Αναταραχή λόγω κρίσεων στην Πυροσβεστική

Αναταραχή λόγω κρίσεων στην Πυροσβεστική

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη αναστάτωση στο εσωτερικό της Πυροσβεστικής προκαλούν οι χειρισμοί της ηγεσίας στο θέμα των τακτικών κρίσεων στο σώμα. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η διαδικασία ξεκίνησε αιφνιδιαστικά το απόγευμα της Τετάρτης και μερικές μόλις ώρες αργότερα οι αποστρατείες και προαγωγές των αξιωματικών ανεκλήθησαν με άνωθεν εντολές. Κυβερνητικές πηγές περιέγραψαν στην «Κ» ότι για την εκκίνηση της διαδικασίας είχε άγνοια ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, παρότι στο Πρωτοβάθμιο Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων, που συνεκλήθη το απόγευμα της Τετάρτης, ήταν παρών –όπως προβλέπεται– ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Για να αμβλύνουν τις αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσαν οι πρωτοφανείς χειρισμοί στην υπόθεση, στελέχη του μεγάρου της λεωφόρου Κατεχάκη διέρρεαν χθες το μεσημέρι ότι η διαδικασία αφορούσε «προπαρασκευή» κρίσεων και δεν επρόκειτο για επίσημη διαδικασία. Αργότερα, προέκριναν εναλλακτικό «σενάριο», σύμφωνα με το οποίο το Ανώτατο Συμβούλιο συνεκλήθη μεν αλλά μόνο για να επανεξετάσει περιπτώσεις αξιωματικών που είχαν «κοπεί» στις προηγούμενες κρίσεις και είχαν προσφύγει κατά της απόφασης αποστρατείας τους. «Απίστευτη ιστορία διοικητικής ανωμαλίας» χαρακτήρισε (σε ανακοίνωσή της) τα γεγονότα η Ενωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, καλώντας τη Δικαιοσύνη να διεξαγάγει έρευνα. Οι συνδικαλιστές της Πυροσβεστικής επικαλούνται δήλωση-διευκρίνιση του αρχηγού της Πυροσβεστικής, ο οποίος φέρεται να διέψευσε τη σύγκληση του αρμόδιου συμβουλίου κρίσεων.

Εκ διαμέτρου αντίθετες είναι, πάντως, πληροφορίες που μεταφέρουν στην «Κ» αξιωματούχοι με γνώση του θέματος. Λένε, για παράδειγμα, ότι το συμβούλιο συνεδρίασε με τη συμμετοχή όχι μόνο του νομικού συμβούλου του υπουργείου αλλά και αντιστρατήγου του ΓΕΣ. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν, επιπλέον, ότι ορισμένοι από τους φερόμενους ως «κομμένους» υποστρατήγους ειδοποιήθηκαν από την ηγεσία για την αποστρατεία τους, ενώ αντίστοιχα άλλοι ενημερώθηκαν ότι προάγονται και δέχονταν ευχές και συγχαρητήρια. Προκαλεί μάλιστα εντύπωση το γεγονός ότι μεταξύ εκείνων που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ενημερώθηκαν πως αποστρατεύονται ήταν ο επιχειρησιακός υπαρχηγός της Πυροσβεστικής και ο επικεφαλής «επιχειρήσεων» στη νησιωτική χώρα, που –και οι δύο– έχουν την ευθύνη συντονισμού των δράσεων για την παροχή βοήθειας σε περιοχές που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία.

Πλην του κ. Τόσκα, που εκ των πραγμάτων έχει την πλήρη ευθύνη για τη διαδικασία, στην αναταραχή λέγεται ότι εμπλέκονται σύμβουλοι του υπουργείου με ανάμειξη στα ζητήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Σύμφωνα με σενάριο που συζητήθηκε μεταξύ των αξιωματικών του σώματος, επέσπευσαν τη διαδικασία των κρίσεων προκειμένου να δημιουργήσουν τετελεσμένα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή