Λείπουν σχέδιο και συντονισμός

Λείπουν σχέδιο και συντονισμός

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σίγουρα, δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε την κυβέρνηση ή κάποια από τις άλλες συναρμόδιες αρχές και υπηρεσίες και οργανισμούς και επιχειρήσεις ότι πνίγηκαν σε «μια κουταλιά νερό». Η κακοκαιρία ήταν από τις χειρότερες. Απότομη. Κανένα κράτος δεν θα μπορούσε να αντεπεξέλθει χωρίς προβλήματα.

Η διαφορά με την «ελληνική» κυβέρνηση, όπως συνηθίζει να αποκαλεί τον εαυτό της όταν θέλει να δείξει πόσο καλή είναι συγκρινόμενη με τους «κακούς ξένους», βρίσκεται στο εξής πολύ απλό: όλοι θεωρούμε πως το κράτος δεν είναι ικανό, έτσι κι αλλιώς, για τίποτε καλό ή, έστω, καλύτερο.

Διαφωνώ! Αν είχαμε μια πραγματική και παραστατική εικόνα των υλικών προϋποθέσεων, εύκολα θα διαπιστώναμε ότι διαθέτουμε απείρως περισσότερα μηχανήματα (εκσκαφείς, φορτηγά, τρακτέρ, ερπυστριοφόρα, εκχιονιστικά, ελικόπτερα και άλλα παραφερνάλια) από όσα χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τις απειλές που έριξε πάνω ο κακός καιρός.

Ο κεφαλαιουχικός εξοπλισμός, που συσσωρεύθηκε τα χρόνια της ευμάρειας, των πάμπολλων μικρότερων και μεγαλύτερων έργων, των ασυγκράτητων ελλειμμάτων της κεντρικής κυβέρνησης, αλλά και των περιφερειών και των δήμων, την εποχή δηλαδή της πιστωτικής ευωχίας, είναι βαρύτερος από αυτόν που μπορούμε να κουμαντάρουμε.

Αλλωστε, ένα από τα ενδιαφέροντα ζητήματα της κρίσης, κάπως δύσκολο να εξηγηθεί, είναι αυτό ακριβώς. Επενδύσαμε μετά μεγίστης βιασύνης και επιμονής αλλά και χωρίς κανέναν συντονισμό στην απόκτηση «εργαλείων». Σε μικρές ενότητες θα βρεις μικρούς εργολάβους και ο καθένας θα έχει τρία – τέσσερα πανάκριβα μηχανήματα, τα οποία τον περισσότερο χρόνο αντί να δουλεύουν μέχρι εξαντλήσεως κάθονται και χαλάνε. Στο κράτος και τους δήμους, στους επαγγελματίες, τις επιχειρήσεις αλλά και τα νοικοκυριά ισχύει ακριβώς το ίδιο.

Αυτό που λείπει, αυτό που κάνει ένα κράτος σοβαρό και αποτελεσματικό, είναι ο συντονισμός στη βάση συγκεκριμένου και προμελετημένου Σχεδίου. Μη νομίσετε ότι είναι εύκολο: καθόλου! Ο σχεδιασμός είναι από τα δυσκολότερα ζητήματα. Απαιτεί ειδικούς, χρόνο, συστηματική ανάλυση της σωρευμένης εμπειρίας, καταγραφή ειδικοτήτων και μέσων.

Ενα καλό σχέδιο για να μπορεί να εφαρμοστεί με τρόπο καλά συντονισμένο, απαιτεί άριστες διαδικασίες. Που πρέπει να είναι καθαρά γραμμένες, να τις έχουν μελετήσει και κατανοήσει όσοι θα τις εφαρμόσουν και οι οποίες θα βελτιώνονται κάθε φορά που χρησιμοποιούνται.

Τεμπέληδες δεν είμαστε. Στη δυσκολία και στην ανάγκη τρέχουμε. Οι φωνές «μα πού είναι το κράτος» έγιναν πιο συγκαταβατικές. Οταν θα κατανοήσουμε πόσο καλό θα μας κάνουν η αναδιοργάνωση και η ορθή εκμετάλλευση των κοινών πραγμάτων, θα έχουμε κερδίσει ένα νέο κράτος. Καλύτερο από πολλά άλλα: φτωχότερα και πλουσιότερα, μικρή διαφορά κάνει στο τέλος της γραφής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή