Αρνητική η οικονομική προοπτική για το 2017

Αρνητική η οικονομική προοπτική για το 2017

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα υπάρξουν περισσότερες υποβαθμίσεις δημοσίου χρέους το 2017, διαβλέπει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s – εκτίμηση που εντάσσεται στο ευρύτερο περιβάλλον των υποτονικών ρυθμών ανάπτυξης.

Οι χαμηλότερες επιδόσεις στον ανεπτυγμένο και αναπτυσσόμενο κόσμο που παρατηρούνται από το 2008, οπότε ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση, οδήγησαν σε αύξηση των υποβαθμίσεων, σε σχέση με τις αναβαθμίσεις δημοσίου χρέους, σε αναλογία 3:1 στα τέλη του περυσινού έτους.

Σχεδόν το 52% των βαθμολογιών ανήκει στην κλίμακα ΒΒΒ- ή υψηλότερα. Σύμφωνα με τη Standard & Poor’s είναι, σε γενικές γραμμές, η χαμηλότερη κλίμακα που έχει καταγραφεί ποτέ. Μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, οι οικονομίες του ανεπτυγμένου και αναπτυσσόμενου κόσμου δέχονται πολλαπλές δημοσιονομικές προκλήσεις που έχουν αντίκτυπο στο δημόσιο χρέος τους. Ακόμα και η αμερικανική οικονομία, η ισχυρότερη του κόσμου, που παρουσιάζει ισχυρές επιδόσεις, πάσχει από χαμηλή αύξηση παραγωγικότητας και διευρυνόμενη εισοδηματική ανισότητα.

Αυτήν την εβδομάδα, η Fitch προειδοποίησε ότι το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ να μειώσει τους φόρους μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση την υψηλή βαθμολογία της (τριπλό Α). «Οι ΗΠΑ ήταν μία από τις χώρες τριπλού Α με το υψηλότερο χρέος. Αν προστεθούν τα σχέδια του κ. Τραμπ για μείωση των φόρων κατά 6,2 τρισ. δολάρια την επόμενη δεκαετία, τότε το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά 33%», αναφέρει η Fitch κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Από τον περασμένο Οκτώβριο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πρόβλεψε πως η παγκόσμια ανάπτυξη θα κυμανθεί στο 3,4% το 2017, με μικρή άνοδο από το 3,1% του 2016. Προειδοποίησε για κίνδυνο στασιμότητας, ιδιαίτερα στις ανεπτυγμένες οικονομίες, με τάσεις προς τον λαϊκισμό και τον προστατευτισμό. Η Standard & Poor’s επισημαίνει στην έκθεση που έδωσε αυτήν την εβδομάδα στη δημοσιότητα ότι οι αξιολογήσεις για αρνητική οικονομική προοπτική ήταν 30 έως τα τέλη του 2016 έναντι μόνον επτά για θετική οικονομική προοπτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή