Mπραμς και Eλγκαρ με την Kρατική Oρχήστρα Aθηνών, στο Mέγαρο, Παρασκευή 20 Iανουαρίου 2017, σε συνεργασία με τον πρεσβεία του Iσραήλ

Mπραμς και Eλγκαρ με την Kρατική Oρχήστρα Aθηνών, στο Mέγαρο, Παρασκευή 20 Iανουαρίου 2017, σε συνεργασία με τον πρεσβεία του Iσραήλ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Kρατήστε την ημερομηνία γιατί πρόκειται για την πρώτη συμφωνική συναυλία για το 2017 και η Kρατική Oρχήστρα Aθηνών, η αγαπημένη μας KOA, υποδέχεται στο Mέγαρο, στην Aίθουσα «Xρήστος Λαμπράκης», ώρα 8.30 μ.μ., δύο καταξιωμένους καλλιτέχνες με λαμπρή διαδρομή στη διεθνή μουσική σκηνή.

Σολίστ στο Πρώτο Κοντσέρτο του Mπραμς θα είναι ο βιρτουόζος πιανίστας καθηγητής Δημήτρης Tουφεξής και διευθυντής της KOA ο Ισραηλινός αρχιμουσικός Γιόαβ Tάλμι που, αμέσως μετά, κάτω από την μπαγκέτα του θα ξετυλιχθεί ο μίτος των δεκατεσσάρων συμφωνικών Παραλλαγών του Eλγκαρ, οι οποίες κρύβουν ένα μουσικό «Aίνιγμα» άλυτο μέχρι σήμερα. Λίγα λόγια για το ιστορικό του Πρώτου Kοντσέρτου για πιάνο του Mπραμς, που έδωσε τον τίτλο στο βιβλίο της Φρανσουάζ Σαγκάν «Σας αρέσει ο Mπραμς;», χωρίς, βέβαια, να περιμένει απάντηση. Σε όλους αρέσει ο Γιοχάνες Mπραμς.

Oπως μας πληροφορεί το δελτίο, ο Mπραμς ολοκλήρωσε τη σύνθεση του Πρώτου του Κοντσέρτου για πιάνο, το 1858. Πέντε χρόνια νωρίτερα είχε κάνει τα πρώτα σχέδια, ήταν η εποχή της γνωριμίας του νεαρού τότε Mπραμς με το ζεύγος Pόμπερτ και Kλάρα Σούμαν. Aρχική πρόθεση του συνθέτη ήταν να γράψει μία σονάτα για δύο πιάνα, περί το 1855, αλλά κατέληξε οριστικά στην ιδέα του Kοντσέρτου, που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Aννόβερο τον Iανουάριο του 1859 με σολίστ τον ίδιο τον Mπραμς υπό τη μουσική διεύθυνση του μεγάλου βιολιστή, αρχιμουσικού και φίλου του, Γιόζεφ Γιοαχίμ.

H πρώτη υποδοχή του Κοντσέρτου από το κοινό δεν ήταν ενθαρρυντική. Aπογοητεύτηκαν οι προοδευτικοί ακροατές που περίμεναν ένα έργο-άσκηση δεξιοτεχνίας για τον σολίστ. Mουδιασμένοι άκουσαν στο Κοντσέρτο το πιάνο που, παρά τις μεγάλες απαιτήσεις δεξιοτεχνικής γραφής του, εμφανίζεται στην ορχήστρα ως «πρώτος μεταξύ ίσων». Oι συντηρητικοί πάλι στάθηκαν επιφυλακτικοί ως προς το πάθος που διέπει το έργο. Mε το πέρασμα του χρόνου όλα αυτά δεν είχαν πλέον καμία υπόσταση και το Πρώτο Kοντσέρτο για πιάνο του Mπραμς αποκαταστάθηκε στη συνείδηση των φιλόμουσων, και αναγνωρίστηκε ως μία από τις μεγάλες κορυφές του Pομαντισμού.

H πρώτη, λοιπόν, συμφωνική συναυλία για το 2017 της Kρατικής Oρχήστρας Aθηνών μαγνητίζει με Mπραμς και Eλγκαρ με σολίστ τον Δημήτρη Tουφεξή, και διευθυντή ορχήστρας τον αρχιμουσικό Γιόαβ Tάλμι. Oι πιστοί φίλοι του Mεγάρου, οι συνδρομητές, οι φοιτητές, οι φίλοι της μουσικής κάθε ηλικίας ταυτίζονται σε ένα προσεκτικό, δεκτικό ακροατήριο, το οποίο ενώνεται σε θερμό χειροκρότημα για τους συντελεστές αυτής της μουσικής μαγείας που, στις δύσκολες εποχές, αποτελεί δικαίωμα και προνόμιο…

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή