Οταν έκλαψε ο Μπαράκ Ομπάμα

Οταν έκλαψε ο Μπαράκ Ομπάμα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποιος έκλαψε στ’ αλήθεια προχθές; Ο Μπαράκ Ομπάμα ή ο Ντόναλντ Τραμπ; Μάλλον, ας το θέσω αλλιώς: ποιος είναι ο πιο «κλαψιάρης» από τους δύο; Εννοείται ο Ντόναλντ Τραμπ! Διότι μπορεί ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ να δάκρυσε στον τελευταίο του αποχαιρετισμό, ο γνήσιος «κλάψας» όμως είναι ο επερχόμενος: χωρίς δάκρυα, αλλά αυτή η παιδιάστικη γκρίνια και οι φωνές για τις μυστικές υπηρεσίες είναι οπωσδήποτε μια μεγαλοπρεπής κλάψα. Οσοι οραματίζονται –ή μάλλον φαντασιώνονται– έναν δυναμικό πρόεδρο, ας το ξανασκεφτούν. Μάλλον θα είναι ένας πολύ κουραστικός πρόεδρος.

Ο άνθρωπος επιρρίπτει ήδη ευθύνες, αλλού προτού καν αναλάβει. Και ως γνήσιος λαϊκιστής που είναι, βρήκε τον ιδανικό στόχο στις μυστικές υπηρεσίες της πατρίδας του. Και, φυσικά, στους δημοσιογράφους. Αλλη κλάψα και αυτή. «Ο οργανισμός που εκπροσωπείτε είναι απαίσιος» και «είστε ψευδείς ειδήσεις», είπε προχθές σε δημοσιογράφο του CNN, αρνούμενος να του δώσει τον λόγο για να του απευθύνει ερώτηση. Το νόστιμο είναι ότι εξεγείρονται εναντίον του Τραμπ ακόλουθοι της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης – η οποία πράττει ακριβώς το ίδιο με χίλιους δυο τρόπους: όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας. Απλά πράγματα.

Ολόκληρος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και να κλαίει, είπαν κάποιοι περιφρονητικά για τα δάκρυα του Μπαράκ Ομπάμα. Τι να σας πω· μπορεί και να έχουν δίκιο από την πλευρά τους: αυτή η εκδήλωση εσωτερικού κόσμου, ατομικότητας, αυτή η έκφανση νεωτερικότητας έναντι μιας σχεδόν αρχαϊκού τύπου διαρκούς άμυνας που εμφανίζεται παραπλανητικά ως επίθεση (γι’ αυτό και ο Τραμπ εκλαμβάνεται ως πολιτικός με αιχμές) δεν μπορεί να γίνει κατανοητή από ορισμένους. Δεν ξέρω. Ισως ο Ντόναλντ Τραμπ αποδειχθεί ανώτερος της αγοραίας εικόνας που ο ίδιος δημιούργησε για τον εαυτό του και που πούλησε με επιτυχία. Ισως, από την άλλη, η υπερβολική –επιδεικτική, αν θέλετε– ευαισθησία του Ομπάμα να είναι και αυτή μια εικόνα δίχως το ανάλογο περιεχόμενο. Το βέβαιο είναι, όμως, πως με αυτήν ακριβώς την εικόνα ο Ομπάμα δίδαξε πολιτικό πολιτισμό – τουλάχιστον. Θυμάμαι ακόμα σε παλαιότερη συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο, πώς αντέδρασε όταν δέχθηκε λεκτική επίθεση. «Σας θυμίζω ότι είστε στο σπίτι μου αυτήν τη στιγμή», είπε με αποφασιστική ηρεμία. Ή, αλλιώς, η δύναμη του να επιβάλλεσαι χωρίς να φωνασκείς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή