Οξύτατη επιστολή Δήμου Λέσβου

Οξύτατη επιστολή Δήμου Λέσβου

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο κύμα αντιδράσεων προκαλεί στην τοπική κοινωνία της Λέσβου η παραμονή στο λιμάνι της Μυτιλήνης του αρματαγωγού «Λέσβος» του Πολεμικού Ναυτικού, στο οποίο έχουν επιβιβαστεί μόλις 40 αιτούντες άσυλο.

Με αφορμή την τοποθέτηση χημικών τουαλετών έξω από το πλοίο, φοβούμενος ότι θα δημιουργηθεί νέος χώρος παραμονής προσφύγων στο λιμάνι, ο δήμαρχος Λέσβου, με επιστολή του στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ζητεί την άμεση απομάκρυνση οποιωνδήποτε εγκαταστάσεων από το εσωτερικό του λιμένα Μυτιλήνης και τη μεταφορά ενός ικανοποιητικού αριθμού αιτούντων άσυλο σε κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας, «ώστε επιτέλους να αποσυμφορηθεί το νησί». Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και 20 επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς της Λέσβου.

Στο μεταξύ, ο χώρος του πλοίου φυλάσσεται από λιμενικούς και ελέγχεται ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει, ωστόσο οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που διαμένουν στη Μόρια έχουν ενημερωθεί ότι μπορούν να μεταφερθούν, αλλά δεν πηγαίνουν. Η Υπατη Αρμοστεία έχει τακτοποιήσει τους χώρους γύρω από τις σκηνές του Κέντρου της Μόριας που επλήγησαν από την ισχυρή χιονόπτωση και την κακοκαιρία. Και με δεδομένη τη λιακάδα των δύο τελευταίων ημερών, οι πρόσφυγες δεν επιθυμούν να αποχωρήσουν από το Κέντρο, ώστε να βρίσκονται κοντά στην Υπηρεσία Ασύλου και να ενημερώνονται για τη διαδικασία της συνέντευξης και την πορεία του αιτήματός τους.

Για περιορισμένο χρονικό διάστημα και εκτάκτως για την κακοκαιρία έχουν μεταφερθεί 235 άτομα σε ξενοδοχεία που αναμένεται να επιστρέψουν.

Ο κ. Γαληνός κατηγορεί τον Γιάννη Μουζάλα για μετατροπή του χώρου του λιμανιού σε κέντρο φιλοξενίας και ότι «αδυνατείτε να λειτουργήσετε αποτελεσματικά τον χώρο ευθύνης σας και επιχειρείτε να επεκτείνετε και να συνεχίσετε την καταφανώς αποτυχημένη πολιτική σας με τραγικές συνέπειες για το νησί της Λέσβου». Επίσης, σημειώνει ότι, ενώ η τοπική κοινωνία προσπαθεί να ξεφύγει από τις εικόνες του 2015, «για τις οποίες ουδόλως ευθυνόμαστε», αυτές επανέρχονται. Επίσης, ο κ. Γαληνός, απευθυνόμενος στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, αναφέρει: «Εν αναμονή της νέας τουριστικής σεζόν και με την καθημερινή παρουσία εκπροσώπων του διεθνούς Τύπου στο νησί μας, δεν διστάζετε εκβιαστικά και χωρίς καμία ενημέρωση να προβείτε σε μονομερείς ενέργειες που βλάπτουν ανεπανόρθωτα το νησί της Λέσβου».

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς, εκ μέρους των τοπικών φορέων, δήλωσε στην «Κ»: «Οι πύλες εισόδου του νησιού, το λιμάνι και το αεροδρόμιο πρέπει να είναι απολύτως προστατευμένες, όπως και οι τουριστικές μας περιοχές, οπότε καμιά νέα δομή δεν πρέπει να ανοίξει».

Στο μεταξύ, χθες, 68 πρόσφυγες αναχώρησαν από τη Χίο με προορισμό την Αθήνα, ωστόσο την ίδια ημέρα έφθασαν στο νησί 47 άτομα με βάρκα από την Τουρκία. Η Παγχιακή, ομάδα φορέων και πολιτών στη Χίο που ζητεί την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού, οργανώνει σήμερα εκδήλωση με κύριο ομιλητή τον ανεξάρτητο ευρωβουλευτή Νότη Μαριά. Παράλληλα, αντιπροσωπεία πολιτών θα ξεναγήσει τον κ. Μαριά στις υφιστάμενες δομές για τους πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί, προκειμένου να δημοσιοποιηθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για την τοπική κοινωνία από τον πολύμηνο εγκλωβισμό μεγάλου αριθμού μεταναστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή