Κάτι κινείται στον Φαληρικό Ορμο

Κάτι κινείται στον Φαληρικό Ορμο

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ημέρες δόξης ζει η υπόθεση της ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου. Υστερα από πολυετείς καθυστερήσεις και υπαναχωρήσεις, που οδήγησαν στο βάλτωμα του έργου, η υπόθεση δείχνει να κινείται με γοργούς για το Δημόσιο ρυθμούς. Ετσι, λιγότερο από ένα μήνα μετά το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών, η Περιφέρεια ενέκρινε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού και πλέον, μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή της σύμβασης στις αρχές της άνοιξης.

Η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής, λοιπόν, ενέκρινε το πρακτικό του διαγωνισμού, με βάση το οποίο κηρύσσεται ανάδοχος η εταιρεία Ακτωρ, που προσέφερε έκπτωση 53,54%. Η υψηλή έκπτωση που προσέφερε η υποψήφια ανάδοχος είναι μεν ευπρόσδεκτη στην Περιφέρεια, καθώς μειώνει τη χρηματοδότηση του έργου από τα 150 εκατ. ευρώ στα 73 εκατ. ευρώ (58,9 εκατ. συν ΦΠΑ 24%). Δημιουργεί ωστόσο ανησυχία για το τελικό αποτέλεσμα, καθώς το ίδιο έργο θα πρέπει να κατασκευαστεί με τα μισά χρήματα.

Η υπογραφή της σύμβασης, πάντως, δεν μπορεί να γίνει πριν από τον Μάρτιο, καθώς πρέπει να περάσουν 90 ημέρες από το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών για την υποβολή ενστάσεων. Σημειώνεται ότι στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος οκτώ τεχνικές εταιρείες ή κοινοπραξίες, οι οποίες, αντίθετα με ό,τι συχνά συμβαίνει, δεν προσέφυγαν (ακόμη) κατά του αποτελέσματος του διαγωνισμού. Μόλις το διάστημα των 90 ημερών παρέλθει, η σύμβαση θα σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο και θα υπογραφεί. Η Περιφέρεια εκτιμά, με μια δόση αισιοδοξίας, πως το έργο θα ξεκινήσει μέσα στον Μάρτιο.

Υπενθυμίζεται ότι η α΄ φάση των έργων στον Φαληρικό Ορμο περιλαμβάνει τη «βαριά υποδομή» των έργων ανάπλασης, δηλαδή τα αντιπλημμυρικά έργα και τη μετακίνηση της λεωφόρου Ποσειδώνος. Σύμφωνα με τον διαγωνισμό, η διάρκεια κατασκευής των έργων είναι 21 μήνες. Να σημειωθεί ότι οι μελέτες ανάπλασης (που χρηματοδότησε το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος ύστερα από αίτημα της Πολιτείας) εκπονήθηκαν από ελληνικά μελετητικά γραφεία υπό την επίβλεψη του Ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή