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι στα χρόνια της αμερικανικής Μεγάλης Υφεσης γεννήθηκε «το αστυνομικό όπως το ξέρουμε σήμερα». Πρόκειται, άλλωστε, για ένα λογοτεχνικό είδος που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε άνθηση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Το πρώτο τεύχος του «CLM» διατίθεται ήδη στα βιβλιοπωλεία και περιέχει, μεταξύ άλλων, ένα αφιέρωμα στον Γιάννη Μαρή, συνεντεύξεις της Αθηνάς Κακούρη και της Τιτίνας Δανέλλη, θέματα για τη σχέση του αστυνομικού μυθιστορήματος με τον αστικό χώρο, καθώς και μία σειρά από μόνιμες στήλες, με περίπου ανάλογο χώρο να αφιερώνεται στην ελληνική και την ξένη αστυνομική λογοτεχνία. Στόχος της ομάδας είναι η κυκλοφορία τριών περιοδικών τον χρόνο, έτσι το επόμενο, «καλοκαιρινό» τεύχος σχεδιάζεται να περιλαμβάνει αφιερώματα στις αστυνομικές ταινίες και τα βιβλία που πραγματεύονται ένα «έγκλημα το καλοκαίρι» (ο «Ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ» και το «Εγκλημα στον Νείλο» είναι ίσως τα πιο διάσημα δείγματα), καθώς και στη σχέση του μεσογειακού νουάρ με τη μεσογειακή διατροφή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή