Δεν θα συμμετάσχει στο Euroworking Group

Δεν θα συμμετάσχει στο Euroworking Group

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύριο, Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών είναι προγραμματισμένο να συναντήσει τον Ευρωπαίο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί στις Βρυξέλλες, για να συζητήσουν την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης. Την Πέμπτη, επίσης, έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει στις Βρυξέλλες και το Euroworking Group (οι σύμβουλοι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης) για να προετοιμάσει το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου. Φήμες ήθελαν τον κ. Τσακαλώτο (φωτ.), από τη στιγμή που θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες να πάρει μέρος και στο Euroworking Group. Κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί στο παρελθόν. Αυτές οι φήμες δεν επιβεβαιώθηκαν χθες. Πάντως, πιθανή συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών σε συνεδρίαση του EWG θα ήταν ένα «άκομψο» γεγονός τόσο για τον κ. Τσακαλώτο όσο και για τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στο EWG και αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη.

Ιδιαίτερα κερδισμένοι φαίνεται ότι θα είναι φέτος οι προορισμοί Σαντορίνη, Μύκονος και Ζάκυνθος, βάσει του αρχικού προγραμματισμού των πρόσθετων θέσεων που προγραμματίζουν οι αεροπορικές εταιρείες. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, για τη Μύκονο προκύπτει αύξηση κατά 55%, για τη Σαντορίνη αύξηση κατά 36% και για τη Ζάκυνθο αύξηση κατά 32%. Αντίθετα, προκύπτει πτώση κατά 52% και 37% για τη Λήμνο και τη Λέσβο, αντίστοιχα. Οριακά αυξημένες κατά 2% θα είναι οι επιπλέον αεροπορικές θέσεις για την Κω. Ο προγραμματισμός των εταιρειών υπόκειται σε αναθεώρηση έως τα τέλη Ιανουαρίου, οπότε και θα εκδοθεί το τελικό, εκτός απροόπτου, πρόγραμμα για τη σεζόν 2017.

Παραμένουν αισιόδοξοι

Δεν είναι αυτό που ήλπιζαν οι τράπεζες, τουλάχιστον μέχρι πριν από λίγους μήνες, το ξεκίνημα του 2017. Το βασικό σενάριο των τραπεζών ήταν ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα είχε ολοκληρωθεί στο τέλος του 2016 και ότι η νέα χρονιά θα ξεκινούσε σε καλύτερο κλίμα, κάτι που θα επέτρεπε να αυξήσουν τον βηματισμό τους τόσο για την προσέλκυση καταθέσεων όσο και την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων. Ωστόσο, αυτό για άλλη μία φορά δεν συνέβη και –για άλλη μια φορά– περιμένουμε το πότε θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Παρά την αβεβαιότητα, πάντως, τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι το πιθανότερο είναι τις επόμενες εβδομάδες η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί.

Μικρή ΓΕΝΟΠ το Δ.Σ. της ΔΕΗ

Οκτώ έγιναν οι «ΔΕΗτζήδες» στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ μετά την τοποθέτηση του συνδικαλιστή Γιώργου Μπίτζα ως εκπροσώπου της ΟΚΕ. Τα οκτώ στα 11 μέλη, δηλαδή, του διοικητικού συμβουλίου της εισηγμένης σε ποσοστό 49% εταιρείας προέρχονται από τη ΔΕΗ, ενώ τα τρία από αυτά είναι συνδικαλιστές. Η απόφαση για τον κ. Μπίτζα, που εκκρεμούσε λόγω αντιδράσεων Σκουρλέτη, ελήφθη στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ. Στην ίδια συνεδρίαση εξελέγη ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος ο κ. Δημήτρης Βασιλάκης σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος Βασιλείου Χατζηαθανασίου.

Μόνον οι αστυνομικοί δεν πόνταραν σε παράταση

Ολοι ήταν σίγουροι ότι η υποβολή του «πόθεν έσχες» θα έπαιρνε παράταση. Αυτό επιβάλλει το πατροπαράδοτο έθιμο της συναλλαγής των πολιτών με το κράτος. Δεν περίμεναν όμως τους τρεις μήνες. Αυτό, ωστόσο, προκρίθηκε, καθώς θα πρέπει πρώτα να καθαρογραφεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας μετά την προσφυγή των δικαστικών ενώσεων. Επιπλέον θα έπρεπε να δοθεί επαρκές χρονικό διάστημα να ενσωματωθούν οι όποιες αλλαγές ζητηθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα και επίσης να προλάβουν οι πολίτες να υποβάλουν τις δηλώσεις. Πάντως, μέχρι και προχθές, οπότε διέρρευσε η πληροφορία για την παράταση, είχαν κατατεθεί πάνω από 50.000 δηλώσεις «πόθεν έσχες». Ο συντριπτικός όγκος αφορά κυρίως μέλη των σωμάτων ασφαλείας, π.χ. λιμενικούς, αστυνομικούς κ.λπ., και η μαζική υποβολή ξεκίνησε αμέσως μετά τις εορτές. Το σύστημα άντεξε μέχρι και 8.000 υποβολές σε μία ημέρα και, όπως αναφέρουν πηγές κοντά στην υποβολή, τεχνικά το σύστημα ήταν σε θέση να ανταποκριθεί μέχρι τις 15 του μήνα, οπότε αναμένονται 220.000 – 250.000 αιτήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή