Ο Σόιμπλε πιέζει για παραμονή του ΔΝΤ

Ο Σόιμπλε πιέζει για παραμονή του ΔΝΤ

4' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων των θεσμών έληξε το χθεσινό Euro Working Group (EWG), καθώς οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν ότι για να επιστρέψει στην Αθήνα η τρόικα πρέπει να υπάρξει πρόοδος στα επίμαχα ανοικτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης. Την ίδια ώρα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, απειλεί με νέο κύκλο διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε μακρά περίοδο αβεβαιότητας για την Ελλάδα, σε περίπτωση που δεν συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα το ΔΝΤ.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε ότι στην περίπτωση που το Ταμείο δεν λάβει μέρος στο πρόγραμμα της Ελλάδας πρέπει να υπάρξει λύση από την Ευρώπη και τον ESM, ενώ κατέστησε σαφές πως θα υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις και έγκριση του νέου σχεδίου από το γερμανικό Κοινοβούλιο (είχε εγκρίνει το υφιστάμενο πρόγραμμα υπό την προϋπόθεση συμμετοχής του Ταμείου). Κάτι που θα δημιουργούσε νέες καθυστερήσεις στην εξεύρεση λύσεων στα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η χθεσινή δήλωση του κοινοτικού επιτρόπου, κ. Π. Μοσκοβισί, μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Ευκλ. Τσακαλώτο στις Βρυξέλλες, για την ανάγκη ταχύτατης επίλυσης του θέματος της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και γενικότερα της ολοκλήρωσης της β΄ αξιολόγησης. «Δεν υπάρχει λόγος να σπαταλάται ο χρόνος. Ας προχωρήσουμε γρήγορα και το γοργόν και χάριν έχει», υποστήριξε και προσέθεσε πως αναφορικά με το ΔΝΤ «πάντα προσπαθούμε να επιτύχουμε μία συλλογική θέση που να εμπλέκει το ΔΝΤ», καθώς αυτό είναι απαραίτητο για ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. O κ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι η Αθήνα περιμένει από το Ταμείο να αποφασίσει τι θα πράξει, χωρίς να υπάρχει η αίσθηση του επείγοντος. «Το ΔΝΤ πρέπει να λάβει τις αποφάσεις του. Πρέπει να ζυγίσει τις απόψεις του για το πρόγραμμα και το επίπεδο συμμετοχής του» ανέφερε, σημειώνοντας πως «έχω ακούσει πολλές φορές ότι εξαντλείται ο χρόνος. Δεν νομίζω, όμως, ότι είναι μια δίκαιη περιγραφή. Νομίζω ότι ο χρόνος είναι σημαντικός, ο κόσμος χρειάζεται να δει ότι υπάρχει μία δυναμική, αλλά πιστεύω ότι αν διατηρήσουμε αυτή τη δυναμική, αυτό θα είναι καθησυχαστικό». Σε ό,τι αφορά τη β΄ αξιολόγηση και την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, οι κ. Τσακαλώτος και Μοσκοβισί είχαν προϊδεάσει ότι το EWG δεν θα προσδιόριζε ημερομηνία επιστροφής τους, υποβαθμίζοντας τη σημασίας μιας νέας αποστολής.

Τα ανοικτά και επίμαχα θέματα της διαπραγμάτευσης που αναφέρθηκαν στο EWG και στα οποία πρέπει να επιτευχθεί πρόοδος για να επιστρέψουν οι θεσμοί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι, σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, η μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας, το δημοσιονομικό κενό του 2018 και οι αποκρατικοποιήσεις στον τομέα ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχική εκτίμηση της Κομισιόν για το κενό του 2018 ήταν ότι ανέρχεται στα 700 εκατ. ευρώ, το οποίο σύμφωνα με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα επίπεδα των 180 εκατ. ευρώ. Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι τα ανοικτά ζητήματα είναι οι μεταρρυθμίσεις μέσα στη χρονική περίοδο του προγράμματος, οι δημοσιονομικοί στόχοι μετά το τέλος του προγράμματος και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Πάντως, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σε καλή πορεία, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες, με στόχο μια συμφωνία επωφελή για όλους («win win»).

Επιπλέον μέτρα ζητεί το Ταμείο

Επιμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων, εάν δεν μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ, από 3,5% του ΑΕΠ που είναι σήμερα, για το 2018. Παράλληλα τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να δείξει τις προθέσεις του γύρω από το ελληνικό ζήτημα, δημοσιοποιώντας εκθέσεις του για την Ελλάδα. Οπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Ταμείου, κ. Τζ. Ράις, οι απόψεις του ΔΝΤ είναι γνωστές για το τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα, παραπέμποντας στο πρόσφατο άρθρο των κ. Ομπσφελντ και Τόμσεν. Το ΔΝΤ, εξήγησε, υποστηρίζει ότι εάν μειωθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ –όπως το ίδιο εισηγείται– δεν υπάρχει ανάγκη για περισσότερα μέτρα. Αν όμως επιλεγεί υψηλότερο πλεόνασμα, τότε θα χρειαστούν. Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ θεωρεί πως τα επιπρόσθετα μέτρα πρέπει να αφορούν μειώσεις συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου ορίου. Χθες, ο κ. Ράις αρνήθηκε να σχολιάσει εάν το σενάριο που επεξεργάζεται η Αθήνα για επέκταση του «κόφτη» δαπανών καλύπτει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Πάντως, το Ταμείο αναμένεται να δείξει τις προθέσεις του για την Ελλάδα σύντομα. Ο κ. Ράις ενημέρωσε πως τις «επόμενες εβδομάδες» θα δημοσιοποιηθούν οι εκθέσεις αναφορικά με τη χώρα μας. Δηλαδή, η έκθεση του «άρθρου 4», που θα περιλαμβάνει την ανάλυση για το χρέος (DSA), αλλά και μια έκθεση αξιολόγησης της πορείας των προγραμμάτων. Να σημειωθεί ότι τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης του «άρθρου 4» είναι ήδη γνωστά και δείχνουν πως με τα σημερινά δεδομένα το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Πέραν αυτών, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υποστήριξε ότι το Ταμείο «παραμένει πλήρως δεσμευμένο» στις συζητήσεις που διεξάγονται για το ελληνικό πρόγραμμα. Ομως ανέφερε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα και ότι δεν υπάρχει κάποιο χρονικό ορόσημο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Κληθείς να σχολιάσει το πότε θα υπάρξει χρηματοδοτικό πρόβλημα στην Ελλάδα, σημείωσε ότι δεν είναι το κύριο θέμα, δεδομένου ότι μεσοπρόθεσμα δεν διαφαίνεται κίνδυνος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή