Εκθέσεις συνδέουν Τραμπ και Ρωσία

Εκθέσεις συνδέουν Τραμπ και Ρωσία

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξετάζοντας σειρά ερευνών των Financial Times αναφορικά με τη χρηματοδότηση αρκετών επιχειρηματικών εγχειρημάτων του Ντόναλντ Τραμπ, ο δικηγόρος Σκοτ Χόρτον επιχειρεί να αποδείξει πως η ρωσική μαφία γλίτωσε τον 70χρονο μεγιστάνα από μία ακόμη χρεοκοπία, αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα Alternet.

Σύμφωνα με τις έρευνες, η χρηματοδότηση αυτών των εγχειρημάτων ερχόταν αποκλειστικά από ρωσικές πηγές, κάτι που με άλλα λόγια σημαίνει ότι μετά την κατάρρευση των επιχειρήσεών του τη δεκαετία του 2000, ο Τραμπ κατάφερε να σταθεί επιχειρηματικά μέσω αυτής της σκοτεινής χρηματοδότησης, αναφέρει το δημοσίευμα, κάνοντας λόγο για άμεση σύνδεση του νεοκλεγέντα προέδρου με το Κρεμλίνο. Ο Χόρτον κατέληξε στο συμπέρασμά του μέσω της σύνδεσης υλικού από τις τρεις σχετικές εκθέσεις των Financial Times, η πρώτη εκ των οποίων εστιάζει στον Σεργκέι Μίλιαν, τον επικεφαλής του Ρωσοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την έκθεση, γύρω στο 2007 – 2008, ο Τραμπ είχε στενές επιχειρηματικές σχέσεις με τον Μίλιαν, τον επικεφαλής ενός θεσμού που έχει χαρακτηριστεί βιτρίνα ενός ρωσικού δικτύου πρακτόρων, τις οποίες ο ίδιος ωστόσο αρνήθηκε προεκλογικά, παρά την ύπαρξη σχετικών ντοκουμέντων και φωτογραφιών. Στη συνέχεια, η επόμενη έκθεση φέρνει τον Τραμπ στο κέντρο ενός σχεδίου «ξεπλύματος χρήματος», στο οποίο ο μεγιστάνας χρησιμοποίησε ορισμένες συμφωνίες που αφορούν την ακίνητη περιουσία του, καθώς και τη χαλαρή σχετική νομοθεσία, για να κρύψει τη διάχυση κεφαλαίων από τη Ρωσία και ορισμένα πρώην σοβιετικά κράτη στις ΗΠΑ, και για να ξεπλύνει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια που αποκτήθηκαν παρανόμως από ολιγάρχες, κερδίζοντας τόσο ο ίδιος όσο και οι ολιγάρχες.

Τέλος, η τρίτη έκθεση αφορά τη σχέση του Τραμπ με την εταιρεία Bayrock, μία εταιρεία που έχει κατηγορηθεί ότι εκπροσωπεί «κρυμμένα συμφέροντα στη Ρωσία και το Καζαχστάν» και η οποία συμμετείχε στην προαναφερθείσα επιχείρηση ξεπλύματος χρήματος. Εξετάζοντας λοιπόν και τις τρεις αυτές εκθέσεις, ο Χόρτον κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Τραμπ συνεργάστηκε ενεργά με ορισμένα ρωσικά συμφέροντα, κυρίως τη δεκαετία του 2000 που αντιμετώπισε απανωτές χρεοκοπίες, ερχόμενος σε άμεση σύνδεση με υψηλά πρόσωπα της ρωσικής μαφίας, τα οποία έχουν στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή