Διμερής συνεργασία Ελλάδας – Ρωσίας στην έρευνα και στην καινοτομία

Διμερής συνεργασία Ελλάδας – Ρωσίας στην έρευνα και στην καινοτομία

5' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού έχει ανακοινωθεί η προκήρυξη της δράσης εθνικής εμβέλειας «Διμερής Ε&Τ συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας», στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα και καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)» του ΕΣΠΑ 2014-2020, και συγκεκριμένα του ειδικού στόχου: 1.1 «Αύξηση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και συνεργασιών για την ανάπτυξη καινοτόμου επιχειρηματικότητας, σύμφωνα με την εθνική στρατηγική έρευνας και καινοτομίας για έξυπνη εξειδίκευση». Η πρόσκληση έχει στόχο τη μεταφορά τεχνολογίας και τη συνεργασία πανεπιστημίων-επιχειρήσεων κατ’ εξοχήν προς όφελος των ΜμΕ. Απευθύνεται σε ερευνητικούς οργανισμούς, επιχειρήσεις και δημόσιους και άλλους φορείς. Οπως επισημαίνεται στη δημοσιευμένη πρόσκληση, οι διμερείς και πολυμερείς Ε&Τ συνεργασίες απευθύνονται στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα των δύο συνεργαζόμενων χωρών. Επομένως, δικαίωμα υποβολής πρότασης στην κάθε διακρατική προκήρυξη για την υλοποίηση μεγάλης κλίμακας διακρατικών Ε&Τ έργων έχουν συμπράξεις ιδιωτικών φορέων (επιχειρήσεων όλων των μεγεθών), δημόσιων φορέων (ερευνητικοί και τεχνολογικοί φορείς, πανεπιστήμια, ΑΤΕΙ, ερευνητικά κέντρα, ινστιτούτα και εργαστήρια αυτών) και λοιπών φορέων και από τα δύο κράτη. Οι προτάσεις από την ελληνική πλευρά για τη δράση «Διμερής Ε&Τ συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας» θα περιλαμβάνουν υποχρεωτικά έναν ερευνητικό φορέα με προαιρετική τη συμμετοχή επιχείρησης. Προτάσεις που δεν έχουν διακρατικό εταίρο δεν θα γίνονται αποδεκτές.

Οροι και προϋποθέσεις

Περιοχή εφαρμογής της πρόσκλησης είναι όλη η Ελλάδα, ενώ, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία στην ιστοσελίδα του ΕΣΠΑ 2014-2020, οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής των δικαιούχων στη δράση είναι οι ακόλουθες:

– Να μην εκκρεμεί εις βάρος τους ανάκτηση ενίσχυσης. Το κράτος υποχρεούται να αναστείλει τη χορήγηση νέας ενίσχυσης σε επιχείρηση κατά της οποίας εκκρεμεί διαταγή ανάκτησης, κατόπιν προηγούμενης αποφάσεως της Επιτροπής, με την οποία μια ενίσχυση κηρύσσεται παράνομη και ασυμβίβαστη με την εσωτερική αγορά.

– Οι δικαιούχοι οφείλουν να εκτελέσουν το ερευνητικό έργο σε εγκατάστασή τους που βρίσκεται εντός των γεωγραφικών ορίων της ελληνικής επικράτειας.

– Να υποβάλλονται για τις επιχειρήσεις έως δύο προτάσεις ανά ΑΦΜ και για τους ερευνητικούς φορείς έως δύο προτάσεις, σε επίπεδο εργαστηρίου ή τμήματος σχολής ή ινστιτούτου.

– Να δεσμεύονται ότι το έργο δεν έχει υποβληθεί για ένταξη και δεν θα υποβληθεί σε άλλο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους.

Οι συμμετέχοντες φορείς οφείλουν να υπογράψουν συμφωνητικό συνεργασίας για την από κοινού υλοποίηση του έργου και τους όρους της μεταξύ τους συνεργασίας, στο οποίο θα ορίζεται ο συντονιστής φορέας και ο επιστημονικός υπεύθυνος, θα καθορίζονται οι όροι συνεργασίας και θα διευκρινίζεται, μεταξύ άλλων, και κατά πόσον οι ερευνητικοί φορείς διατηρούν την κυριότητα των αποτελεσμάτων της έρευνας που διεξάγουν και το δικαίωμα να τα δημοσιεύουν ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς. Σε περίπτωση που αυτό δεν ισχύει για κάποιους (ή όλους τους) ερευνητικούς φορείς, θα πρέπει εντός του συμφωνητικού να αποσαφηνίζεται σε ποιον φορέα/φορείς της σύμπραξης παρέχεται η κυριότητα των αποτελεσμάτων και με ποιους όρους και προϋποθέσεις.

Επιπροσθέτως, για τις επιχειρήσεις ισχύουν και οι παρακάτω προϋποθέσεις συμμετοχής:

– Στην περίπτωση που το ερευνητικό έργο αφορά σε ΚΑΔ, στον οποίο δεν έχει δραστηριοποιηθεί η επιχείρηση, υποχρεούται να προσκομίσει βεβαίωση μεταβολής εργασιών από την αρμόδια ΔΟΥ από την οποία να προκύπτει η δήλωση έναρξης του απαιτούμενου ΚΑΔ, πριν από την καταβολή της τελευταίας πληρωμής.

– Να λειτουργεί αποκλειστικά με μία από τις ακόλουθες μορφές: επιχειρήσεις εταιρικού-εμπορικού χαρακτήρα [ανώνυμη εταιρεία, εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, ομόρρυθμη εταιρεία ή ετερόρρυθμη εταιρεία και ΙΚΕ, συνεταιρισμός, κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση του Ν. 4019/2011 (ΚΟΙΝΣΕΠ)].

– Να μην αποτελεί προβληματική επιχείρηση κατά την έννοια που δίδεται στο δίκαιο περί κρατικών ενισχύσεων.

– Να μην τελούν υπό πτώχευση, εκκαθάριση ή αναγκαστική διαχείριση.

Επιλέξιμες δαπάνες

Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί:

1. Ενισχύσεις για έργα έρευνας και ανάπτυξης:

– Δαπάνες προσωπικού: ερευνητές και τεχνικοί στον βαθμό που απασχολούνται άμεσα στο έργο.

– Δαπάνες οργάνων και εξοπλισμού, στον βαθμό και για όσο χρόνο χρησιμοποιούνται για το έργο.

– Δαπάνες για κτίρια και γήπεδα, στον βαθμό και για όσο χρόνο χρησιμοποιούνται για το έργο.

– Δαπάνες για έρευνα επί συμβάσει, γνώσεις και διπλώματα ευρεσιτεχνίας που αγοράστηκαν ή ελήφθησαν με άδεια εκμετάλλευση από εξωτερικές πηγές, με τήρηση της αρχής των ίσων αποστάσεων, καθώς και δαπάνες για συμβουλευτικές και ισοδύναμες υπηρεσίες χρησιμοποιούμενες αποκλειστικά για το έργο.

– Πρόσθετα γενικά έξοδα και λοιπές λειτουργικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένου του κόστους υλικών, εφοδίων και συναφών προϊόντων, που είναι άμεσο αποτέλεσμα του έργου, δαπάνες για τις μελέτες σκοπιμότητας είναι οι δαπάνες διεξαγωγής της μελέτης.

2. Ενισχύσεις καινοτομίας για ΜμΕ:

– Δαπάνες για την απόκτηση, την επικύρωση και την προστασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και λοιπών άυλων στοιχείων ενεργητικού, δαπάνες για την απόσπαση, από οργανισμό έρευνας και διάδοσης γνώσεων ή από μεγάλη επιχείρηση, προσωπικού υψηλής ειδίκευσης, το οποίο απασχολείται σε δραστηριότητες έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας σε νέες θέσεις που έχουν δημιουργηθεί προς τον σκοπό αυτό στη δικαιούχο επιχείρηση και δεν αντικαθιστά άλλο προσωπικό.

– Δαπάνες για συμβουλευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες στον τομέα της καινοτομίας.

3. Ενισχύσεις για διαδικαστική και οργανωτική καινοτομία:

– Δαπάνες προσωπικού.

– Δαπάνες οργάνων, εξοπλισμού, στον βαθμό και για όσο χρόνο χρησιμοποιούνται για το έργο.

– Δαπάνες για έρευνα επί συμβάσει, γνώσεις και διπλώματα ευρεσιτεχνίας που αγοράστηκαν ή ελήφθησαν με άδεια εκμετάλλευσης από εξωτερικές πηγές με τήρηση της αρχής των ίσων αποστάσεων.

– Πρόσθετα γενικά έξοδα και λοιπές λειτουργικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένου του κόστους υλικών, εφοδίων και συναφών προϊόντων, που είναι άμεσο αποτέλεσμα του έργου.

Η χρονική διάρκεια υλοποίησης των έργων των Διμερών Ε&Τ συνεργασιών Ελλάδας-Ρωσίας, ανάλογα με το έργο υλοποίησης, είναι έως δύο (2) έτη, με δυνατότητα επιμήκυνσης ενός επιπλέον έτους, από την ημερομηνία της απόφασης ένταξης του έργου. Ως ημερομηνία έναρξης και επιλεξιμότητας δαπανών κάθε έργου ορίζεται η ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της πρότασης.

Τα στοιχεία της πρόσκλησης έχουν αναρτηθεί στο «Διαύγεια» και στις ιστοσελίδες του ΕΠΑνΕΚ (http://www.antagonistikotita.gr), της ΓΓΕΤ (http://www.gsrt.gr) και του ΕΣΠΑ (www.espa.gr), ενώ αναλυτικές πληροφορίες παρέχονται από τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ).

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται ηλεκτρονικά, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), έως 21 Φεβρουαρίου 2017 (ώρα 16.00).

Προϋπολογισμός

Ο προϋπολογισμός της δημόσιας δαπάνης της δράσης εθνικής εμβέλειας «Διμερής Ε&Τ συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας» ανέρχεται σε 2.000.000 ευρώ (δημόσια δαπάνη) και κατανέμεται αναλυτικά στις περιφέρειες της χώρας, ως εξής:

– Αττική: 500.000 ευρώ.

– Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησος, Ιόνια Νησιά, Κρήτη, Βόρειο Αιγαίο: 500.000 ευρώ.

– Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Ηπειρος,

– Δυτική Ελλάδα: 900.000 ευρώ.

– Στερεά Ελλάδα: 100.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο της δράσης επιχορηγούνται δαπάνες εκτέλεσης ερευνητικών έργων και καινοτομίας σε θεματικές προτεραιότητες της Εθνικής Στρατηγικής Εξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3) 2014-2020. Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός ανά έργο μπορεί να ανέλθει έως 500.000 ευρώ.

* Η κ. Μ. Πασπαλιάρη είναι στέλεχος της ΑΜΒΙΟ Α.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή