«Τρέχουν» στον ΕΦΚΑ για να μη χαθεί μέρος της επιχορήγησης 2017

«Τρέχουν» στον ΕΦΚΑ για να μη χαθεί μέρος της επιχορήγησης 2017

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κίνδυνο να χαθεί μέρος από τα συνολικά 860 εκατ. ευρώ με τα οποία θα επιχορηγηθεί εντός του 2017 ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης, με στόχο να εκδοθούν και να πληρωθούν οι περίπου 95.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης που βρίσκονται ακόμη και για 3 χρόνια σε αναμονή, επιδιώκει να αποτρέψει το υπουργείο Εργασίας. Οι καθυστερήσεις στην έκδοση σημαντικών αποφάσεων, η αναταραχή που επικρατεί στους κόλπους των εργαζομένων του ΕΦΚΑ, οι μετατάξεις προσωπικού αλλά και ο φόρτος εργασίας που πρέπει να ολοκληρωθεί εντός ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων δεν αφήνουν πολλά περιθώρια εφησυχασμού.

Η σχετική διάταξη για την έκτακτη χρηματοδότηση του νεοσύστατου ΕΦΚΑ με 859 εκατ. ευρώ ψηφίστηκε το 2016, όμως ακόμη δεν έχει εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία θα καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία επιχορήγησης του Ταμείου. Με την ίδια απόφαση, μάλιστα, θα πρέπει να καθοριστούν οι διαδικασίες αλλά και οι προθεσμίες επιστροφής στον κρατικό προϋπολογισμό, της επιχορήγησης που δεν θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί. Από το υπουργείο Εργασίας, ύστερα από καταγγελίες του πρώην υπουργού και νυν τομεάρχη Εργασίας της Ν.Δ. Γιάννη Βρούτση για απραξία και ανικανότητα της κυβέρνησης που θέτει σε κίνδυνο την έκτακτη επιχορήγηση και κατά συνέπεια την αποπληρωμή των συντάξεων, ανακοίνωσαν ότι μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου θα έχουν αποπληρωθεί όλες οι εκκρεμείς αιτήσεις για κύριες συντάξεις, που φθάνουν πλέον κατά προσέγγιση τις 95.000. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης στον ΕΦΚΑ, την 1η Ιανουαρίου 2017 είχαν μειωθεί στις 95.000, έναντι 160.551 αιτήσεων σε αναμονή στις 31 Δεκεμβρίου 2014.

Βάσει του σχεδιασμού, κάθε μήνα, κάνοντας αρχή από τον Ιανουάριο, περίπου 100 εκατ. ευρώ θα καταβάλλονται για την εξόφληση των συντάξεων σε αναμονή, ώστε στο τέλος του 2017 να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο και να πληρώνονται συντάξεις σε 3 μήνες από την υποβολή της αίτησης. Για να επιτευχθεί βέβαια ο στόχος, θα πρέπει να λυθούν γρήγορα όλα τα διοικητικά και «τεχνικά» προβλήματα λειτουργίας του νέου υπερταμείου, ώστε οι εργαζόμενοι σε αυτό να «τρέξουν» παράλληλα με την έκδοση των νέων και τον επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων. Θα πρέπει επίσης να συμφωνηθεί μεταξύ τρόικας, υπουργείου Εργασίας και Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ο συντελεστής αναπροσαρμογής των μισθών από το 2002 και μετά, καθώς με καθυστέρηση 8 μηνών εκδόθηκαν πριν από τα Χριστούγεννα οι απαραίτητες εγκύκλιοι για τον υπολογισμό και επανυπολογισμό των συντάξεων, χωρίς όμως τον συγκεκριμένο συντελεστή, ο οποίος θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο τελικό ύψος των παροχών.

Τεράστιο πρόβλημα, που ενδέχεται να κρύβει και νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, συνιστούν οι 129.531 εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης του ενιαίου υπερεπικουρικού ΕΤΕΑΕΠ, για τις οποίες το υπουργείο δεν κάνει οποιαδήποτε αναφορά. Βάσει του μνημονίου μάλιστα, απαγορεύεται η κρατική χρηματοδότησης προς το συγκεκριμένο Ταμείο, το οποίο εκτιμάται ότι για να βγάλει το τρέχον έτος θα κάνει, όπως και το 2016, χρήση μέρους από την περιουσία του. Οπως μάλιστα φαίνεται και από τον προϋπολογισμό του, από τις συνολικά περίπου 130.000 αιτήσεις που εκκρεμούν και κοστολογούνται συνολικά σε 420 εκατ. ευρώ μόλις οι 40.000 θα πληρωθούν εντός του 2017. Οσο για τα εφάπαξ, σύμφωνα με το υπουργείο, το διάστημα Ιουλίου – Δεκεμβρίου 2016 εκδόθηκαν 14.374 εντάλματα πληρωμής, ενώ εκτιμάται ότι έως τον Ιούνιο θα έχει πληρωθεί το σύνολο των εφάπαξ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα (περίπου 24.500).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή