H σχέση του Τζάνι Ινφαντίνο με τον μεγαλοατζέντη Ζόρζε Μέντες

H σχέση του Τζάνι Ινφαντίνο με τον μεγαλοατζέντη Ζόρζε Μέντες

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι (ανάμεσά τους κι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) αντέδρασαν έντονα στην πρόταση του προέδρου της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο, για επέκταση του Παγκοσμίου Κυπέλλου σε 48 ομάδες. Ωστόσο, ο τεχνικός της Γιουνάιτεντ, Ζοζέ Μουρίνιο, είχε εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη από την ομάδα του, υποστηρίζοντας το πλάνο του Ελβετοϊταλού παράγοντα, ξενίζοντας πολλούς.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μουρίνιο στέκεται στο πλευρό τού εδώ και 11 μήνες ηγέτη της διεθνούς ομοσπονδίας ποδοσφαίρου. Ηταν ανοικτά υποστηρικτής του ενόψει της εκλογής του (ως αουτσάιντερ) στη θέση του Ζεπ Μπλάτερ πέρυσι, ενώ έσπευσε να πάει στο Μεξικό τον Μάιο για να κοσμήσει με την παρουσία του έναν φιλικό αγώνα στο πλαίσιο του πρώτου ετήσιου συνεδρίου της FIFA με πρόεδρο τον κ. Ινφαντίνο.

Η εξήγηση φαίνεται να βρίσκεται στο πρόσωπο του ατζέντη του κ. Μουρίνιο, του επίσης Πορτογάλου Ζόρζε Μέντες, του κορυφαίου (και κατά την ίδια τη FIFA) ατζέντη στον χώρο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου από το 2010 και μετά. Ο κ. Μέντες έχει γίνει πλέον φίλος του κ. Ινφαντίνο, καλλιεργώντας μια γνωριμία που ίσως τον προστατεύσει αν τα πράγματα… δυσκολέψουν στο μέλλον.

Κι αυτό διότι ο κ. Μέντες εμπλέκεται στην υπόθεση των λεγόμενων Football Leaks, με τη φοροδιαφυγή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ κορυφαίων πελατών του όπως οι Κριστιάνο Ρονάλντο και Ζοζέ Μουρίνιο διά της απόκρυψης εισοδημάτων σε εξωχώριες τράπεζες.

Η επιρροή του όμως εξακολουθεί να μεγαλώνει. Το 2015 το αμερικανικό δίκτυο ESPN τον κατέταξε ως τη δεύτερη προσωπικότητα με τη μεγαλύτερη επιρροή στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο μετά τον Μισέλ Πλατινί. Εκτοτε, ο κ. Πλατινί έχει εκπέσει της προεδρίας της UEFA λόγω δωροληψίας από τον κ. Μπλάτερ. Αρα ακόμη κι αν δεν είναι ο ισχυρότερος σήμερα, ο κ. Μέντες έχει πλέον στενές σχέσεις με τον θεωρητικά ισχυρότερο, τον κ. Ινφαντίνο.

Η εταιρεία του κ. Μέντες, η Ζεστιφούτ, εκπροσωπεί άνω των 90 ποδοσφαιριστών και προπονητών, ενώ πελάτες του έχουν περάσει κι από τον Ολυμπιακό (Πάουλο Μπέντο, Μάρκος Σίλβα, Λεονάρντο Ζαρντίμ κ.λπ.). Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ», ο επιλεγόμενος και «Κύριος 10%» από την προμήθεια που χρεώνει, συγκέντρωσε έσοδα 72,7 εκατ. δολαρίων από προμήθειες μεταγραφών το 2016.

Αλλωστε, κινεί τα νήματα στις μεγαλύτερες μετακινήσεις παικτών στην Ευρώπη μεταξύ ομάδων-πελατών του, ακόμη κι αν οι παίκτες του αποδεικνύονται κατώτεροι των προσδοκιών, όπως η μεταγραφή του Χάμες Ροδρίγες από τη Μονακό στη Ρεάλ Μαδρίτης και ο δανεισμός του Ραδαμέλ Φαλκάο από τη Μονακό στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Τα ζητήματα αυτά, εξ αφορμής της μεταγραφής του Πορτογάλου Μπεμπέ στη Γιουνάιτεντ, υποχρέωσαν το 2012 τη FIFA να ανοίξει έρευνα σχετικά με πιθανή διαπλοκή του κ. Μέντες (κατά λέξη για «παράβαση κανονισμών σχετικών με το ασυμβίβαστο») στο μεταγραφικό παζάρι. Ακρη δεν βγήκε όμως. Ωστόσο, η διεθνής ομοσπονδία απαγόρευσε μερικά χρόνια μετά τη λεγόμενη «ιδιοκτησία από τρίτους» στα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών, πράγμα που στενοχώρησε τον 51χρονο σήμερα κ. Μέντες. Επρεπε πλέον να μπει στα ενδότερα της FIFA.

Αρχικά «παρότρυνε» το 2015 τον συμπατριώτη του Λουίς Φίγκο (για τα «μάτια» του οποίου παλαιότερα ήρθε στα χέρια με τον ατζέντη του βετεράνου Πορτογάλου άσου) να είναι υποψήφιος για την προεδρία της FIFA πριν αποσυρθεί υπέρ του κ. Ινφαντίνο, δηλώνοντας τέσσερις μήνες πριν από την εκλογή του Ελβετοϊταλού ότι «ο κ. Ινφαντίνο είναι ο κατάλληλος άνθρωπος γι’ αυτή τη θέση. Εχουμε πολλές κοινές ιδέες και σχέδια». Τότε ήταν που έσπευσε στο πλευρό του μελλοντικού προέδρου και ο κ. Μουρίνιο.

Πλέον, ο κ. Μέντες βρίσκει ευήκοα ώτα στη Ζυρίχη. Η εξαγορά μέρους της Ζεστιφούτ από κινεζικό όμιλο που θέλει να αποκτήσει τη Μίλαν ήρθε λίγο πριν από τη συμφωνία της FIFA για χορηγία από άλλο κινεζικό όμιλο, μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του ο κ. Ινφαντίνο. «Ο κ. Μέντες έχει γενικά αναλάβει μεσολαβητής διαφόρων συμφωνιών με την Κίνα» λέει ο Ιταλός καθηγητής Κοινωνιολογίας Πίπο Ρούσο, συγγραφέας του βιβλίου «Το όργιο της εξουσίας: Η άλλη ιστορία του Ζόρζε Μέντες, πάτρονα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου».

Αυτές οι υπόγειες διαδρομές Μέντες-Ινφαντίνο ενισχύουν τις ανησυχίες συλλόγων (που δεν είναι πελάτες του Πορτογάλου ή κάποιων από τους διαφόρους συνεργάτες του) για ευνοϊκή μεταχείριση από τις διεθνείς ομοσπονδίες όσων… ψωνίζουν από τη Ζεστιφούτ, εφόσον αυτό ενισχύει την εικόνα των παικτών που της ανήκουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή