Ενας Γεωργιανός αξιωματούχος διασώζει τους «8»

Ενας Γεωργιανός αξιωματούχος διασώζει τους «8»

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 5ο Τμήμα του Αρείου Πάγου έχει αποφασίσει –με την απόφαση 447/2015– για μία περίπτωση αντίστοιχη με εκείνη των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών: Ο πρώην Γεωργιανός αξιωματούχος, Ντάβιντ Ακαλάια, δεν έπρεπε να εκδοθεί από την Ελλάδα στην πατρίδα του, γιατί εδιώκετο πολιτικά και κινδύνευε να μην έχει δίκαιη δίκη. Μάλιστα, σε αντίθεση με τους Τούρκους, ο Ακαλάια είχε καταδικαστεί για τη συμμετοχή του σε δολοφονία Γεωργιανού υπηκόου, όταν ήταν μέλος του μηχανισμού ασφαλείας του προέδρου Σαακασβίλι, μόλις ο τελευταίος έχασε τις εκλογές.

Το 2014 το Εφετείο Πατρών είχε αποφασίσει να μην εκδοθεί ο γεννημένος το 1981 Γεωργιανός αξιωματούχος, αλλά ο εισαγγελέας Εφετών Πάτρας έκανε έφεση, η οποία τελικά απορρίφθηκε από τον Αρειο Πάγο. Ο αδελφός του εκζητουμένου,υπουργός του Σαακασβίλι, ήταν φυλακή χωρίς να έχει βρεθεί ένοχος, ενώ ο άλλος αδελφός και ο πατέρας του διώκονταν. Μετά τις εκλογές, όταν έχασε ο Σαακασβίλι, ζητήθηκε από τον Ακαλάια, που ήταν διευθυντής συνταγματικής ασφάλειας μιας μυστικής υπηρεσίας της χώρας, να καταθέσει ενάντια στους συγγενείς του, πράγμα που αρνήθηκε να κάνει. Αμέσως συνελήφθη και απαγγέλθηκαν κατηγορίες εις βάρος του για υπέρβαση (κατάχρηση) εξουσίας κατά την άσκηση των καθηκόντων του και συμμετοχή του σε μια ανθρωποκτονία με επιβαρυντικές περιστάσεις (είχε διαπραχθεί εκ προμελέτης, καθ’ υπέρβαση εξουσίας και με παραποίηση των αποδείξεων στην αποδεικτική διαδικασία).

Ο εκζητούμενος Ακαλάια είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών, που μετατράπηκε σε ποινή φυλάκισης τριών ετών και στη συνέχεια δραπέτευσε από τη Γεωργία. Με τη βοήθεια κάποιων Ελλήνων βρήκε καταφύγιο στη χώρα μας καθ’ οδόν προς την Ιταλία, όπου σκόπευε να συναντήσει τον επίσης φυγάδα αδελφό του. Δηλαδή, σε αντίθεση με τους Τούρκους, ο Ακαλάια είχε καταδικαστεί για τα αδικήματα (πράγμα που δεν συμβαίνει με τους Τούρκους, ούτε υπάρχουν ειδικές αποδείξεις για τη συμμετοχή τους στο συγκεκριμένο αδίκημα) και παρ’ όλα αυτά δεν εξεδόθη.

Ο ίδιος ο εκζητούμενος είχε χαρακτηρίσει την καταδίκη του προσχηματική όπως και τα αδικήματα που του προσήπταν. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι η Γαλλία είχε αρνηθεί να εκδώσει τον αδελφό του, επειδή θεωρούσε ότι διώκεται για πολιτικούς λόγους και ότι θα κινδύνευε να μην έχει δίκαιη δίκη. Να σημειωθεί ότι ο άλλος αδελφός του Ακαλάια, που ήταν επίσης υπουργός του Σαακασβίλι, είχε αθωωθεί 12 φορές, αλλά παρ’ όλα αυτά συνέχισε να είναι κρατούμενος.

Οι άλλες χώρες

Αλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η Σουηδία, έχουν αρνηθεί να εκδώσουν στην Τουρκία στρατιωτικούς που έχουν καταφύγει σε αυτές για λόγους αντίστοιχους με εκείνους για τους οποίους κατέφυγαν οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί στην Ελλάδα. Οι αποφάσεις των δικαστηρίων των χωρών που απορρίπτουν τα τουρκικά αιτήματα αναφέρουν ως λόγους απόρριψης ή παροχής προστασίας την έλλειψη εγγυήσεων για τη διαξαγωγή δίκαιης δίκης και τον κίνδυνο βασανιστηρίων για τους εκζητουμένους.

Ο επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μούζνιεκς, που έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι στην Τουρκία δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις μιας δίκαιας δίκης, σε έκθεσή του επισήμανε ότι ο αδελφός του Ακαλάια αντιμετώπιζε μια πολιτικά υποκινούμενη κατηγορία.

Ο τρόπος συμμετοχής

Το δικαστήριο αναφέρει στην απόφασή του ότι το έγκλημα για το οποίο καλείται να εκδοθεί ο εκζητούμενος πρέπει να προσδιορίζεται κατά τρόπο σαφή και συγκεκριμένο και να ορίζεται ειδικά με περιγραφή του τρόπου συμμετοχής του εκζητουμένου σε αυτό. Μιλώντας στην «Κ» ο συνήγορος του Ακαλάια, Αλέξανδρος Παπαστεριόπουλος, είπε ότι «η αποδεικτική πυκνότητα των στοιχείων που είχαν προσκομίσει οι Γεωργιανοί μοιάζει να είναι πολύ μεγαλύτερη από τα στοιχεία που παρουσίασαν για τους οκτώ οι τουρκικές αρχές…».

Πράγματι, στο αίτημα έκδοσης των τουρκικών αρχών δεν καθορίζεται ο τρόπος συμμετοχής καθενός από τους οκτώ στην απόπειρα δολοφονίας του Ερντογάν και στην απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης της γείτονος.

Παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές επισήμαναν προς την τουρκική πλευρά, στα τέλη Αυγούστου, ότι το αίτημα έκδοσης θα έπρεπε να συμπληρωθεί ώστε να γίνει ειδικό και συγκεκριμένο για τις κατηγορίες εναντίον καθενός από τους οκτώ εκζητουμένους, οι εισαγγελείς που μίλησαν στις δύο πρώτες ακροαματικές δίκες για τους 4 από τους οκτώ εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τη «γενικότητα» του τουρκικού αιτήματος.

Στην υπόθεση Ακαλάια ρόλο στην κρίση του 5ου τμήματος του Αρείου Πάγου έπαιξε και η κρίση των εκπροσώπων του δικηγορικού συλλόγου της Τιφλίδας για τον αυθαίρετο τρόπο με τον οποίο εφέροντο οι τοπικές εισαγγελικές αρχές εναντίον των αντιφρονούντων. Στη δίκη των Τούρκων, η υπεράσπιση αναφέρθηκε στον καθηγητή του ποινικού δικαίου του Πανεπιστημίου της Αγκυρας και πρόεδρο των δικηγορικών συλλόγων Μετίν Φεϊζίογλου που είπε ότι «η Δικαιοσύνη στην Τουρκία έχει απομακρυνθεί από τη δυνατότητα να διαχωρίσει τους αθώους από τους ενόχους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή