Ο Β. Καναδάς… πλήττει την Ευρώπη

Ο Β. Καναδάς… πλήττει την Ευρώπη

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. «Καταλαβαίνουμε ότι τα μεγάλα κύματα έχουν δραματική όψη, αλλά παρακαλούμε να μη θέτετε τους εαυτούς σας σε αδικαιολόγητο κίνδυνο πηγαίνοντας στην ακτή για να νιώσετε την ένταση ή για να τραβήξετε φωτογραφίες». Η προειδοποίηση του επικεφαλής της Περιβαλλοντικής Υπηρεσίας της Βρετανίας Μαρκ Σίτον-Κεντ αποτυπώνει την ένταση του κύματος κακοκαιρίας που πλήττει από προχθές τη Δυτική Ευρώπη, προερχόμενο από τον Βόρειο Καναδά.

Στη Βρετανία, οι Αρχές προειδοποίησαν κατοίκους παραλιακών δήμων στις περιοχές Λίνκολνσαϊρ, Νόρφολκ, Σάφολκ και Εσεξ να προετοιμαστούν για θυελλώδεις ανέμους, μεγάλα κύματα και πιθανές πλημμύρες, ενώ εκκένωσαν προληπτικά την κοινότητα Τζέιγουικ, κοντά στο Κλάκτον του Εσεξ, λόγω του υψηλού κινδύνου πλημμύρας.

Στη Γαλλία, η κακοκαιρία προξένησε την ακινητοποίηση τρένου Thalys που εκτελούσε το δρομολόγιο Βρυξέλλες – Παρίσι. Οι πυροσβέστες και η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας προσέφεραν κουβέρτες, ζεστά ροφήματα και γεύματα στους παγιδευμένους επιβάτες, οι οποίοι έφθασαν τελικά στη γαλλική πρωτεύουσα με καθυστέρηση 10 ωρών. Συνολικά, η πυροσβεστική πραγματοποίησε πάνω από 1.000 επεμβάσεις, καθώς η σφοδρή θύελλα, με ανέμους που έφθασαν τα 130 χλμ./ώρα, προξένησε πτώσεις δέντρων, βλάβες καλωδίων ηλεκτροδότησης και ζημιές σε στέγες σπιτιών. Περισσότερα από 330.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα, ενώ η απόφαση να αγνοήσει τη θύελλα ήταν μοιραία για 43χρονη γυναίκα στο Σεν Ζανέτ, στο διαμέρισμα Αλπ Μαριτίμ της Νότιας Γαλλίας. Η γυναίκα βγήκε το πρωί για να μεταφέρει τα παιδιά της στο σχολείο και χτυπήθηκε από κυπαρίσσι που ξεριζώθηκε από τον άνεμο, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ακαριαία.

Στην Ολλανδία, οι Αρχές κράτησαν τους δρόμους ανοικτούς με τριπλάσια ποσότητα αλατιού απ’ ό,τι συνήθως, καθώς οι σφοδροί άνεμοι παράσερναν νέο χιόνι πάνω στους «αλατισμένους» δρόμους.

Στη Γερμανία, αυτοκινητόδρομοι έκλεισαν και σχολεία δεν λειτούργησαν λόγω της χιονόπτωσης, η οποία έφθασε τους 30 πόντους σε περιοχές με υψόμετρο 400 έως 600 μέτρων. Στη Βαυαρία, ο παγετός προξένησε τρία θανατηφόρα δυστυχήματα. Σε όλη τη χώρα, το σιδηροδρομικό δίκτυο παρέμεινε σε λειτουργία, αλλά με χαμηλότερες ταχύτητες (μέγιστη 200 χιλιόμετρα την ώρα), πράγμα που προξένησε καθυστερήσεις, ενώ εκατοντάδες αεροπορικά δρομολόγια ακυρώθηκαν.

Στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της χώρας, τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, οι θερμοκρασίες παρέμειναν οριακά πάνω από το μηδέν και η κακοκαιρία εκδηλώθηκε κυρίως με βροχή και θυελλώδεις ανέμους. «Αν η θερμοκρασία είχε πέσει έναν βαθμό χαμηλότερα, θα είχε προκληθεί χάος», δήλωσε ο μετεωρολόγος Τόμας Γκέρβιν.

Το μέτωπο της κακοκαιρίας επρόκειτο χθες το βράδυ να κινηθεί προς τα ανατολικά, πλήττοντας την Πολωνία.

Εν τω μεταξύ, στην Αλβανία, μια γυναίκα 61 ετών βρέθηκε χθες νεκρή μπροστά από το σπίτι της, στους Αγίους Σαράντα, ανεβάζοντας σε οκτώ τους θανάτους από την κακοκαιρία στη χώρα από το περασμένο Σάββατο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή