Το παρασκήνιο των στοιχείων εναντίον Τραμπ

Το παρασκήνιο των στοιχείων εναντίον Τραμπ

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η υποψήφια του γαλλικού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν εθεάθη χθες στον Πύργο Τραμπ, στην 5η λεωφόρο της Νέας Υόρκης, όπου κατοικεί και εργάζεται ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μέχρι τη μετακόμισή του, την ερχόμενη εβδομάδα, στον Λευκό Οίκο.

Οι επαφές με ευρωπαϊκά ξενοφοβικά λαϊκιστικά κόμματα βρίσκονται υψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα του Τραμπ, ο οποίος την επομένη της εκλογής του στην προεδρία των ΗΠΑ είχε συναντηθεί με τον αρχιερέα του Brexit, Νάιτζελ Φάρατζ.

Ο διευθυντής των υπηρεσιών πληροφοριών, Τζέιμς Κλάπερ, διαβεβαίωσε χθες τον Τραμπ ότι ο φάκελος που τον παρουσιάζει ως εκτεθειμένο σε ρωσικούς εκβιασμούς δεν είναι επίσημο έγγραφο και δεν συντάχθηκε από τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο Κλάπερ δεν είπε δημοσίως αν οι πληροφορίες είναι ορθές ή όχι, αλλά ο Τραμπ έσπευσε να γράψει στο Twitter: «Mου τηλεφώνησε ο Τζέιμς Κλάπερ για να καταγγείλει το ψευδές αποκύημα φαντασίας που κυκλοφόρησε παράνομα. Ψευδή, κατασκευασμένα στοιχεία».

Ως συγγραφέας των 35 σελίδων, στις οποίες ανώνυμες πηγές προβαίνουν σε ισχυρισμούς που δεν μπορούν να διασταυρωθούν, αποκαλύφθηκε ο πρώην συνεργάτης της βρετανικής MI6 Κρίστοφερ Στιλ.

Η εταιρεία Orbis του Στιλ προσελήφθη πέρυσι από εσωκομματικούς αντιπάλους του Τραμπ (το BBC ανέφερε το όνομα του Τζεμπ Μπους, αλλά η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε) προκειμένου να φέρει στην επιφάνεια στοιχεία που θα έφραζαν τον δρόμο του Τραμπ προς την προεδρία. Μετά την κατάκτηση του χρίσματος από τον Τραμπ, οι Ρεπουμπλικανοί έδωσαν τα στοιχεία του Στιλ σε οντότητες που σχετίζονται με το Δημοκρατικό Κόμμα.

Το έγγραφο του Στιλ αναφέρει ότι η ρωσική κυβέρνηση «καλλιεργεί, υποστηρίζει και βοηθάει» τον Τραμπ την τελευταία πενταετία και ότι συνεργάτες του Τραμπ είχαν μυστικές επαφές με Ρώσους αξιωματούχους. Παράλληλα, υποστήριξε πως οι ρωσικές υπηρεσίες έχουν στην κατοχή τους υλικό σεξουαλικού περιεχομένου που αφορά τον Τραμπ.

Ο Στιλ παρέδωσε το υλικό αυτό στο FBI και το έστειλε σε πολυάριθμα μέσα ενημέρωσης, τα οποία αρνήθηκαν να το δημοσιεύσουν λόγω της πλήρους αδυναμίας τους να διασταυρώσουν την ακρίβειά του. Εν συνεχεία, οι αμερικανικές υπηρεσίες συνέταξαν σύνοψη δύο σελίδων, την οποία επισύναψαν ως παράρτημα στη δική τους έκθεση για τη ρωσική εκστρατεία επηρεασμού των αμερικανικών εκλογών.

Ενώ το ίδιο το έγγραφο του Στιλ δεν πληρούσε τα κριτήρια δημοσίευσης, η πληροφορία ότι αυτό παρουσιάστηκε από τις υπηρεσίες στον πρόεδρο Ομπάμα και στον εκλεγέντα διάδοχό του ήταν είδηση, η οποία μεταδόθηκε ως έκτακτη από το CNN.

Εν συνεχεία, ήταν ζήτημα χρόνου ένα από τα πολλά μέσα ενημέρωσης που είχαν στην κατοχή τους τον φάκελο να τον δημοσιεύσει, όπως και έπραξε η ιστοσελίδα BuzzFeed, εξηγώντας ωστόσο ότι δεν γνωρίζει αν το περιεχόμενο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

«Είναι πρωτοφανές να ενημερώνει κάποιος έναν πρόεδρο κι έναν νεοεκλεγέντα πρόεδρο για ένα ιδιωτικό έγγραφο το οποίο δεν έχει κανένα λόγο να θεωρεί αξιόπιστο», σχολίασε ο πρώην υποδιευθυντής της CIA και υποστηρικτής της Χίλαρι Κλίντον, Μάικλ Μόρελ.

Οι υπηρεσίες υποστήριξαν ότι, εφόσον το έγγραφο κυκλοφορούσε ευρέως, ήταν καθήκον τους να προειδοποιήσουν τον Τραμπ και τον Ομπάμα.

Ο δημοσιογράφος Γκλεν Γκρίνγουολντ έκανε λόγο για «πόλεμο του βαθέος κράτους εναντίον του Τραμπ» και υποστήριξε ότι όσο επικίνδυνη κι αν είναι μια προεδρία Τραμπ, οι αντίπαλοί του δεν πρέπει να συντάσσονται με την «προσπάθεια της CIA να επιβάλει τις πολιτικές της στον εκλεγμένο πρόεδρο».

Καθώς η διαμάχη του Τραμπ με τις υπηρεσίες συνεχίζεται, ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ρον Γουάιντεν υποστήριξε πως αυτό που συμβαίνει είναι «πολύ επικίνδυνο». «Ο πρόεδρος είναι υπεύθυνος για ζωτικής σημασίας αποφάσεις σχετικά με την εθνική ασφάλεια. Ενα σενάριο κατά το οποίο ο πρόεδρος απορρίπτει τις μυστικές υπηρεσίες είναι πολύ επικίνδυνο», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή