«Νοιάζομαι», μια γέφυρα με την ψηφιακή εποχή

«Νοιάζομαι», μια γέφυρα με την ψηφιακή εποχή

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα συνεχίζει να αποδεικνύει ότι μπορεί να δώσει λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα. Στην περίπτωση του Δήμου Αθηναίων, η σύμπραξη αυτή έχει ως αποτέλεσμα την εισαγωγή και εφαρμογή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Νοιάζομαι», η οποία «συμμαζεύει» όλες τις δημοτικές κοινωνικές υπηρεσίες, που υπάγονται στην αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας, μέσα σε ένα πληροφορικό σύστημα, κόστους περί τις 60.000 ευρώ, του οποίου βασικός χρηματοδότης είναι το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το πρόγραμμα αποτελεί τη γέφυρα του δήμου προς την ψηφιακή, αντιγραφειοκρατική του εποχή.

Οι 140 δημοτικοί υπάλληλοι των κοινωνικών υπηρεσιών (120 μόνιμοι και 20 νέοι συμβασιούχοι) ήδη εκπαιδεύονται από την εταιρεία που παρέχει το σύστημα, αλλά και από το πρόγραμμα κατάρτισης προσωπικού του Δήμου Αθηναίων. Το «Νοιάζομαι» θα δικτυώσει όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου: δημοτικά ιατρεία, κέντρα υποδοχής και αλληλεγγύης (ΚΥΑΔΑ), επιδοματικές υπηρεσίες και υπηρεσίες κοινωνικής ασφάλισης, τμήματα ισότητας και αντιμετώπισης διακρίσεων, Λέσχες Φιλίας, αλλά και τα δύο υπό σύστασιν Κέντρα Κοινότητας, με τρία παραρτήματα, τα οποία μόλις εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, επιφέροντας την πρόσληψη 20 συμβασιούχων κοινωνικών επιστημόνων και γιατρών για διάστημα τριών ετών.

Ειδικότερα, με το πρόγραμμα «Νοιάζομαι» πολίτες και κάτοικοι των Αθηνών θα μπορούν, μόνο με τον ΑΜΚΑ τους, να διεκπεραιώνουν οποιοδήποτε αίτημα και αίτησή τους προς τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου, όπως αίτηση για ραντεβού με γιατρό στα δημοτικά ιατρεία, για επιδόματα, για συμμετοχή στις Λέσχες Φιλίας κ.λπ.

Οσον αφορά τα Κέντρα Κοινότητας και τα παραρτήματά τους, θα λειτουργήσουν στο κτίριο της οδού Αγίου Κωνσταντίνου 14 (που θα εξυπηρετεί αιτήματα όλων των κατοίκων της πρωτεύουσας) και σε εκείνα της οδού Ψαρρών και Μαιζώνος 45 (ιδιαιτέρως για τους μετανάστες) και, στον Κολωνό, στην οδό Λένορμαν και Αλεξανδρείας 35 (προοριζόμενο για τους Ρομά).

Αντίστοιχα προγράμματα θα αρχίσουν, σε μικρότερη κλίμακα, να εφαρμόζονται και σε άλλους δήμους της χώρας, αφού το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ προβλέπει τη δημιουργία Κέντρων Κοινότητας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην Αθήνα η αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας πέτυχε, με την επιμονή της αντιδημάρχου Μαρίας Στρατηγάκη προς την κεντρική διαχειριστική αρχή του ΕΣΠΑ, την «κινούμενη» χρήση των Κέντρων, ώστε να εξυπηρετούνται περισσότερα δημοτικά διαμερίσματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή