Ερημώνουν γραφεία στο κέντρο της Γενεύης

Ερημώνουν γραφεία στο κέντρο της Γενεύης

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά γραφείων της Γενεύης στην Ελβετία φαίνεται πως έχουν οι συνεχιζόμενες και εντεινόμενες προσπάθειες των κυβερνήσεων των χωρών-μελών της Ε.Ε., αλλά και των ΗΠΑ, να αποκαλύψουν το μέχρι πρότινος «πέπλο μυστηρίου» που είχε τοποθετηθεί στο ελβετικό τραπεζικό σύστημα, όπου έβρισκαν καταφύγιο δεκάδες χιλιάδες εύποροι πολίτες από διάφορες χώρες.

Σύμφωνα με αναφορές τοπικών εταιρειών ακινήτων, η διαδικασία αυτή έχει στοιχίσει πολύτιμη πελατεία από τις αμερικανικές και τις ευρωπαϊκές τράπεζες που είχαν εγκαθιδρύσει σημαντικά παραρτήματα στη Γενεύη, ώστε να εξυπηρετούν τους πελάτες τους.

Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με το ισχυρό ελβετικό φράγκο, τα χαμηλά επιτόκια και τις αυστηρότερες απαιτήσεις των εποπτικών αρχών των τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ελβετία (κυρίως σε ό,τι αφορά την αύξηση των κεφαλαίων που είναι υποχρεωμένες να δεσμεύουν), έχει σημάνει τη σταδιακή αποχώρηση της συντριπτικής πλειονότητας των ξένων τραπεζών, καθώς πλέον η Γενεύη έχει χάσει τον χαρακτήρα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κέντρου. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν ερημώσει δεκάδες κτίρια γραφείων στο κέντρο της πόλης, ακίνητα, μάλιστα, που στο παρελθόν ήταν τα πλέον σύγχρονα και περιζήτητα.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων ΑΜΙ International, υπολογίζεται ότι περίπου 31.000 τ.μ. γραφείων είναι κενά στο κέντρο της Γενεύης, με τον δείκτη διαθεσιμότητας να έχει υπερτριπλασιαστεί από το 2011 μέχρι σήμερα σε σχεδόν 8%, το υψηλότερο ποσοστό της τελευταίας δεκαετίας.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι, από τις 140 τράπεζες που λειτουργούσαν στην Γενεύη το 2008, στο τέλος του 2015 είχαν απομείνει οι 119. Επιπλέον, όπως τονίζουν σε δηλώσεις τους στο πρακτορείο Bloomberg τραπεζικά στελέχη, το πιθανότερο σενάριο είναι να συνεχιστεί η πτώση του αριθμού των τραπεζών που λειτουργούν στην πόλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή