Εγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδος στην Οικονομική Αστυνομία

Εγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδος στην Οικονομική Αστυνομία

5' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να ισχυρίζεται εδώ και επτά χρόνια ότι διαθέτει ποσά που τον κάνουν τουλάχιστον 100 φορές πλουσιότερο από τον πλουσιότερο άνθρωπο του πλανήτη και ότι τα έχει διαθέσει για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους αλλά και των ιδιωτικών χρεών των Ελλήνων και το θέμα να παραμένει ανοικτό; Η υπόθεση Σώρρα, εκτός από την ευπιστία και τη ροπή των συμπολιτών μας προς την αχαλίνωτη συνωμοσιολογία, με ιδιαίτερη έφεση στον αρχαιοκάπηλο εθνικισμό και τον τυφλό αντισημιτισμό, δείχνει και την τρομακτική παρακμή του κρατικού μηχανισμού.

Με όπλο τη δικαστική του αθώωση του 2013 για διασπορά ψευδών ειδήσεων, έπειτα από μηνυτήρια αναφορά του Αδωνι Γεωργιάδη, η «Ελλήνων Συνέλευσις», η οργάνωση του κ. Σώρρα, έχει φθάσει τα 208 γραφεία ανά την επικράτεια αλλά και εκτός συνόρων. Με τον ίδιο να δηλώνει ότι θα διεκδικήσει την ψήφο των Ελλήνων στις επόμενες εκλογές και μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε με την υπόθεση της δολοφονίας της παιδοψυχολόγου στη Λαμία, οι Αρχές δείχνουν επιτέλους να κινητοποιούνται.

Σύμφωνα με έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδος προς τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας με ημερομηνία 15.12.2016, η κεντρική τράπεζα απέστειλε μέσα στον Νοέμβριο επιστολή προς τις τράπεζες ζητώντας να ενημερωθεί για τα «αμύθητα ποσά» που, σύμφωνα με διαφημιστικά έγγραφα της οργάνωσης Σώρρα, είναι κατατεθειμένα σε αυτές και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή κάθε είδους χρέους. Τα έγγραφα αναφέρουν την ύπαρξη –με συγκεκριμένους αριθμούς λογαριασμού– 115,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που αποτελούν «κληρονομικά κεφάλαια της Ελλάδος», που ανήκουν δικαιωματικά σε «κάθε αυτόχθονα γηγενή Ελληνα» (τα «στοιχεία» είναι του 2007 και περιλαμβάνουν κωμικά λάθη στις ονομασίες των τραπεζών). Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι καταθέσεις του ελληνικού τραπεζικού συστήματος έφθασαν το 2009 το ιστορικά υψηλό επίπεδο των 240 δισ. ευρώ.

Οι τράπεζες –Alpha, Αττικής, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς– απάντησαν ότι οι λογαριασμοί είναι ανύπαρκτοι. Για το γεγονός αυτό ενημερώθηκε η αρμόδια εισαγγελία και διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση από την Οικονομική Αστυνομία σχετικά με την οικονομική κατάσταση του κ. Σώρρα.

Το νοσηρό ιστορικό

Ο κ. Σώρρας ξεκίνησε την εκστρατεία του για την «απελευθέρωση της Ελλάδας» το 2010, όταν εμφανίστηκε ως τρισεκατομμυριούχος κληρονόμος μετοχών της Τράπεζας της Ανατολής. Πρόκειται για ένα πιστωτικό ίδρυμα το οποίο συγχωνεύθηκε με την Εθνική Τράπεζα το 1936, με σκοπό την αποφυγή του «κουρέματος» των καταθετών της. Σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα, με το πέρας της ειδικής εκκαθάρισης της Τράπεζας της Ανατολής, βάσει των υποχρεώσεών της, δεν προέκυψε πλεονάζον υπόλοιπο. Ως αποτέλεσμα, οι μέτοχοί της δεν έλαβαν αποζημίωση πέραν των 200 δραχμών που ήταν το τίμημα εξαγοράς.

Στα χρόνια της κρίσης, μια ομάδα ατόμων εμφανίζονται ως κληρονόμοι των τότε μετόχων και ζητούν μεγάλες αποζημιώσεις. Ο κ. Σώρρας, την ίδια περίοδο, ισχυρίζεται ότι κατέχει μετοχές της Τράπεζας της Ανατολής αξίας άνω των 5 τρισ. ευρώ, τις οποίες έχει δωρίσει σε δύο ΜΚΟ («Η Ελλάς ποτέ δεν πεθαίνει» και «End National Debt») για την εξάλειψη του δημοσίου χρέους και άλλους σκοπούς.

Τον Οκτώβριο του 2011, η Γ΄ ΔΟΥ Πατρών, με δύο επιστολές της προς τον κ. Σώρρα, τον ενημερώνει ότι ο φόρος που αναλογεί στη δωρεά των οκτώ μετοχών της Τράπεζας της Ανατολής, συνολικής αξίας 5,42 τρισ. ευρώ, είναι 27,1 δισ. ευρώ. Σε απάντηση του υπουργείου Οικονομικών σε αναφορά του βουλευτή Ζ. Τζηκαλάγια στην υπόθεση, στις 30.3.2012, εξηγείται σε άπταιστη γραφειοκρατική γλώσσα πώς προκύπτει η φορολογική υποχρέωση των 27,1 δισ., καθώς και ότι για ποσά άνω των 500 ευρώ, όπως αυτό, η πληρωμή «καταβάλλεται στη ΔΟΥ υποχρεωτικά με επιταγή». Ωστόσο, σημειώνεται, με φλεγματικό βρετανικό χιούμορ ενδεχομένως, ότι «επιταγές δεν έχουν ακόμη προσκομισθεί».

Τον Ιούνιο του 2012, ο κ. Σώρρας καταθέτει στο κυπριακό προξενείο στη Νέα Υόρκη πρόταση δανεισμού προς την Κύπρο ύψους 48,9 δισ. ευρώ, με μηδενικό επιτόκιο και διάρκεια αποπληρωμής 50-100 έτη. Και στα τέλη Σεπτεμβρίου, ισχυρίζεται ότι κατέθεσε 600 δισ. δολάρια σε ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για τη διαγραφή των χρεών της και την ανάπτυξη της χώρας. Η χρηματοδότηση λαμβάνει τη μορφή δανεισμού 100 ετών, με επιτόκιο 0,5%, και περιλαμβάνει δύο όρους: Να γίνει λογιστικός έλεγχος του χρέους, από επιτροπή διεθνών πραγματογνωμόνων υπό την εποπτεία του Αρείου Πάγου, και να αποδοθούν ευθύνες σε πολιτικούς και αξιωματούχους που ευθύνονται για τη χρεοκοπία της χώρας.

Στο σημείο αυτό, οι Αρχές παρεμβαίνουν. Το υπουργείο Οικονομικών (με υπουργό τότε τον Γιάννη Στουρνάρα) εκδίδει ανακοίνωση στις 4 Οκτωβρίου σημειώνοντας ότι «ουδεμία πρόταση, προσφορά ή ενημέρωση» έχει γίνει προς την κυβέρνηση για τα «φημολογούμενα 600 δισ. ευρώ». Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «οποιαδήποτε πληροφορία “ανακάλυψης θησαυρών” που προσφέρονται για την αποπληρωμή των χρεών μας μόνον ως αστείο μπορεί να αντιμετωπιστεί». Παράλληλα, η Τράπεζα της Ελλάδος διενεργεί έρευνα και συμπεραίνει (2 Οκτωβρίου) ότι πρόκειται περί «απάτης», ενώ και η Τράπεζα του Μοντρεάλ, την οποία επικαλείται ο κ. Σώρρας, διαψεύδει ότι έχει γίνει τέτοια κατάθεση.

Οι Αμερικανοί

Τα συμπεράσματα της Τράπεζας της Ελλάδος επιβεβαιώνονται λίγους μήνες αργότερα (Απρίλιο του 2013) από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, που, απαντώντας σε σχετικό αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος, δηλώνει ότι τα έγγραφα που επικαλούνται ο κ. Σώρρας και ο συνεταίρος του, ιατρός Εμμανουήλ Λαμπράκης «δεν αποτελούν έγκυρα διαπραγματεύσιμα χρηματοοικονομικά μέσα», ότι είναι «προϊόν απάτης» και ότι «χρησιμοποιούν παρανόμως ονόματα αξιωματούχων του υπουργείου Οικονομικών» των ΗΠΑ. Μάλιστα, ο γενικός επιθεωρητής του αμερικανικού υπουργείου συστήνει στην Τράπεζα της Ελλάδος να επικοινωνήσει «με τις διωκτικές αρχές της χώρας σας» για την υπόθεση.

Τον Ιούνιο του 2013, εκδικάζεται από το Η΄ μονομελές πρωτοδικείο Αθηνών η μηνυτήρια αναφορά του κ. Γεωργιάδη κατά του κ. Σώρρα και του κ. Λαμπράκη (ο κ. Γεωργιάδης, ως πρόεδρος της επιτροπής του Ελληνισμού της Διασποράς, είχε διασταυρώσει τα ξίφη του τηλεοπτικά με τον κ. Λαμπράκη για το θέμα των 600 δισ. ευρώ). Καθότι πρόκειται για μηνυτήρια αναφορά και όχι μήνυση, ο κ. Γεωργιάδης δεν είναι διάδικος και δεν καλείται να καταθέσει. Βασικοί μάρτυρες είναι άνθρωποι που εκπροσωπούν οργανισμούς που η ΤτΕ έχει προ μηνών αποκαλύψει ως ανύπαρκτους ή εμπλεκόμενους σε απάτες.

Παρ’ όλα αυτά και παρά την απάντηση του γενικού επιθεωρητή του αμερικανικού υπουργείου των ΗΠΑ, η πλημμελειοδίκης αποφασίζει ότι «ο πρώτος κατηγορούμενος (Αρτέμης Σώρρας), δυνάμει αμετάκλητου πληρεξουσίου, τυγχάνει διαχειριστής χρηματικού ποσού, ύψους εξακοσίων δισεκατομμυρίων δολαρίων». Η δικαστική λειτουργός βεβαιώνει ότι οι κατηγορούμενοι «είχαν αποκλειστικά αγαθά κίνητρα» και διαβιβάζει την υπόθεση στον εισαγγελέα Πρωτοδίκων Αθηνών, για να αναζητήσει τις ποινικές ευθύνες όσων μήνυσαν τον αγαθά ορμώμενο μεγαλοευεργέτη και τους συνεργάτες του.

Ο κ. Λαμπράκης απαλλάχθηκε τελικά από τον κ. Σώρρα, αλλά σήμερα αντιμετωπίζει μεγαλύτερα προβλήματα: συνελήφθη τον Δεκέμβριο από τις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ για παράνομη συνταγογράφηση, σε βάθος πενταετίας, ενός ισχυρού, εθιστικού οπιοειδούς φαρμάκου. Ο πρώην συναγωνιστής του συνεχίζει τον «πόλεμο» (τα μέλη της οργάνωσής τους καλούνται να δώσουν τον «όρκο του πολεμιστή» για να γίνουν δεκτοί).

Ας ελπίσουμε ότι έφθασε η ώρα που η συντεταγμένη πολιτεία θα απαντήσει στα πυρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή