Ανησυχία της Ν.Δ. για την καθυστέρηση στην αξιολόγηση

Ανησυχία της Ν.Δ. για την καθυστέρηση στην αξιολόγηση

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι «χρησμοί» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τα σήματα από τις Βρυξέλλες βρίσκονται από το βράδυ της Πέμπτης στο μικροσκόπιο της Πειραιώς. Και όχι τυχαία, καθώς το σενάριο των περαιτέρω καθυστερήσεων στην αξιολόγηση οι οποίες κινδυνεύουν να φέρουν και πάλι τη χώρα με την πλάτη στον τοίχο στις αρχές του καλοκαιριού, αλλά και ένα νέο μνημόνιο, δεν αποκλείεται να επισπεύσει τις πολιτικές εξελίξεις.

Για την ώρα, η Ν.Δ. εστιάζει στις διαπιστώσεις της εμπειρίας, που έχει δείξει ότι, κάθε φορά που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται, χάνει χρόνο, με αποτέλεσμα να αυξάνει τον λογαριασμό για τους πολίτες. Αυτό επιβεβαιώθηκε με την πολύμηνη καθυστέρηση της πρώτης αξιολόγησης, η οποία, όπως έσπευσε να υπενθυμίσει ο τομεάρχης οικονομικών της Ν.Δ. Χρ. Σταϊκούρας, «κατέληξε σε νέα μέτρα λιτότητας, ανεβάζοντας τον συνολικό λογαριασμό στα 9 δισ. ευρώ, στο αιώνιο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων και στον οριζόντιο και αυτόματο “κόφτη” δαπανών» και η οποία «προσέθεσε νέα μέτρα για το 2018».

Η Ν.Δ. δεν παύει να υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους ότι μια επανάληψη του σεναρίου της πρώτης αξιολόγησης στερεί ρευστότητα από την πραγματική οικονομία, αναβάλλει την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης –στόχος υπέρ του οποίου έχει συνταχθεί δημοσίως και ο Κυρ. Μητσοτάκης– και μεταθέτει τη συζήτηση για τα ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης της βιωσιμότητας του χρέους.

«Η κυβέρνηση παραμένει εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε», επανέλαβε ο Χρ. Σταϊκούρας, την ώρα που ο Aδ. Γεωργιάδης το έθετε πιο ωμά (στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ): «Η κυβέρνηση έχει χάσει πάρα πολύ χρόνο και δεν τους βλέπω να βιάζονται. Δεν έχουν πλήρη συνείδηση σε πόσο δύσκολη κατάσταση είμαστε. Τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας κρατούν περίπου μέχρι τα τέλη Μαΐου. Τον Ιούλιο έχουμε να πληρώσουμε περίπου 7 δισ. Αρα, αν δεν πάρουμε τη δόση μέχρι τον Ιούλιο, χρεοκοπούμε».

Η Πειραιώς, άλλωστε, ήδη έχει κάνει «σημαία» της αντιπολιτευτικής της ρητορικής το τέταρτο μνημόνιο –ή μνημόνιο plus– μέσω της επέκτασης του «κόφτη». Ωστόσο, δεν αναδεικνύει μόνο το οικονομικό τέλμα στο οποίο βρίσκεται η χώρα, αλλά και την κυβερνητική ανεπάρκεια σε μια σειρά από τομείς που κάνουν δύσκολη την καθημερινότητα των πολιτών, με χειροπιαστά παραδείγματα τη διαχείριση της κακοκαιρίας και τις εικόνες ντροπής στη Μόρια. «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποδεικνύει πως όχι μόνο δεν μπορεί να διαχειριστεί μια κακοκαιρία, αλλά με την ανικανότητά της παραλύει τον κρατικό μηχανισμό. Αδιαφορεί για τους πρόσφυγες που παγώνουν μέσα στις σκηνές και τους μεταφέρει σε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού που δεν είναι κατάλληλο. Εγκλωβίζει εκατοντάδες επιβάτες μέσα στα τρένα με την αβελτηρία της και απαξιώνει τις μεταφορές. Εκτοξεύει την τιμή των καυσίμων στα ύψη, την ώρα που δεν καταβάλλει το επίδομα θέρμανσης στους δικαιούχους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πειραιώς, καταλήγοντας ότι με την ανικανότητά της οδηγεί τους πολίτες σε αγανάκτηση και απόγνωση.

Τέλος, συνάντηση με την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου για τη διερεύνηση της υπόθεσης της Novartis είχες χθες ο Μάριος Σαλμάς με δική του πρωτοβουλία, προκειμένου να βοηθήσει στη διερεύνηση της υπόθεσης, όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση. Ο βουλευτής της Ν.Δ. επισημαίνει ότι επί της υπουργικής του θητείας έλαβε μέτρα περιστολής της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης από 4 δισ. ευρώ το 2011 στα 2,3 δισ. το 2013.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή