SOS από ΟΗΕ για πρόσφυγες

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΝΕΥΗ. Βαθύτατη ανησυχία για τους θανάτους τουλάχιστον πέντε προσφύγων από το ψύχος στα Βαλκάνια και για τη δραματική κατάσταση στην Ελλάδα εξέφρασε χθες ο ΟΗΕ, ζητώντας από τις κυβερνήσεις να κινητοποιηθούν για να βοηθήσουν όσους ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες.

«Ειδικά τα παιδιά είναι εκτεθειμένα σε λοιμώξεις του αναπνευστικού. Πρόκειται για ζωές, όχι για τη διατήρηση γραφειοκρατικών διευθετήσεων», είπε η εκπρόσωπος της UNICEF Σάρα Κρόου. «Η δραματική κατάσταση αυτήν τη στιγμή είναι στην Ελλάδα». Χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε καλύτερα καταλύματα τις τελευταίες ημέρες, αφότου όμως πέρασαν δραματικές ημέρες στην παγωνιά.

Οι σοροί δύο ανδρών από το Ιράκ και μιας νεαρής γυναίκας από τη Σομαλία βρέθηκαν στη Βουλγαρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ένας νεαρός Πακιστανός υπέκυψε από το κρύο στην τουρκική πλευρά των συνόρων, ενώ 20χρονος Αφγανός πέθανε μετά τη νυχτερινή διάσχιση του Εβρου από την Τουρκία στην Ελλάδα.

«Δεδομένων των σκληρών καιρικών συνθηκών, μας ανησυχούν ιδιαίτερα οι πληροφορίες ότι οι Αρχές σε όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων συνεχίζουν να επαναπροωθούν άτομα από το εσωτερικό των χωρών τους σε γειτονικές χώρες», είπε η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Σεσίλ Πουγί. «Κάποιοι ανέφεραν ότι τους κατέσχεσαν ακόμη και ρουχισμό για να εκτεθούν ακόμη περισσότερο στο κρύο. Τέτοιου είδους πρακτικές είναι απλώς απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν».

Για την Ελλάδα

Αναφορικά με την Ελλάδα, η UNCHR εξέφρασε ανησυχία ιδιαίτερα για τη Σάμο, «όπου περίπου 1.000 άνθρωποι, περιλαμβανομένων και οικογενειών με μικρά παιδιά εξακολουθούν να ζουν σε σκηνές και άλλες εγκαταστάσεις χωρίς θέρμανση». Παράλληλα, τα βιομηχανικά κτίρια και οι αποθήκες που χρησιμοποιούνται ως καταλύματα στην ηπειρωτική Ελλάδα καταγγέλθηκαν ως ακατάλληλα για ανθρώπινη κατοίκηση. «Στην ηπειρωτική Ελλάδα, χιλιάδες ζουν σε βιομηχανικές αποθήκες που είναι ακατάλληλες για ανθρώπινη κατοίκηση υπό φυσιολογικές συνθήκες, πόσο μάλλον σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν», είπε η Τζένιφερ Σκοτ, υπεύθυνη Προσφύγων του Βρετανικού Ερυθρού Σταυρού.

Στη Σερβία, περίπου 82% των προσφύγων και μεταναστών ζουν σε θερμαινόμενα καταλύματα, αλλά 1.200 άνδρες, μεταξύ αυτών και 300 ανήλικοι, κοιμούνται σε άθλιες συνθήκες σε εγκαταλελειμμένα κτίρια στο κέντρο του Βελιγραδίου.

Η χρονιά ξεκίνησε με συνεχιζόμενες διασχίσεις της Μεσογείου, παρά το κρύο, στις οποίες έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους 27 άτομα. Η περυσινή χρονιά ήταν η πλέον πολύνεκρη στην Ιστορία, με τους νεκρούς στα νερά της Μεσογείου να ξεπερνούν τους 5.000.

Οι απόπειρες της κυβέρνησης της Ιταλίας να διαπραγματευθεί με τις Αρχές της Λιβύης συμφωνία που θα σταματήσει τις προσφυγικές ροές έπεσε χθες στο κενό, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Μάλτας Τζορτζ Βέλα. «Οι δύο πλευρές είναι πολύ μακριά η μία από την άλλη», είπε ο Βέλα, η χώρα του οποίου ασκεί την εξάμηνη ευρωπαϊκή προεδρία. «Δεν είναι θέμα χρημάτων, είναι πολύ ευρεία συζήτηση. Είναι ζήτημα του τι πιστεύει η λιβυκή κυβέρνηση ότι μπορεί να γίνει αποδεκτό από τον λιβυκό λαό».

Δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά είναι γνωστό ότι κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, με προεξάρχουσα την αυστριακή, θα επιθυμούσαν να δημιουργηθούν κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στο έδαφος της Λιβύης. Επειτα από δύο χρόνια απουσίας από τη λιβυκή πρωτεύουσα, η Ρώμη άνοιξε πρόσφατα εκ νέου την πρεσβεία της στην Τρίπολη, όπου εδρεύει η κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Την ίδια στιγμή, έχουν αυξηθεί οι επαφές της Ρωσίας με τον άλλο πόλο εξουσίας στη Λιβύη, τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος προχθές συζήτησε με τον Ρώσο υπουργό Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού πάνω στο αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ», που πλέει ανοικτά του Τομπρούκ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή