Στα 78 ευρώ η μέση τιμή του δίκλινου δωματίου στην Αθήνα

Στα 78 ευρώ η μέση τιμή του δίκλινου δωματίου στην Αθήνα

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οριακή αύξηση καταγράφουν οι online τιμές των ξενοδοχείων της Αθήνας για τον πρώτο μήνα του έτους, σύμφωνα με σχετικά στοιχεία που ανέλυσε η Trivago.

Ειδικότερα, η μέση οnline τιμή ανά διανυκτέρευση σε δίκλινο δωμάτιο για τον Ιανουάριο στα ξενοδοχεία της Αθήνας διαμορφώνεται στα 78 ευρώ έναντι 76 ευρώ τον Ιανουάριο του 2016. Η μέση online ξενοδοχειακή τιμή στις 50 δημοφιλείς ευρωπαϊκές πόλεις, που καταγράφει στην έρευνά της η Trivago, διαμορφώνεται στα 103 ευρώ.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής, Αθηνών και Αργοσαρωνικού, Αλέξανδρος Βασιλικός, σημειώνει ότι τα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας κρατούν σταθερές τις τιμές τους απορροφώντας, ουσιαστικά, τις υπέρμετρες φορολογικές επιβαρύνσεις –περιλαμβανομένων και των τελευταίων σε καύσιμα, καφέ κ.ά.– που έχουν αυξήσει το κόστος λειτουργίας των μονάδων. Σύμφωνα με την Ενωση, η αύξηση των αεροπορικών αφίξεων που καταγράφηκε την προηγούμενη χρονιά στο «Ελ. Βενιζέλος» δεν έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα για την ξενοδοχειακή αγορά της πρωτεύουσας. Και αυτό γιατί ένα μέρος, πλέον, της διεθνούς επιβατικής κίνησης στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών αφορά Ελληνες που μετανάστευσαν στο εξωτερικό αναζητώντας καλύτερη επαγγελματική σταδιοδρομία. Η Ενωση θεωρεί ότι υπάρχουν περιπτώσεις Ελλήνων που ταξιδεύουν μία ή και δύο φορές τον μήνα στην Αθήνα από την επαγγελματική τους έδρα στο εξωτερικό, προκειμένου να επισκεφθούν συγγενείς και φίλους. Επιπλέον, ένα σημαντικό μέρος της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης δεν απέδωσε τα αναμενόμενα στην τουριστική οικονομία της πόλης. Αυτό οφείλεται στη ραγδαία αύξηση των τουριστικών μισθώσεων σε μη αδειοδοτούμενα από τον ΕΟΤ ακίνητα, μία αγορά που σύμφωνα με την Ενωση συνιστά μεγάλη εστία φοροδιαφυγής. Υπολογίζεται ότι το 2016 η εν λόγω αγορά έφθασε σε δυναμικότητα τις 24.000 κλίνες, που αποτελεί περίπου το 50% της δυναμικότητας των κλινών των ξενοδοχείων της Αθήνας.

Η υψηλότερη μέση online ξενοδοχειακή τιμή για τον τρέχοντα μήνα μεταξύ των 50 ευρωπαϊκών πόλεων από την έρευνα της Trivago συναντάται στο Μονακό με 276 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Ακολουθούν, η Γενεύη με 220 ευρώ, η Βέρνη με 175 ευρώ και το Λονδίνο με 147 ευρώ. Στον αντίποδα η χαμηλότερη μέση online τιμή συναντάται στην Αγία Πετρούπολη με 51 ευρώ. Ακολουθούν, η Κρακοβία με 54 ευρώ, η Σόφια με 55 ευρώ. Χαρακτηριστική είναι η μεγάλη πτώση σε ποσοστό 23,7% των τιμών στην Κωνσταντινούπολη, η οποία αποδίδεται στην προσπάθεια των Τούρκων ξενοδόχων μετά το τελευταίο τρομοκρατικό χτύπημα να τονώσουν τις κρατήσεις τους. Ετσι, η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 58 ευρώ έναντι 76 ευρώ τον Ιανουάριο του 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή