Τριετής φυλάκιση με αναστολή στην εικονολήπτρια

Τριετής φυλάκιση με αναστολή στην εικονολήπτρια

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τρία χρόνια φυλάκιση με αναστολή καταδικάστηκε την Πέμπτη η Ουγγαρέζα εικονολήπτρια Πέτρα Λάζλο που τον Σεπτέμβριο του 2015 παρεμπόδισε την πορεία προσφύγων που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τις αστυνομικές δυνάμεις στα σύνορα Ουγγαρίας – Σερβίας, κλωτσώντας τους και βάζοντάς τους τρικλοποδιά, ανέφερε με δημοσίευμά της η ουγγρική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Index.hu.

Η Λάζλο έχει ήδη υποστεί συνέπειες για την πράξη της, καθώς απολύθηκε από τον γνωστό για τις εθνικιστικές τάσεις του τηλεοπτικό σταθμό N1TV, στον οποίο εργαζόταν, μόλις διέρρευσαν στο Διαδίκτυο και στα ειδικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο και εικόνες που τη δείχνουν να κλωτσάει ένα κορίτσι και να βάζει τρικλοποδιά σε έναν άνδρα που κρατάει στα χέρια του ένα παιδί.

Σύμφωνα με το Index.hu, η Λάζλο κρίθηκε ένοχη για ανάρμοστη συμπεριφορά και διατάραξη της τάξης από ένα δικαστήριο στην πόλη Σέγκεντ της νότιας Ουγγαρίας, κοντά στα σύνορα με τη Σερβία, αφού πρώτα κατέθεσε και η ίδια στη δίκη, μέσω βιντεοσύνδεσης, για να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

Η Λάζλο εμφανίστηκε στη βιντεοσύνδεση με δάκρυα στα μάτια, προσπαθώντας να υπερασπιστεί τον εαυτό της και να απαριθμήσει όλα όσα έχει υποστεί μετά τη διαδικτυακή διαρροή του βίντεο, ενώ επίσης τόνισε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου. «Ολα τελείωσαν μέσα σε δύο δευτερόλεπτα», είπε αναφερόμενη στο περιστατικό, τονίζοντας ότι οι αντιδράσεις της ήταν αποτέλεσμα του πανικού και της απειλής που ένιωσε εκείνες τις στιγμές και θεωρώντας ότι βρισκόταν σε νόμιμη αυτοάμυνα. «Ολοι φώναζαν, ήταν πολύ τρομακτικά», σημείωσε χαρακτηριστικά η Λάζλο, θέλοντας να περιγράψει τις έντονες στιγμές που προσπαθούσε να καλύψει με την κάμερά της.

Στη συνέχεια, προσπάθησε να πάρει η ίδια τον ρόλο του θύματος, αναφέροντας στο δικαστήριο ότι μετά το συμβάν έχει δεχθεί εκφοβισμούς και απειλές για τη ζωή της, και επίσης έχει γίνει στόχος «μιας εκστρατείας μίσους».

Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας παρουσιάστηκε καρέ καρέ το επίμαχο βίντεο, στο οποίο η Λάζλο φαίνεται καθαρά να κλωτσά δύο πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και ένα κοριτσάκι, την ώρα που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τον κλοιό της αστυνομίας στα ουγγροσερβικά σύνορα, ενώ στη συνέχεια φαίνεται ότι βάζει τρικλοποδιά σε έναν 52χρονο πρόσφυγα από τη Συρία που κρατούσε στην αγκαλιά του τον μικρό γιο του.

Ο δικαστής Ιλες Νανάσι δεν επηρεάστηκε από τα λεγόμενα της Ουγγαρέζας εικονολήπτριας, δηλώνοντας ότι η συμπεριφορά της «είναι αντίθετη με τους κοινωνικούς κανόνες» και προσθέτοντας ότι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη δίκη δεν συνάδουν καθόλου με τον ισχυρισμό της ότι βρισκόταν σε νόμιμη άμυνα όταν βιαιοπράγησε κατά των προσφύγων.

Τέλος, η Λάζλο στο παρελθόν είχε δηλώσει ότι προτίθεται να μηνύσει έναν από τους πρόσφυγες στους οποίους έβαλε τρικλοποδιά, κάτι που ωστόσο δεν έχει ακόμη πραγματοποιήσει.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή