Αναρτώνται οι δασικοί χάρτες

Αναρτώνται οι δασικοί χάρτες

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από τέσσερα χρόνια ακινησίας, η υπόθεση των δασικών χαρτών δείχνει να ξεκινάει και πάλι. Μέσα στις επόμενες πέντε εβδομάδες θα αναρτηθεί το 37% των δασικών χαρτών της χώρας, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων εκπονήθηκε με χρηματοδότηση από το προηγούμενο ΕΣΠΑ. Η μνημονιακή δέσμευση για ολοκλήρωση κτηματολογίου και δασικών χαρτών έως το 2020 δείχνει προς το παρόν να λειτουργεί ευεργετικά για το πολύπαθο έργο, παρά τη σοβαρή πίεση που δημιουργείται σε συγκεκριμένες υποστελεχωμένες υπηρεσίες.

Χθες, λοιπόν, έγινε ανάρτηση δασικών χαρτών σε τέσσερις περιφερειακές ενότητες: στην Καβάλα, την Πιερία, την Ηλεία και τη Μεσσηνία. Θα ακολουθήσουν 31 περιοχές ακόμη, στις οποίες οι δασικοί χάρτες έχουν εκπονηθεί με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και έχουν θεωρηθεί από τις δασικές υπηρεσίες και οι οποίες καλύπτουν συνολικά 46,8 εκατ. στρέμματα.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος εκτιμά ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών των δασικών χαρτών θα έχουν κυρωθεί (έστω μερικώς, στα κομμάτια που δεν υπάρχουν αντιρρήσεις) έως τον Ιούλιο του 2017. Να σημειωθεί ότι τα προηγούμενα χρόνια έχει θεωρηθεί το 55% των δασικών χαρτών της χώρας.

Οι αναρτήσεις γίνονται με βάση τον νέο νόμο (N. 4389/16), που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο. Πραγματοποιούνται από τις δασικές υπηρεσίες με την υποστήριξη της εταιρείας Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ), μια επιλογή που, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, οδήγησε σε σημαντική εξοικονόμηση πόρων (εκτιμάται ότι για το «πακέτο» των αναρτήσεων θα χρειαστούν 600.000 ευρώ, όταν με το προγενέστερο θεσμικό πλαίσιο θα απαιτούνταν 7,4 εκατ. ευρώ). Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΧΑ, οι δασικοί χάρτες που θα αναρτηθούν αυτές τις ημέρες αφορούν περιοχές σε 144 δήμους. Από αυτούς, όμως, μόλις το 20% έχουν μέσω των πολεοδομιών τους «δηλώσει» στο πληροφοριακό σύστημα της ΕΚΧΑ τα όρια των σχεδίων πόλεως, των υπό επέκταση περιοχών κ.λπ. Αξιοσημείωτο είναι ότι μόλις δύο από τους 144 δήμους αυτής της φάσης δήλωσαν «οικιστικές πυκνώσεις», δηλαδή τις περιοχές αυθαιρέτων μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις που, σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο, θα εξαιρεθούν από τη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων.

Το γεγονός αυτό οφείλεται ίσως και στον μικρό αριθμό περιοχών από την Αττική σε αυτό το «πακέτο» δασικών χαρτών. Τυπικά, πάντως, η προθεσμία για τον ορισμό των «οικιστικών πυκνώσεων» λήγει τον Φεβρουάριο.

Η αδιαφορία των δήμων δεν σημαίνει ότι οι δασικοί χάρτες που αναρτώνται αποτυπώνουν ως δάση περιοχές εντός σχεδίου. Στο 80% των δασικών χαρτών που θα αναρτηθούν μέσα στις επόμενες πέντε εβδομάδες, τα όρια των σχεδίων πόλεως κ.λπ. που χρησιμοποιούνται είναι εκείνα που αποτύπωσαν στους χάρτες οι ιδιώτες μελετητές που είχαν αναλάβει στο παρελθόν την κατάρτιση των δασικών χαρτών. Οι οποίοι, βέβαια, είχαν ως πηγή και τις πολεοδομίες, αλλά και όποια άλλη πηγή μπόρεσαν να συλλέξουν.

Οι δασικοί χάρτες αναρτώνται στην ιστοσελίδα των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΕΚΧΑ (www.ktimanet.gr). Το πρόγραμμα αναρτήσεων συνεχίζεται την επόμενη Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου, με δασικούς χάρτες σε Εβρο, Εύβοια, Ηράκλειο, Κοζάνη, Πέλλα και Φθιώτιδα. Υπενθυμίζεται ότι για την εξυπηρέτηση των πολιτών έχουν συσταθεί στις τοπικές δασικές υπηρεσίες «Σημεία Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικού Χάρτη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή