Οι ξένες επενδυτικές θα βάλουν πλάτη για να βγούμε στις αγορές

Οι ξένες επενδυτικές θα βάλουν πλάτη για να βγούμε στις αγορές

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξαναπυκνώνουν σταδιακά οι επαφές μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και ξένων επενδυτικών τραπεζών, καθώς η προοπτική αναχρηματοδότησης ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου το καλοκαίρι δημιουργεί αντικείμενο ενδεχόμενης συνεργασίας. Παράλληλα η λειτουργία του υπερταμείου, όταν και όπως αυτή τελικά ξεκινήσει, θα απαιτήσει σημαντικό συμβουλευτικό έργο. «Η λογική είναι απλή», εξηγεί στη στήλη στέλεχος μεγάλης ευρωπαϊκής επενδυτικής τράπεζας που συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία των επαφών: «Επιχειρούμε να διερευνήσουμε εάν και πώς θα βοηθήσουμε το ελληνικό Δημόσιο να αναχρηματοδοτήσει το ομόλογο του 1,5 δισ. που εκδόθηκε από τον Σαμαρά το καλοκαίρι του 2014 και ωριμάζει φέτος τον Ιούλιο και με αυτή τη συνεργασία, ως προηγούμενο, να επεκτείνουμε τις προοπτικές για δουλειές στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων και αναδιαρθρώσεων των κρατικών επιχειρήσεων που θα πρέπει κάποια στιγμή να δρομολογήσει μέσω του υπερταμείου η Αθήνα». Με άλλα λόγια, «θα βάλουν πλάτη» στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ξαναβγεί στις αγορές, με ένα μικρής πραγματικής αξίας ομόλογο, αλλά μεγάλης συμβολικής και πολιτικής αξίας, ώστε να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος συνεργασιών στην επενδυτική τραπεζική. «Αυτή είναι η δουλειά των επενδυτικών τραπεζών και την κάνουν ανά τον πλανήτη με την κατάλληλη πάντοτε αμοιβή», επιβεβαιώνει άλλη πηγή. Αλλες πηγές προσθέτουν και την ανάγκη συμβουλευτικών υπηρεσιών και τη διαχείριση των NPL’s, δηλαδή τη διαμεσολάβηση με τα funds.

Η βοήθεια και οι… προμήθειες των ξένων

Ειδικά όσον αφορά στο ομόλογο του 1,5 δισ. που λήγει στις 17 Ιουλίου, ξένοι τραπεζίτες εκτιμούν πως μπορούν να αναλάβουν ακόμα και την εγγυημένη αναδοχή του, διότι το ποσό μπορεί να καλυφθεί εύκολα. Το ελληνικό Δημόσιο θα μπορέσει έτσι, αν του δοθεί η ευκαιρία, να βελτιώσει το κλίμα στο εξωτερικό, σηματοδοτώντας πως «έχει επιστρέψει στις αγορές» και να ελπίζει στη δημιουργία ενός ενάρετου κύκλου. Με δεδομένο πως ακόμα στόχος της χώρας είναι να αναχρηματοδοτηθεί από τις αγορές και όχι να υπογράψει ένα τέταρτο μνημόνιο, «όλοι θα δώσουν τον αγώνα τον καλό», σημειώνει με σκωπτική διάθεση ξένος διαχειριστής κεφαλαίων. Τι σημαίνει αυτό για τους ξένους επενδυτικούς τραπεζίτες; Προμήθειες της τάξης του 2%-2,5% επί των αντληθέντων κεφαλαίων (υψηλότερες από αυτές του 1,5%-2% που ζητούν από χώρες με καλύτερη πιστοληπτική αξιολόγηση) και επιπλέον μια ποσοστιαία μονάδα εάν γίνει hard underwriting, αγοράσουν οι ίδιες δηλαδή ενδεχόμενα αδιάθετα ομόλογα. Οσον αφορά στην τιμολόγηση του εν λόγω ομολόγου, δηλαδή το κουπόνι που προσδιορίζει τον τόκο που θα πληρώσει στο Δημόσιο για το δάνειο, αυτό αναμένεται να επιχειρηθεί να διατηρηθεί σε επίπεδα παρόμοια ή και κατά τι χαμηλότερα από αυτά του ομολόγου που λήγει και το οποίο ήταν στο 3,375%.

Προχώρησαν αλλά «πάγωσαν»

Τι γίνεται με δύο προχωρημένες αποκρατικοποιήσεις, που ωστόσο έχουν «παγώσει»; Ο λόγος κατ’ αρχήν για την Αφάντου. Εκεί οι προτιμητέοι επενδυτές αναμένουν ένα πλαίσιο συμφωνίας με τον πωλητή, σχετικά με τις αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή. Χωρίς αυτό, είναι σίγουρο ότι οι δύο επενδυτές που έχουν επιλεγεί για τα ισάριθμα ακίνητα που έχουν δημοπρατηθεί, θα αποχωρήσουν. Για το Ελληνικό, ο προτιμητέος επενδυτής αναμένει την προκήρυξη διαγωνισμού και την εκχώρηση άδειας καζίνο στην περιοχή. Οσο αυτή καθυστερεί, τόσο θα καθυστερεί μια προαίρεση για την ολοκλήρωση της συναλλαγής που θα αποφέρει 315 εκατ. ευρώ αρχικά και 915 εκατ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας στο ΤΑΙΠΕΔ.

Δουλειές στην Ελλάδα αναζητούν ξένοι οίκοι

Την Ελλάδα επισκέπτονται αυτές τις μέρες κορυφαία στελέχη ξένων οίκων, που είχαν δώσει το «παρών» και στις επαφές της κυβέρνησης με τους ξένους επενδυτές στη Νέα Υόρκη τον Δεκέμβριο στο 18ο Capital Link Annual Greek Investor Forum. Ενδεικτικά αναφέρεται η Goldman Sachs, η BofA, η Citi, η BNP και η Deutsche Bank. Αυτοί είναι μερικοί από τους οίκους που έκαναν τις περισσότερες δουλειές στην Ελλάδα κατά τα προηγούμενα χρόνια, όπως στις δύο τελευταίες ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών ή στις δύο εκδόσεις ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, που έγιναν το 2014, αλλά και ενός σημαντικού αριθμού εταιρικών ομολόγων. Το ρόστερ των επενδυτικών τραπεζών που έχουν δουλέψει στην Ελλάδα της κρίσης και συνεχίζουν να κοιτούν πιθανές δουλειές, περιλαμβάνει και τις JP Morgan, Morgan Stanley, HSBC, UBS, Credit Suisse, Banca IMI, Bruyette & Woods και Mediobanca. Από όλες αυτές τις συναλλαγές των προηγούμενων ετών υπολογίζεται πως αντλήθηκαν συμβατικές προμήθειες άνω των 350-400 εκατομμυρίων ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή