Ολη η Ευρώπη σε μία παράσταση

Ολη η Ευρώπη σε μία παράσταση

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να διαρρεύσει ή να μη διαρρεύσει; Ιδού η απορία στην οποία θα κληθούν να απαντήσουν οι 12 θεατές που θα συμμετάσχουν στο πολιτικό θρίλερ «Lessons of Leaking» της γερμανικής ομάδας «Machina ex», που ξεκινάει στην Πειραματική Σκηνή της Τέχνης, του Εθνικού Θεάτρου (13/1).

Η υπόθεση του έργου εκτυλίσσεται στη Γερμανία του 2021. Στην εξουσία βρίσκεται ένα ακροδεξιό κόμμα και ετοιμάζει ένα δημοψήφισμα για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Δουλεύαμε την παράσταση όταν το Brexit έμοιαζε με ένα κακόγουστο αστείο. Νομίζαμε ότι φτιάχναμε ένα σενάριο για ένα δυστοπικό μέλλον», λέει στην «Κ» ο παραγωγός Φίλιπ Στάιμελ. Η δράση εκτυλίσσεται μέσα σε ένα σκηνικό χωρισμένο στα δύο, από τη μια πλευρά είναι το σαλόνι ενός σπιτιού και από την άλλη το δωμάτιο ενός χάκερ. Δεν υπάρχουν καθίσματα και το κοινό είναι ελεύθερο να περιδιαβεί στους χώρους συμμετέχοντας σε ένα θεατρικό παιχνίδι το οποίο, για να προχωρήσει, χρειάζεται τη συμμετοχή τους. «Μοιάζει σαν ένα ζωντανό βιντεοπαιχνίδι όπου η ιστορία εξελίσσεται με τη συμμετοχή των παικτών. Για τους ηθοποιούς το κοινό είναι σαν να μην υπάρχει, σαν να είναι φαντάσματα. Μιλούν μεταξύ τους αλλά όχι με τους θεατές. Ωστόσο “ενεργοποιούνται” όταν το κοινό καλείται να συμμετάσχει», τονίζει. Στα 80 λεπτά της παράστασης οι θεατές θα αναζητήσουν αντικείμενα μέσα στον χώρο, θα απαντήσουν σε ερωτήσεις και γρίφους που όσο προχωράει η δράση γίνονται ολοένα πιο σύνθετοι και οι αποφάσεις που καλούνται να πάρουν έχουν πολιτικές προεκτάσεις και θέτουν ζητήματα δημοκρατίας, ηθικής, διαφάνειας και χειραγώγησης.

Η πορεία και η κατάληξη της ελληνικής διαπραγμάτευσης το καλοκαίρι του 2015, η συνακόλουθη προσφυγική κρίση και η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη ήταν ορισμένα από τα γεγονότα που ενέπνευσαν τους δημιουργούς της παράστασης. «Το έργο μιλάει για όλα αυτά τα προβλήματα και την έλλειψη εμπιστοσύνης που εκφράζουν οι πολίτες της Ευρώπης προς τους μεγάλους θεσμούς και τον τρόπο που εκπροσωπούνται», τονίζει ο κ. Στάιμελ και, όπως επισημαίνει, είναι παρόμοια τα ζητήματα που απασχολούν τη γερμανική κοινωνία ενόψει των βουλευτικών εκλογών του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.

Οσο προχωράει η δράση, οι θεατές αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να αποφασίσουν τι θα έκαναν εάν είχαν τη δυνατότητα να χειραγωγήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα υπέρ της παραμονής στην Ευρώπη ή εάν θα επέλεγαν τη διαφάνεια στις διαδικασίες και στους θεσμούς. «Εχουμε παίξει την παράσταση κοντά στις 120 φορές σε χώρες εντός και εκτός Ε.Ε. Περίπου το 80% των ανθρώπων στο κοινό ψηφίζει υπέρ της διαφάνειας ανεξάρτητα από τις συνέπειες. Βέβαια, η απόφασή τους και η συζήτηση που γίνεται επηρεάζονται κάθε φορά από την επικαιρότητα της εποχής», σημειώνει ο κ. Στάιμελ. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα στις δημοκρατίες;

​​«Lessons of Leaking» με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά, Πειραματική Σκηνή, 13-15 Ιανουαρίου, 6 μ.μ.-8 μ.μ.-10 μ.μ., Πανεπιστημίου 48.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή