Αποδόσεις

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Ανοδικά κινήθηκε και χθες το πετρέλαιο, χάρη στην υποχώρηση του δολαρίου και στην είδηση ότι η Σαουδική Αραβία έχει μειώσει την παραγωγή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο ετών και σχεδιάζει να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση. Το απόγευμα, το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν στα 52,45 δολ. το βαρέλι και το Brent στα 55,45 δολ. το βαρέλι. Από την αρχή του έτους, οι τιμές του «μαύρου χρυσού» έχουν ενισχυθεί, καθώς έχει τεθεί σε ισχύ η συμφωνία των πετρελαιοπαραγωγών χωρών εντός και εκτός ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής. Σύμφωνα με τους FT, το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, οι εξαγωγές από τις χώρες του Κόλπου μειώθηκαν κατά 10%. Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται, πάντως, στοιχεία της εταιρείας Clipper Data, σύμφωνα με τα οποία από τις 12 Ιανουαρίου οι εξαγωγές Σαουδικής Αραβίας, Εμιράτων και Κουβέιτ έχουν ανακάμψει στα επίπεδα του Οκτωβρίου.

Προβλέπονται κέρδη για τον χρυσό το 2017

H φετινή χρονιά αναμένεται να έχει ενδιαφέρον για όσους δραστηριοποιούνται στην αγορά του χρυσού και ένας από τους λόγους έχει να κάνει με τον ρόλο των κεντρικών τραπεζών σε καθεστώς πολιτικού παρεμβατισμού. Κατά τον Κρίστοφερ Μέιν του ισχυρού επενδυτικού οίκου Baring Asset Management, «το 2017 είναι σημείο καμπής, καθώς τα τελευταία 7 χρόνια οι κεντρικές τράπεζες στη Δύση απέφυγαν σε μεγάλο βαθμό την κριτική για τις πολιτικές τους, οι οποίες αποδείχθηκαν επαρκώς ανεπαρκείς στη στήριξη της ανάπτυξης. Οπότε, οι πολιτικοί θα αρχίσουν να τις λιθοβολούν, παραμερίζοντας την αντίληψη περί αυτονομίας τους». Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγονται η Βρετανή πρωθυπουργός, ο νέος Αμερικανός πρόεδρος και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Μέιν στοιχηματίζει σε άνοδο του χρυσού, εάν η πολιτική παρέμβαση έχει ως συνέπεια να αστοχήσουν στους δείκτες πληθωρισμού και ανάπτυξης οι κεντρικές τράπεζες. Το τελευταίο τετράμηνο τοποθέτησε το 4% από τα υπό διαχείριση κεφάλαιά του Dynamic Asset Allocation Fund, ύψους 2,1 δισ. δολαρίων στο πολύτιμο μέταλλο. Τα Dynamic υποσκέλισαν 80% την απόδοση των ανταγωνιστών.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Διατηρήθηκε χαμηλότερα του 7% η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας. Πιο συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς κυμάνθηκε στο επίπεδο του 6,8%, με τη διαφορά απόδοσης σε σύγκριση με το αντίστοιχο γερμανικό να κυμαίνεται στις 679 μονάδες βάσης. Οι συναλλαγές παρέμειναν σε μέτρια επίπεδα. Συγκρίνοντας τις τιμές και τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων το α΄ εξάμηνο του 2016 σε σχέση με το τέλος του περασμένου έτους, τα κέρδη για τους επενδυτές είναι αξιόλογα. Στην περίοδο του περσινού α΄ εξαμήνου, η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς κατά μέσον όρο διαμορφώθηκε στο 10,5% και η τιμή στις 57-59 μ.β., ενώ ολοκλήρωσε τη χρονιά στις 75,8 μονάδες βάσης και απόδοση στο 7,4%. Η αποκλιμάκωση για το ομόλογο λήξεως του 2019 είναι λίγο μεγαλύτερη, αφού η απόδοσή του από το 14,5% έχει μειωθεί στο 8,2%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή