Επιστολή αγωνίας προς Τραμπ

Επιστολή αγωνίας προς Τραμπ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικά 17 πολιτικοί από Ανατολική και Βόρεια Ευρώπη, με κοινή, ανοιχτή επιστολή τους προς τον νεοεκλεγέντα Αμερικανό πρόεδρο τον καλούν να μην αλλάξει πολιτική απέναντι στη Ρωσία, επισείοντας τον κίνδυνο να καταστούν οι χώρες και οι λαοί τους βορά των επεκτατικών ορέξεων του Πούτιν, όπως συνέβη με την Κριμαία. Μεταξύ αυτών ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλεβνελίεφ, ο πρώην πρόεδρος της Ρουμανίας Τράιαν Μπασέσκου, η πρώην πρόεδρος της Λετονίας Βάιρα Βίκε-Φραϊμπέργκα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ, καθώς και άλλες πολιτικές προσωπικότητες που κατείχαν υψηλόβαθμες θέσεις σε Πολωνία, Τσεχία, και Λιθουανία. Με μια πρώτη ματιά διαπιστώνει κανείς ότι η κραυγή αγωνίας εκπέμπεται από κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ που αισθάνονται ότι βρίσκονται στο «στόμα της αρκούδας», η οποία χωρίς την αμερικανονατοϊκή ασπίδα προστασίας φοβούνται πως με την πρώτη ευκαιρία θα τα καταπιεί. Ρουμανία και Πολωνία προβλέπεται να φιλοξενήσουν το σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας του ΝΑΤΟ, που έχει εκνευρίσει αφάνταστα τη Μόσχα· στις Βαλτικές Χώρες έχει αρχίσει ήδη η εγκατάσταση στρατιωτικής δύναμης 4.500 ανδρών της Ατλαντικής Συμμαχίας· η Βουλγαρία αποτελεί ισχυρό αεροπορικό και ναυτικό νατοϊκό προγεφύρωμα στη Μαύρη Θάλασσα. Και απέναντί τους οι Ρώσοι εγκαθιστούν (θύλακος Καλίνινγκραντ) πυραύλους τύπου Ιskander ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές και υπερσύγχρονα αντιπυραυλικά συστήματα S400, συγκεντρώνουν στρατεύματα και πραγματοποιούν γιγαντιαίες ασκήσεις επιθετικού προσανατολισμού, κάνουν ό,τι μπορούν για να υπονομεύσουν πολιτικά και να αποσταθεροποιήσουν τα γειτονικά κράτη.

Μετά τα γεγονότα της Ουκρανίας και την προσάρτηση της Κριμαίας, το τόξο από την Βαλτική έως τα Καρπάθια και τη Μαύρη Θάλασσα «θερμαίνεται» με υπερσυγκέντρωση ένθεν κακείθεν στρατιωτικών δυνάμεων και οπλικών συστημάτων, και εξελίσσεται στο πιο επικίνδυνο σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ Δύσης – Ρωσίας, και μάλιστα στην καρδιά της Ευρώπης.

Στο βόρειο άκρο του, οι όμορες με τη Ρωσία χώρες της Βαλτικής αλλά και η Πολωνία έχουν καταληφθεί από τρόμο μετά την εκλογή Τραμπ, φοβούμενες ότι οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ θα τις εγκαταλείψουν, ανησυχία έχει καταλάβει και στο νότιο τμήμα του τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. «Οταν οι ΗΠΑ απευθύνθηκαν σε εμάς, εμείς ανταποκριθήκαμε. Ημασταν μαζί σας στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, μαζί αναλάβαμε τους κινδύνους, μαζί θυσιάσαμε τους γιους και τις κόρες μας. Οταν οι ΗΠΑ είναι ισχυρές, όλοι είμαστε ισχυρότεροι. Καλούμε τους Αμερικανούς φίλους μας να ενισχύουν και όχι να αποδυναμώνουν τις ευρωατλαντικές σχέσεις», σημειώνουν πανικόβλητοι στην επιστολή.

Εως ότου ο Τραμπ ανοίξει τα χαρτιά του επ’ αυτού, η αγωνία θα κορυφώνεται πίσω από τα βόρεια σύνορά μας. Κι εμείς ας μη νομίζουμε ότι οι εξελίξεις δεν μας αφορούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή