Τα Σαββατιάτικα

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποντικοί και αλεπούδες

Η περιγραφή –ουδέτερου, τρίτου παρατηρητή στην πολυμερή της Γενεύης– μου θύμισε κάτι μεταξύ ταξιδιωτικής αφήγησης Ευρωπαίου περιηγητή του 17ου αιώνα στην Ελλάδα και αστροναύτη που συναντά εξωγήινους… Τη μεταφέρω αυτούσια: «Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι σοβαροί και διαβασμένοι. Οι δύο μητέρες πατρίδες αλλού κι αλλού – φοβισμένοι ποντικοί με το μάτι στα μικρά συμφέροντα. Ο Γκουτιέρες και ο Γιούνκερ παλιές αλεπούδες με εμπειρία. Οι Βρετανοί αδιάφοροι. Η λύση θα είναι ευρωπαϊκή ή δεν θα υπάρξει». Κρίμα που έλαμψαν διά της απουσίας τους Τσίπρας και Ερντογάν. Η περιγραφή θα είχε εμπλουτιστεί με σπάνια αιλουροειδή…

Τουρκικά εικονογραφημένα

Μια χαρακτηριστική επίδειξη τουρκικής αναίδειας έκανε στην πολυμερή της Γενεύης ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Μαθαίνω ότι ύψωσε τον τόνο της φωνής του στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντάς του κάτι του τύπου «δεν έχετε καμία θέση εδώ με τις εγγυήτριες δυνάμεις και δεν θέλουμε τα λεφτά σας». Ο Γιούνκερ τον έβαλε στη θέση του, απαντώντας του ότι «εμείς δεν είμαστε μόνο παρατηρητές και μη σας δω να εμφανίζεστε όταν αρχίσουν να ρέουν τα χρήματα». Κατόπιν τούτων, οι τόνοι έπεσαν. Οταν η διάσκεψη σταμάτησε, ο Τσαβούσογλου πήγε και ζήτησε συγγνώμη από τον Γιούνκερ. Κλασικά τουρκικά εικονογραφημένα.

Ο Φουκουγιάμα και ο Κυριάκος

Το τέλος της Ιστορίας μπορεί να έρχεται από την ανάποδη με την ανάληψη καθηκόντων από τον Τραμπ. Για την ώρα, στην Ελλάδα έρχεται ο εμπνευστής της θεωρίας, Φράνσις Φουκουγιάμα. Το ενδιαφέρον είναι ότι θα συνομιλήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο ετήσιο δείπνο «Ο κόσμος το 2017», που διοργανώνει ο Economist στις 27 Ιανουαρίου. Μητσοτάκης και Φουκουγιάμα θα μιλήσουν για την Αμερική και την Ευρώπη, τη Συρία, την άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη και για το αν μπορεί να αναστραφεί η παγκοσμιοποίηση. Για το τελευταίο, μάλλον ο Φουκουγιάμα θα πρέπει να συνομιλήσει με τους συμμετέχοντες στο επόμενο τραπέζι, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Δημ. Παπαδημητρίου.

Τοποτηρητές

Με την πτήση της Swiss Air ταξίδεψε η ελληνική αποστολή για τη Γενεύη το απόγευμα της Τετάρτης. Κάπως έτσι, βρέθηκαν όλοι μαζί ο Νίκος Κοτζιάς με τους υπηρεσιακούς του ΥΠΕΞ και την ομάδα νομικών που επέλεξε να τον συνοδεύουν. Δηλαδή τους Χρήστο Ροζάκη, Πέτρο Λιάκουρα, Φαίη Παζαρτζή, Ευθύμιο Παπασταυρίδη και Αντώνη Τζανακόπουλο. Θυμίζω ότι οι τρεις πρώτοι αποτελούν εδώ και χρόνια την ομάδα των νομικών των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας. Το μεγάλο ενδιαφέρον, όμως, έχει ο τελευταίος: ο Τζανακόπουλος εμφανίζεται για πρώτη φορά ως… γκεστ σταρ σε αντίστοιχο γεγονός. Ο νεαρός είναι δυνατό νομικό μυαλό, προερχόμενο από την Οξφόρδη, όπου είναι και από τους νεότερους διδάσκοντες στο νομικό τμήμα του πανεπιστημίου. Το ενδιαφέρον έγκειται στο ότι είναι ο μικρός αδελφός του Δημήτρη Τζανακόπουλου. Παρών και ο Βαγγέλης Καλπαδάκης, που προφανώς λειτούργησε και ως τοποτηρητής του Μαξίμου.

Κακιά στιγμή

Ενα σύμφωνο θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα τη διάσκεψη της Γενεύης: Ηταν η (κακιά) στιγμή που ένας από τους ομιλητές αντί να πει «thornier» (agreement), είπε «hornier». Το τακτ έσωσε την κατάσταση, αλλά στο παρασκήνιο επικράτησε κόλαση.

Group therapy

Θα πρέπει να αισθάνθηκε ότι βρίσκεται σε ομαδική ψυχοθεραπεία ο Αντόνιο Γκουτιέρες στη Γενεύη. Και δεν ήταν ο μόνος. Αυτά το μεσημέρι της Πέμπτης, στη συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων. Ο Γκουτιέρες ζήτησε από τους εμπλεκομένους να φτιάξουν έναν κατάλογο ερωτημάτων και να διαβουλευθούν οι τεχνικές ομάδες τους, ώστε να βρουν ένα πλαίσιο συμβιβασμού, και να συναντιούνταν την επόμενη μέρα (Παρασκευή). Τότε ο Νίκος Κοτζιάς επισήμανε ότι δεν μπορούσε, επειδή έπρεπε πρώτα να γυρίσει στην Αθήνα για να λάβει πολιτική εντολή και κατόπιν να γίνουν οι συναντήσεις των ομάδων. Ολοι συμφώνησαν. Ομως, ο Γκουτέρες ήρθε με νέες ιδέες μετά τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με Τούρκους και Βρετανούς και σέρβιρε στην ελληνική πλευρά την απόφαση για συναντήσεις την επόμενη μέρα στη Γενεύη. «Δεν συμφωνήσαμε αυτό», αντέδρασε ο Κοτζιάς. Κατόπιν και ο Τσαβούσογλου προφασίστηκε κώλυμα. Η συνέχεια είναι γνωστή.

Είχαν άγιο

H νίκη έχει πολλούς πατέρες. Η ήττα είναι ορφανή. Το θυμήθηκα επειδή πληροφορούμαι ότι, εσχάτως, ο Αλέκος Φλαμπουράρης κυκλοφορεί στους κυβερνητικούς διαδρόμους αναπαράγοντας κάτι του τύπου «σκεφτείτε τι θα γινόταν τώρα, αν είχαμε να κλείσουμε και τρία κανάλια…». Η αλήθεια να λέγεται. Αγιο είχαν…

Σε απευθείας σύνδεση

Να βρίσκονται σε διαρκή επαφή για το Κυπριακό συμφώνησαν την περασμένη Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η επαφή μέσω των κατάλληλων διαύλων συνεχίζεται. Δεν θεωρώ τυχαία την ιδιαίτερα θετική δήλωση για τη Γενεύη που έκανε την Πέμπτη ο Γιώργος Κουμουτσάκος. Σε αυτήν, «διόρθωνε» πιο σκληρή δήλωσή του της προηγούμενης ημέρας και εστίαζε στη «θετική δυναμική» της Γενεύης, ενώ αντί εγγυήσεων μιλούσε για εγκατάλειψη των «επεμβατικών αξιώσεων» της Τουρκίας σε ευρωπαϊκό έδαφος. Δεν στοιχηματίζω ότι αισθάνονται το ίδιο όλοι οι καραμανλικοί…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή