ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλάζουν τακτική οι Βρετανοί τραπεζίτες

REUTERS

Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος αποτελεί τη σημαντικότερη βιομηχανία της Βρετανίας, φέρνει τα υψηλότερα φορολογικά έσοδα και αντιπροσωπεύει το 1/10 της παραγωγής της.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Οι τράπεζες με μεγάλη δραστηριότητα στο Λονδίνο θα ασκήσουν εντονότερες πιέσεις στους Ευρωπαίους αξιωματούχους, ώστε να τους πείσουν για το πόσο ζωτικής σημασίας είναι η πρόσβασή τους στην ενιαία αγορά μετά το Brexit – άλλωστε αποδείχθηκαν άκαρπα τα διαβήματα προς τη βρετανική κυβέρνηση. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει το Reuters, μέχρι σήμερα τα υψηλόβαθμα στελέχη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με μακρά παρουσία στη βρετανική πρωτεύουσα είχαν εστιάσει τις προσπάθειές τους, μέσα από έρευνες και διαπροσωπικές επαφές, στο να πείσουν τους κυβερνώντες να ζητήσουν από τους εκπροσώπους της Ε.Ε. όσο το δυνατόν περισσότερη πρόσβαση. Τώρα οι ίδιοι άνθρωποι, οι οποίοι πιθανώς θα αρχίσουν να μεταφέρουν θέσεις εργασίας και δραστηριότητες εκτός Λονδίνου τους επόμενους μήνες, αν δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο, διαπιστώνουν πως τα επιχειρήματα και τα εργαλεία που είχαν στη διάθεσή τους εξαντλήθηκαν.

Η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι διευκρίνισε πως δεν την ενδιαφέρει η χώρα της να κρατήσει έστω κάποια «ψήγματα» της συμμετοχής της στην Ε.Ε., και αυτό ερμηνεύτηκε από ορισμένους ότι προτιμά να ασκεί έλεγχο στις μεταναστευτικές ροές προς την πατρίδα της, αντί να διατηρήσει ανοικτή την πρόσβαση στην ενιαία αγορά. Γι’ αυτό και οι ομάδες λόμπινγκ των τραπεζών στρέφονται στις Βρυξέλλες, σε Γάλλους πολιτικούς και σε άλλους σημαντικούς παράγοντες. «Η μάχη στη Βρετανία έληξε, η μάχη στη Γαλλία θα αρχίσει σύντομα», δηλώνει ένα από τα στελέχη αυτών των ομάδων. Κάποιος άλλος αναφέρει ότι θα δαπανήσει περισσότερο χρόνο στις Βρυξέλλες φέτος για να προσεγγίσει τον αρμόδιο διαπραγματευτή για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ και την ομάδα του, καθώς και τον Ντιτιέρ Σέους, ένα Βέλγο διπλωμάτη, ο οποίος βοηθάει στον συντονισμό των συνομιλιών μεταξύ Λονδίνου-Βρυξελλών.

Εν τω μεταξύ, σημαντικό θέμα είναι ο ρόλος της Βρετανίας και του Λονδίνου συγκεκριμένα ως χρηματοπιστωτικού κέντρου της Ευρώπης. Βέβαια, ορισμένοι Ευρωπαίοι πολιτικοί, όπως ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, εκλαμβάνουν αυτήν την κατάσταση ως ευκαιρία να πάρουν τα ηνία από τη Βρετανία, η οποία επί δεκαετίες επέβαλε το αγγλοσαξονικό καπιταλιστικό μοντέλο. Ο κ. Ολάντ έχει προτείνει να μεταφερθούν οι δραστηριότητες εκκαθάρισης συναλλαγών σε ευρώ σε κάποια χώρα της Ευρωζώνης. Τέλος, υπενθυμίζεται πως ο χρηματοπιστωτικός κλάδος αποτελεί τη σημαντικότερη βιομηχανία της Βρετανίας, προσφέρει τα υψηλότερα φορολογικά έσοδα και αντιπροσωπεύει το 1/10 της παραγωγής της.

Μαρκ Κάρνεϊ

Η Βρετανία διαδραματίζει ακόμα έναν ρόλο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και αυτόν τον είχε περιγράψει πολύ καλά και ξεκάθαρα ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ. Σε δηλώσεις του τον Νοέμβριο είχε πει ότι «λειτουργεί ως ο επενδυτικός τραπεζίτης της Ευρώπης», δεδομένου ότι άνω του 50% της διάθεσης μετοχών και της δημοπρασίας ομολόγων για λογαριασμό ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και ομίλων διεξάγεται στη Βρετανία. Οι τράπεζες εκεί διατείνονται πως η Γηραιά Ηπειρος εξυπηρετεί την οικονομία της και τις εταιρείες της, βασιζόμενη στην ευρωστία και στο βάθος των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στο Λονδίνο. Κατά συνέπεια, αν η απρόσκοπτη πρόσβαση στην Ε.Ε. διακοπεί, η χρηματοπιστωτική σταθερότητα διακυβεύεται. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είχαν διαθέσει σε εταιρείες και κυβερνήσεις περισσότερο από 1,1 τρισ. στερλίνες (1,26 τρισ. ευρώ) στις αρχές του 2016. Η βρετανική κυβέρνηση έχει κατ’ ιδίαν ζητήσει από πιστωτικά ιδρύματα να θέσουν το ζήτημα στις Βρυξέλλες, αν επιθυμούν μεταβατική συμφωνία για σταδιακή απώλεια του καθεστώτος πρόσβασης στην Ε.Ε. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φέρεται να αποκλείουν την όποια σχετική συζήτηση προτού ξεκινήσει επίσημα η διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ