Σόιμπλε: «Eάν φύγει το ΔΝΤ, έρχονται για εσάς τα χειρότερα»

Σόιμπλε: «Eάν φύγει το ΔΝΤ, έρχονται για εσάς τα χειρότερα»

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως προειδοποίηση ότι σε περίπτωση μη συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα έρχονται χειρότερα, δηλαδή νέο πρόγραμμα με αυστηρότερους όρους υπό την εποπτεία του ESM, ερμηνεύεται στη Γερμανία η χθεσινή συνέντευξη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung. Γερμανοί συνάδελφοι, που έχουν άμεση πρόσβαση στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, θεωρούν ότι μια τέτοια εξέλιξη συνεπάγεται παρατεταμένη αβεβαιότητα μέχρι και τις εκλογές του φθινοπώρου στη Γερμανία, με δεδομένο ότι η έξοδος του ΔΝΤ προϋποθέτει μια δύσκολη ψηφοφορία στην Μπούντεσταγκ.

Σε διευκρινιστικές δηλώσεις πάντως, το υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο εξήγησε ότι οι αναφορές του Σόιμπλε ήταν υποθετικές και πως η Γερμανία εμμένει στην ανάγκη συμμετοχής του Ταμείου. Επιπλέον, επισημάνθηκε ότι η οριστική απόφαση του ΔΝΤ θα έλθει μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, που θα αποτελέσει και τη βάση για τη διαμόρφωση της στάσης του.

Σε κάθε περίπτωση, η αξιολόγηση θα κλείσει το νωρίτερο μετά τις ολλανδικές εκλογές, στα μέσα Μαρτίου. Αυτή είναι η εκτίμηση δημοσιογραφικών πηγών στο Βερολίνο, που πιστεύουν ότι οι κρίσιμες αναμετρήσεις στην Ευρώπη το 2017 (στην Ολλανδία τον Μάρτιο, στη Γαλλία τέλη Απριλίου και στη Γερμανία το φθινόπωρο) θα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις για την Ελλάδα και δη την προσπάθεια για ένταξη των ομολόγων της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

«Η δεύτερη αξιολόγηση βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη. Οι θεσμοί θα ενημερώσουν το επόμενο Eurogroup για το σημείο στο οποίο βρίσκεται η αξιολόγηση», είναι η επίσημη δήλωση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στην «Κ».

Ωστόσο, δημοσιογραφικοί κύκλοι στο Βερολίνο εκτιμούν ότι μόνο ο ίδιος ο Σόιμπλε γνωρίζει πότε θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και θεωρούν ότι αυτό θα αργήσει. «Επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει πρώτα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Το βασικό πρόβλημά του είναι η παραμονή ή μη του ΔΝΤ. Οπως μας είπε πρόσφατα, αν δεν συμμετάσχει το Ταμείο στο πρόγραμμα, θα κληθεί ο ίδιος να εξηγήσει στη γερμανική Βουλή ότι κάθε περαιτέρω πληρωμή αποτελεί ένα νέο πρόγραμμα. Πιστεύει όμως πράγματι ότι η ελληνική οικονομία και πολιτική αποδυναμώνονται υπερβολικά από τις ανάγκες του ευρώ. Με άλλα λόγια, το ευρώ είναι πολύ βαρύ για σας», εξηγεί στην «Κ» Γερμανός συνάδελφος, που έχει καθημερινή επαφή με το γραφείο του Σόιμπλε. Υπάρχει μια βασική αντίφαση μεταξύ των δύο πλευρών, προσθέτει: «Η γερμανική άποψη είναι πως η Ελλάδα δεν κάνει αρκετά για να εξασφαλίσει μια αναδιάρθρωση του χρέους και η δική σας πως δεν σας δίνουμε όσα δικαιούστε. Δύσκολη εξίσωση».

Εις επίρρωσιν των διαμεσολαβημένων θέσεων Σόιμπλε, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας έδωσε αυτή την εβδομάδα συνέντευξη στο περιοδικό European και είπε: «Το πρόβλημα της Ελλάδας τα επόμενα δέκα χρόνια δεν είναι το χρέος. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις για να γίνει ανταγωνιστική. Αν εξασφάλιζε ανακούφιση του χρέους της, θα μειωνόταν η μεταρρυθμιστική της ετοιμότητα. Γι’ αυτό η ελάφρυνση δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας. Μπορεί να είναι προς το συμφέρον των σημερινών Ελλήνων πολιτικών. Αλλά τα συμφέροντά τους δεν είναι απαραίτητα ταυτόσημα με αυτά της χώρας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή