500 λέξεις με τoν Γιώργο Μανιώτη

500 λέξεις με τoν Γιώργο Μανιώτη

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Εχει γράψει, εκτός από πεζά λογοτεχνικά έργα, πολλά θεατρικά τα οποία έχουν παρουσιαστεί επανειλημμένως σε σκηνές της Αθήνας. Ασχολείται και με τη σκηνοθεσία. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Εθνικού Θεάτρου από το 2013 έως τους πρώτους μήνες του 2015. Μόλις κυκλοφόρησε το νέο του βιβλίο με διηγήματα, «Τα αδέσποτα των Χριστουγέννων», από τις εκδόσεις Λέμβος.

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

Επειδή η ανθρώπινη φύση, παρά όσα λένε, δεν αλλάζει, εξακολουθώ να έχω πλάι στο κρεβάτι μου την «Ορέστεια» του Αισχύλου, τις «Βάκχες» του Ευριπίδη, τον Εκκλησιαστή, το «Τάο τε Κινγκ» του Λάο Τσε, την «Ερημη χώρα» του Τ.Σ. Ελιοτ (ειδικά το ποίημα «Δυσκολίες πολιτευομένου»). Και ως προς τα σύγχρονα, τον «Κλιματιζόμενο εφιάλτη» του Χένρι Μίλερ και την «Πείνα» του Κνουτ Χάμσουν.

Ποιος ήρωας λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;

Από το «Ονειρόδραμα» του Στρίντμπεργκ, η κόρη του Θεού Ιντρα, που κατέβηκε στη γη για να διαπιστώσει για ποιο λόγο οι άνθρωποι είναι τόσο δυστυχισμένοι.

Με ποιον συγγραφέα/ποιητή θα θέλατε να δειπνήσετε;

Με τον Κωνσταντίνο Καβάφη για να ξεκλέψω κάτι από την… κούραση των αιώνων που κουβαλά και τη σοφία που του έχει δώσει όλη αυτή η εμπειρία. Με σκοπό να εντοπίσω ποιο πραγματικά είναι το αγαθό της ζωής πίσω από όλες αυτές τις φωταψίες και τις συνάφειες των ανθρώπων.

Ποιο ήταν το τελευταίο βιβλίο που σας συγκίνησε;

«Το ζώον και το τέρας», ένα παλιό βιβλίο του Τάσου Λιγνάδη που έπεσε πρόσφατα στα χέρια μου και είναι μια συγκλονιστική μελέτη πάνω στην Αρχαία Τραγωδία. Είναι απαραίτητο να το διαβάσουν όλοι οι νέοι σκηνοθέτες που ασχολούνται με τόσο σημαντικά έργα.

Ποιο κλασικό βιβλίο δεν έχετε διαβάσει και ντρέπεστε γι’ αυτό;

Ντρέπομαι που έχω πάρα πολύ καιρό να διαβάσω την «Ιστορία της φιλοσοφίας» του Μπέρτραντ Ράσελ, για να την ξαναθυμηθώ.

Εχετε Facebook, Twitter κτλ.; Εάν ναι, εμπλουτίζουν ή εμποδίζουν το γράψιμο και το διάβασμα;

Εχω, αλλά τα χειρίζονται οι φίλοι μου. Είναι απαραίτητα για τη σύγχρονη επικοινωνία και μου αποδεικνύουν πειραματικώς πλέον, με σχόλια και εικόνες, όλα αυτά που είχα φανταστεί για τις σχέσεις και την πνευματική κατάσταση των συνανθρώπων μου.

Τι είναι «Τα αδέσποτα των Χριστουγέννων» και σε ποιους απευθύνονται;

Αυτά τα παιδιά των πολέμων που βλέπουμε να παίζουν σκονισμένα και ματωμένα μέσα στα ερείπια. Που από τις οθόνες μας… ξεχύνονται μέσα στα σαλόνια μας και προσπαθούν να κλέψουν κάτι από την πληκτική θαλπωρή μας. Και απευθύνονται στους ανθρώπους εκείνους που τα μάτια τους είναι ακόμα χλωρά.

Θα ξαναδούμε έργο σας στο θέατρο;

Μόλις κατακάτσει ο κουρνιαχτός των εορτών θα συνεχίσουμε τις πρόβες μας με τον Γιάννη Γούνα πάνω σε ένα καινούργιο έργο μου, με τίτλο «Capital Controls».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή