Στο Δημόσιο το 51% του ΔΕΣΦΑ θέλει η κυβέρνηση

Στο Δημόσιο το 51% του ΔΕΣΦΑ θέλει η κυβέρνηση

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτό το ενδεχόμενο παραμονής του 51% του ΔΕΣΦΑ στο Δημόσιο άφησαν χθες κύκλοι του υπουργείου Ενέργειας, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά σχετικό δημοσίευμα της «Κ». «Ανταλλάσσουμε απόψεις με τους θεσμούς και το μόνο βέβαιο είναι ότι θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός με όρους που θα διασφαλίζουν τη συμβατότητα με το ευρωπαϊκό δίκαιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ανώτατη πηγή του υπουργείου, ενώ σε ό,τι αφορά το ποσοστό που θα διατεθεί σε επενδυτή και το σενάριο για παραμονή στο Δημόσιο του 51% είπε ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα.

Η ίδια πηγή ξεκαθάρισε, πάντως, ότι θα πρέπει να πωληθεί το 31% του ΔΕΣΦΑ που έχει περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ, καθώς επίσης και ότι από την πώληση θα πρέπει να εισπραχθεί ποσό 188 εκατ. ευρώ που έχει ήδη εγγραφεί για την αποπληρωμή του χρέους. Η τοποθέτηση αυτή σε συνδυασμό με το σενάριο διατήρησης από το Δημόσιο του 51%, προϋποθέτει μεταβίβαση με κάποιο τρόπο ποσοστού από το 35% που κατέχουν τα ΕΛΠΕ στον ΔΕΣΦΑ στο ελληνικό Δημόσιο, κάτι που απέφυγαν να σχολιάσουν κύκλοι του υπουργείου.

Εκαναν σαφές, πάντως, ότι για την έναρξη του νέου διαγωνισμού θα πρέπει να προσληφθεί σύμβουλος για να προχωρήσει σε νέα αποτίμηση της εταιρείας.

Εξέφρασαν τη βεβαιότητα τέλος ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης δεν πρόκειται να κολλήσει στα ενεργειακά. Ως προς το έτερο ανοιχτό ενεργειακό θέμα σε σχέση με την αξιολόγηση, οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι θα βρεθεί λύση για τα ΝΟΜΕ, μέσω των οποίων θα προχωρήσει η υποχρέωση για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ, αποσυνδέοντάς το με την απόφαση της Ε.Ε. για το σπάσιμο του μονοπωλίου της ΔΕΗ στους λιγνίτες. Επ’ αυτού, τόνιζαν ότι θα προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα η διάθεση σε τρίτους της εκμετάλλευσης των νέων λιγνιτικών κοιτασμάτων σε Δράμα, Ελασσόνα και Βεγόρα, καθώς επίσης και ότι βαίνει προς ολοκλήρωση η ανάθεση του κοιτάσματος της Βεύης. Ανοιχτά σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας είναι και όλα τα ενδεχόμενα σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση των συμμετοχών του Δημοσίου στις ενεργειακές εταιρείες, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ και της διάθεσης του 17% της ΔΕΗ. Η υποχρέωση που έχουμε έναντι των θεσμών είναι να προσληφθεί σύμβουλος ιδιωτικοποίησης και για τις τρεις εταιρείες, τόνιζαν ανώτατα στελέχη του υπουργείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή