Ματιές στον κόσμο

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μουσείο που ονειρεύεται ο Τζορτζ Λούκας

ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ

Αυτή η φουτουριστική απεικόνιση δείχνει μία από τις προτεινόμενες τοποθεσίες για το Μουσείο Αφηγηματικής Τέχνης του Τζορτζ Λούκας (The George Lucas Museum of Narrative Art). Η συγκεκριμένη πρόταση αφορά το Treasure Island του Σαν Φρανσίσκο αλλά υπάρχουν και εναλλακτικές για το Σικάγο και το Λος Αντζελες. Στο Σικάγο υπήρξε μεγάλη αντίδραση από περιβαλλοντικές οργανώσεις λόγω του μεγέθους και της κλίμακας του πρότζεκτ που προβλέπεται να είναι η εφαρμογή ενός παλιού ονείρου του σκηνοθέτη. Ο Λούκας θέλει να συγκεντρώσει σε ένα εμβληματικό μουσείο το σύνολο της διάσημης συλλογής του με έργα τέχνης, η αξία των οποίων υπολογίζεται να υπερβαίνει το 1 δισ. δολάρια. Η συλλογή συγκεντρώνει κυρίως παραστατική τέχνη από την Αμερική του 20ού αιώνα, ως μία κιβωτός. Ερμηνεύονται εκδοχές της Αμερικής με έργα του Νόρμαν Ρόκγουελ, του Μάξφιλντ Πάρις ή του N. C. Wyeth, καθώς και ο ίδιος ο Λούκας υπερθεματίζει στη διάδοση της Arte Americana με έναν τρόπο διεθνή όσο και αμερικανικό.

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Η Θάτσερ σε 180 σελίδες

Αν αντιπαθείτε τις μακροσκελείς βιογραφίες, ο έγκυρος ιστορικός David Cannadine προέβλεψε να γράψει μία βιογραφία της Μάργκαρετ Θάτσερ, ευσύνοπτη, συμπαγή, με πλούσια τροφή για σκέψη. Κυκλοφορεί στις 12 του μηνός στην Αγγλία με τίτλο «Margaret Thatcher: A Life and Legacy» και εκδοτικό φορέα το Oxford University Press. Από τις προπωλήσεις διαφαίνεται μεγάλο ενδιαφέρον.

ΓΑΛΛΙΑ

Ο υπέροχος Ζορζ Πρετρ

Προσωπικότητα χαρισματική, ένας μουσικός που ένα ορισμένο κοινό τον λάτρευε, ο Γάλλος μαέστρος Ζορζ Πρετρ ήταν ανάμεσα στις πρώτες απώλειες του 2017. Ο Ζορζ Πρετρ απεβίωσε στα 92 του χρόνια και μένει στην ιστορία ως διευθυντής ορχήστρας σε πάμπολλες παραστάσεις όπερας αλλά και ως ιδανικός ερμηνευτής της γαλλικής μουσικής. Η χάρη και η ευφυΐα του τον είχαν καταστήσει μοναδικό.

ΙΤΑΛΙΑ

Η Μίνα και ο Τσελεντάνο

Μερικές αξίες παραμένουν δημοφιλείς. Δύο ιερά τέρατα των δεκαετιών ’60 και ’70, η Μίνα και ο Αντριάνο Τσελεντάνο, έχουν υπογράψει ένα από τα περιζήτητα άλμπουμ στην Ιταλία. Με τίτλο «Le Migliori» κυκλοφόρησε μόλις τον περασμένο Νοέμβριο και βρίσκεται στην κορυφή. Για το 2016 ήταν το άλμπουμ με τις υψηλότερες πωλήσεις και περιλαμβάνει μόνο καινούργια τραγούδια.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Το άστρο του David Adjaye

Zει στο Λονδίνο από 13 ετών, γεννήθηκε στην Τανζανία αλλά είναι από την Γκάνα. Ο 50χρονος αρχιτέκτων David Adjaye, που είναι στη λίστα του Μπάκιγχαμ για το 2017, έχει κερδίσει την παγκόσμια εκτίμηση όχι μόνο για τα εκτελεσθέντα έργα του (όπως το Μουσείο Αφροαμερικανικής Ιστορίας στην Ουάσιγκτον) αλλά για τον τρόπο με τον οποίον προχωράει την αρχιτεκτονική. Με μία μέθοδο ενσυναίσθησης, με ελεγχόμενο ναρκισσισμό (σπάνιο), με παιχνίδι φωτός και υλικό καθώς και με ένα culture fusion που δεν είναι επικοινωνία αλλά μάλλον κάτι βαθύτερο, ο Adjaye είναι ένας αρχιτέκτων με μέλλον.

HΠΑ

Ρενέ Φλέμινγκ, Distant Light

Στα 57 της χρόνια, η Αμερικανίδα σοπράνο Ρενέ Φλέμινγκ κυκλοφορεί νέο άλμπουμ με έμφαση στη μουσική του ευρωπαϊκού Βορρά, αν και το άλμπουμ ανοίγει με το Knoxville: Summer of 1915, Op. 24, του Σάμιουελ Μπάρμπερ. Περιλαμβάνει όμως συνθέσεις του σύγχρονου Σουηδού συνθέτη Anders Hillborg καθώς και τρία τραγούδια της Μπιορκ. Ο κύκλος τραγουδιών του Hillborg γράφτηκε ειδικά για τη φωνή της Ρενέ Φλέμινγκ. Οσο για την Μπιορκ, η Φλέμινγκ δηλώνει θαυμάστρια. Εχουν και οι δύο τιμηθεί με το σουηδικό Polar Music Prize.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή