Η τουρκική λίρα στη δίνη βαθιάς πολιτικής κρίσης

Η τουρκική λίρα στη δίνη βαθιάς πολιτικής κρίσης

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H πολιτική κατάσταση στην Τουρκία επηρεάζει αρνητικά το επενδυτικό κλίμα και τη λίρα, αναγκάζοντας την κεντρική τράπεζα της χώρας να παρέμβει και να περιορίσει την εξασθένησή της, αλλά χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα. Χθες η λίρα εξακολουθούσε να έχει μεγάλες απώλειες και το πρωί τελούσε υπό διαπραγμάτευση προς το δολάριο, στις 3,8040 λίρες. Η επιδίωξη του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να επεκτείνει τον έλεγχο σε όλους τους μηχανισμούς εξουσίας, σε συνδυασμό με την επίταση της τρομοκρατικής απειλής, έχει αρχίσει να ανησυχεί τους διεθνείς επενδυτές, όπως αναφέρουν οι Financial Times. Tο τεταμένο κλίμα αποτυπώνεται στο τουρκικό νόμισμα, το οποίο καταβαραθρώθηκε σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας – παρατάθηκε η μακρά πτωτική πορεία του. Αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι τη Δευτέρα το Κοινοβούλιο άρχισε να συζητά ένα σχέδιο συνταγματικής αναθεώρησης, το οποίο αναφέρεται στο πώς θα ενισχυθεί περαιτέρω η εξουσία του κ. Ερντογάν.

Το 2016 η λίρα ως προς το δολάριο έχασε το 17% της αξίας της, ενώ από τις αρχές της χρονιάς υποχώρησε επιπλέον 10%. Η χειρότερη επίδοση της τουρκικής λίρας κατεγράφη την Τετάρτη, όταν τελούσε υπό διαπραγμάτευση προς το δολάριο στις 3,93 λίρες – αυτό σημαίνει απώλειες 12% από τις αρχές του μήνα. Βέβαια, θα πρέπει να αναφερθεί ότι όλες οι αναδυόμενες αγορές, στις οποίες συγκαταλέγεται και η Τουρκία, υπέστησαν πλήγμα μετά την εκλογή του κ. Τραμπ εξαιτίας των ανησυχιών των επενδυτών για όξυνση της πολιτικοοικονομικής αστάθειας παγκοσμίως και άνοδο των επιτοκίων στις προηγμένες οικονομίες.

Η Τουρκία αποδείχθηκε η πιο ευάλωτη, εξαιτίας του αποτυχημένου πραξικοπήματος, του ολοένα και πιο αυταρχικού καθεστώτος Ερντογάν, του ότι μεγάλο μέρος του χρέους των εταιρειών της είναι εκπεφρασμένο σε ξένο νόμισμα, καθώς και των σχετικά χαμηλών συναλλαγματικών διαθεσίμων της κεντρικής τράπεζας, με τα οποία μπορεί να προστατεύσει τη λίρα. «Διαπιστώνουμε σοβαρότατη κρίση εμπιστοσύνης στη λίρα», τονίζουν αναλυτές, προσθέτοντας ότι ο αρνητικός αντίκτυπος της εξασθένησης του νομίσματος στον πληθωρισμό και στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα θα αναγκάσει την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή