Η επόμενη πενταετία, κρίσιμη για την επιρροή των ΗΠΑ

Η επόμενη πενταετία, κρίσιμη για την επιρροή των ΗΠΑ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με μία νέα αμερικανική έκθεση για τις παγκόσμιες τάσεις σε διάφορους τομείς κατά τα επόμενα χρόνια, αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών βλέπουν με απαισιοδοξία την επόμενη πενταετία για τον επερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα έρθει αντιμέτωπος με τη μείωση της αμερικανικής ισχύος σε παγκόσμιο επίπεδο, συνοδευόμενη από τις προσπάθειες της Κίνας και της Ρωσίας να μειώσουν ακόμη περισσότερο τη διεθνή επιρροή των ΗΠΑ, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, υπό την εποπτεία του Γραφείου του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, εκδίδει τη συγκεκριμένη έκθεση κάθε τέσσερα χρόνια, λίγο μετά κάθε νέα προεδρική εκλογή.

Η φετινή έκθεση, 240 σελίδων, η οποία δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα και είναι βασισμένη σε συναντήσεις με περισσότερους από 2.500 ανθρώπους σε 35 χώρες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, παρέχει προβλέψεις για ζητήματα που κυμαίνονται από την οικονομία και την ενέργεια μέχρι τον πόλεμο και την κλιματική αλλαγή.

«Το αναδυόμενο παγκόσμιο πεδίο διαγράφει το τέλος μιας περιόδου αμερικανικής κυριαρχίας που ακολούθησε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», αναφέρει η έκθεση, τονίζοντας ότι τα επόμενα πέντε χρόνια θα κρίνουν τις αντοχές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η έκθεση βρίσκεται σε έντονη αντίθεση με τις προεκλογικές εξαγγελίες του Τραμπ, ο οποίος υποσχέθηκε να κάνει και πάλι την Αμερική «σπουδαία», ενισχύοντας κυρίως σημαντικά τον αμερικανικό στρατό.

Αντιθέτως, πολλοί εξωτερικοί παρατηρητές αναρωτιούνται αν η Ουάσιγκτον έχει τη «θέληση και τα μέσα να συνεχίσει να ασκεί ευρύτερη ηγεσία σε διεθνές επίπεδο», αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας ότι η ευρύτερη διεθνής τάξη πραγμάτων βρίσκεται σε κίνδυνο, κάτι που θα δυσκολέψει τις διεθνείς συνεργασίες των ΗΠΑ και την επιρροή τους, αφήνοντας ανοικτό το πεδίο σε άλλες χώρες και μη κρατικούς φορείς να επιδιώξουν τους στόχους τους.

«Η αβεβαιότητα για τις ΗΠΑ, η εσωστρεφής Δύση και η διάβρωση των κανόνων για την πρόληψη των συγκρούσεων και τα ανθρώπινα δικαιώματα θα ενθαρρύνουν την Κίνα και τη Ρωσία να ανακόψουν την αμερικανική επιρροή», σημείωσε συγκεκριμένα η έκθεση, τονίζοντας ότι παρότι η επιθετικότητά τους και οι ετερόκλητες παρεμβάσεις τους δεν θα ξεπεράσουν το όριο της κήρυξης θερμού πολέμου, είναι πιθανό να διακινδυνεύσουν μία τέτοια κατάσταση.

Ενδεικτικά, όσον αφορά τη Ρωσία, η έκθεση αναφέρει ότι η κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν θα συνεχίσει να δίνει προτεραιότητα στις αμυντικές δαπάνες, ακόμη και αν η χώρα του συνεχίσει να ταλαιπωρείται από οικονομική στασιμότητα και πληθωρισμό, ενώ η επιθετική εξωτερική της πολιτική θα αποτελέσει παράγοντα «αξιοσημείωτης αστάθειας». «Τα επόμενα πέντε χρόνια θα δουν τη ρωσική ηγεσία να συνεχίζει την προσπάθειά της να αποκαταστήσει την υπόσταση υπερδύναμης της Ρωσίας μέσω στρατιωτικού εκσυγχρονισμού, με διεθνείς δεσμεύσεις που σκοπεύουν να επεκτείνουν τη ρωσική επιρροή και να μειώσουν τη δυτική, πολεμοχαρή διάθεση σε σχέση με τα πυρηνικά και τον αυξημένο εθνικισμό», αναφέρεται συγκεκριμένα στην έκθεση.

Τέλος, οι αξιωματούχοι που τη συνέταξαν αναφέρθηκαν και στα προβλήματα της διεθνούς οικονομίας, τα οποία προβλέπουν ότι θα παραμείνουν αμείωτα την επόμενη πενταετία, ενισχύοντας τον λαϊκισμό τόσο στα δεξιά όσο και στα αριστερά του πολιτικού φάσματος και απειλώντας παράλληλα τον πολιτικό φιλελευθερισμό, ενώ οι αναφορές τους στην τρομοκρατία και τις περιφερειακές αντιπαραθέσεις εμφανίζουν μια αντίστοιχη απαισιοδοξία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή