‘Ολοι στη σάουνα

47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί στη Φινλανδία η σάουνα να είχε παραδοσιακά μια κοινωνική διάσταση, αποτελώντας τόπο συνάντησης των ανθρώπων, σήμερα όμως οι περισσότεροι Φινλανδοί έχουν μια σάουνα στο σπίτι τους, κατά συνέπεια ελάχιστες δημόσιες έχουν απομείνει ανοιχτές.

Ο Δήμος του Ελσίνκι, θέλοντας από τη μία να φέρει τους πολίτες και πάλι στον δημόσιο χώρο και από την άλλη να προσφέρει στους ξένους τη μοναδική αυτή φινλανδική εμπειρία, ανέθεσε στο αρχιτεκτονικό γραφείο Avanto τη δημιουργία μιας παραθαλάσσιας όασης στην υπό ανάπλαση περιοχή Hernesaari.

Το όνομά της είναι Löyly (έτσι λέγεται ο ατμός που δημιουργείται όταν ρίχνεις νερό στις καυτές πέτρες) και επενδύθηκε με ξύλο το οποίο με τα χρόνια θα γκριζάρει και θα γίνει ένα με το αστικό τοπίο.

Περιλαμβάνει τρεις διαφορετικές σάουνες, αποδυτήρια και εστιατόριο, ενώ τον χειμώνα οι τολμηροί μπορούν, ακολουθώντας το παράδειγμα των Φινλανδών, να κάνουν βουτιές από την ειδική τρύπα που έχει ανοιχτεί γι’ αυτόν τον σκοπό στην παγωμένη επιφάνειά της. Ο,τι πρέπει για… σύσφιξη.

www.loylyhelsinki.fi

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή