ΕΛΛΑΔΑ

Εικόνες ντροπής στη Νομική

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

Ο πρώτος όροφος της Νομικής Σχολής Αθηνών, που έχει να καθαριστεί από τις αρχές Δεκεμβρίου. Ανάλογες εικόνες είναι συνηθισμένες τα τελευταία χρόνια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στα υπόλοιπα ΑΕΙ της χώρας, όπου δεν υπάρχουν υπηρεσίες καθαρισμού και οι διαγωνισμοί ανάθεσης «κολλούν» στις αντιδικίες μεταξύ των εταιρειών που διεκδικούν τη σύμβαση. Σήμερα, φοιτητές προτίθενται να προχωρήσουν σε γενικό συμμάζεμα. Ομως, τέτοιες κινήσεις δεν αποτελούν λύση.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ενας κάδος έχει ξεχειλίσει από τα σκουπίδια ενώ τα πλαστικά ποτήρια του καφέ έχουν τοποθετηθεί σε σειρά στο περβάζι παραθύρου του 1ου ορόφου της Νομικής Σχολής Αθηνών. Μέσα στις αίθουσες, κάτω από τα καθίσματα, υπάρχουν πεταμένα χαρτιά, φυλλάδια, πλαστικά μπουκάλια. Ανάλογες εικόνες δεν είναι άγνωστες τα τελευταία χρόνια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ούτε και στα υπόλοιπα ΑΕΙ της χώρας. Και αυτό, διότι στα ΑΕΙ/ΤΕΙ δεν υπάρχουν υπηρεσίες καθαρισμού και οι σχετικοί διαγωνισμοί ανάθεσης «κολλούν» στις αντιδικίες μεταξύ των εταιρειών που διεκδικούν τη σχετική σύμβαση. Εάν δεν βρεθεί άμεσα λύση, η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ θα εξετάσει ακόμη και τη διακοπή συγκεκριμένων υπηρεσιών που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία.

Ειδικότερα, όπως παρουσιάζει σήμερα η «Κ», το πρόβλημα καθαριότητας στη Νομική Αθηνών έχει οξυνθεί ιδιαίτερα, αφού το κτίριο στο οποίο στεγάζονται και το Οικονομικό Τμήμα και το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης έχει να καθαριστεί από τις αρχές Δεκεμβρίου. Σήμερα φοιτητές προτίθενται να προχωρήσουν σε γενικό συμμάζεμα. Βεβαίως, τέτοιες κινήσεις δεν αποτελούν λύση.

Οπως εξήγησε χθες στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του ΕΚΠΑ, το πρόβλημα ανέκυψε διότι ενώ, ύστερα από διαγωνισμό, η εργολαβία για τον καθαρισμό του ιδρύματος έχει κατοχυρωθεί σε δύο εταιρείες εξ ημισείας, υποβλήθηκαν ασφαλιστικά μέτρα κατά της απόφασης. Τα ασφαλιστικά μέτρα έχουν οριστεί να εκδικαστούν στις 17/1. Για το διάστημα από τη λήξη της προηγούμενης σύμβασης και έως τη νέα, το ΕΚΠΑ προχώρησε σε συμβάσεις με φυσικά πρόσωπα, ωστόσο και κατά αυτής της απόφασης ασκήθηκαν ασφαλιστικά μέτρα, η εκδίκαση των οποίων έχει ορισθεί για τις 31/1. Ετσι, σήμερα στελέχη του ιδρύματος θα ζητήσουν από τα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια να επιτρέψουν την υπογραφή κατ’ εξαίρεση συμβάσεων: δηλαδή την πρόσληψη καθαριστών για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τον διαγωνισμό. Το θέμα θα τεθεί, έστω και ατύπως, στην αυριανή έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων, στην οποία αναμένεται να παραστεί ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Οπως ενημέρωσε χθες ο προεδρεύων της συνόδου, πρύτανης του Δημοκριτείου Θράκης, Αθανάσιος Καραμπίνης, οι πρυτάνεις θα συνεδριάζουν στο ξενοδοχείο Sofitel (αίθουσα Callisto II) από τις 11 π.μ.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ