Χάνει και τη Famar η οικογένεια Μαρινόπουλου

Χάνει και τη Famar η οικογένεια Μαρινόπουλου

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τα σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος άλλη μία μεγάλη επιχείρηση της ευρύτερης οικογενείας Μαρινόπουλου είναι πιθανόν να περάσει σε έλεγχο τρίτων.

Η φαρμακευτική βιομηχανία Famar με 11 εργοστάσια σε Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία, Ιταλία και Ελλάδα βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες και αλλοδαπό επενδυτικό σχήμα που λειτουργεί ως πιστωτής της. Αντικείμενο των συζητήσεων είναι η περαιτέρω χρηματοδότησή της με κεφάλαια της τάξης των 50 εκατ. ευρώ.

Μια τέτοια εξέλιξη θα σημάνει την απώλεια του ελέγχου του μετοχικού κεφαλαίου της Famar που βρίσκεται σήμερα στα χέρια μελών της οικογενείας Μαρινόπουλου, εξηγούν στην «Κ» τραπεζικές πηγές που υπογραμμίζουν πως η συμφωνία δεν έχει ακόμα υπογραφεί. Τη νέα χρηματοδότηση θα παράσχουν οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, οι οποίες θα αποκτήσουν παράλληλα και τα δικαιώματα επί των μετοχών της φαρμακοβιομηχανίας.

Ο όμιλος της Famar βαρύνεται ήδη με δανειακές υποχρεώσεις της τάξης των 150 εκατομμυρίων ευρώ προς το ξένο επενδυτικό κεφάλαιο, στις οποίες θα προστεθεί η νέα χρηματοδότηση.

Μεταξύ των πιστωτών θα παραμείνει και το επενδυτικό κεφάλαιο που έχει ήδη χρηματοδοτήσει την εταιρεία με τις απαιτήσεις του ακέραιες.

Το υπό διαπραγμάτευση σχέδιο περιλαμβάνει ακόμα την αλλαγή του management και την υπαγωγή της επιχείρησης υπό τον έλεγχο της Pillarstone, που αποτελεί πλατφόρμα της Kohlberg Kravis Roberts (KKR). Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο, η Alpha Bank και η Eurobank ανακοίνωσαν την υπογραφή συμφωνίας με την KKR Credit και την Pillarstone για την ανάθεση της διαχείρισης των χρηματοπιστωτικών ανοιγμάτων επιλεγμένων ελληνικών επιχειρήσεων σε πλατφόρμα που θα διαχειρίζεται η Pillarstone.

Η πλατφόρμα διοχετεύει μακροπρόθεσμα κεφάλαια και τεχνογνωσία στις επιχειρήσεις, με στόχο τη σταθεροποίηση, την ανάκαμψη και την ανάπτυξή τους προς όφελος όλων των ενδιαφερόμενων μερών.

Η Famar, σύμφωνα πάντα με τραπεζικές πηγές, αναμένεται να κλείσει το 2016 με κύκλο εργασιών της τάξης των 400 εκατομμυρίων ευρώ (έναντι 445 εκατ. περίπου το 2015) και οριακή μόνον λειτουργική κερδοφορία. Είναι αυτή η εικόνα των οικονομικών που κατέστησε δύσκολη την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών της και δημιούργησε την ανάγκη για πρόσθετη χρηματοδότηση, η οποία θα προέλθει αποκλειστικά από τις πιστώτριες τράπεζες και όχι από τους παλαιούς μετόχους, προσθέτουν οι ίδιες πληροφορίες.

Η Famar ιδρύθηκε το 1949 στην Ελλάδα και θεωρείται ένας από τους σημαντικούς παραγωγούς φαρμακευτικών και άλλων σκευασμάτων προσωπικής φροντίδας όπως και υπηρεσιών για τρίτους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Εχει μεγαλώσει μέσα από αυτόνομη ανάπτυξη αλλά και σειρά εξαγορών τρίτων παραγωγών σε Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία και Ελλάδα. Σύμφωνα με τον όμιλο λειτουργεί δίκτυο 11 μονάδων παραγωγής σε 5 ευρωπαϊκές χώρες, 4 κέντρα ανάπτυξης και 3 κέντρα διανομής. Προσφέρει παραγωγή καθώς και υπηρεσίες logistics σε ένα πελατολόγιο άνω των 140 πολυεθνικών και τοπικών πελατών σε περισσότερες από 15 χώρες.

Πρέπει να σημειωθεί πως η Famar ανήκει μέχρι σήμερα σε διαφορετικά μέλη της οικογενείας Μαρινόπουλου από αυτά που εμπλέκονται στην ομώνυμη ελληνική αλυσίδα λιανικού εμπορίου ύστερα από τον σχετικό διαχωρισμό της ευρύτερης οικογενειακής περιουσίας που έγινε τα τελευταία έτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή