Το ΔΝΤ επιμένει στους όρους και στην αποχή

Το ΔΝΤ επιμένει στους όρους και στην αποχή

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα βρίσκεται στο Νταβός αυτή την εβδομάδα για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, όπου θα μιλήσει για αγαπημένα της θέματα που έχει βάλει στην ατζέντα του ΔΝΤ: πώς να φτάσουν και στη μεσαία τάξη τα οφέλη της παγκοσμιοποίησης, τον ρόλο των γυναικών στην οικονομία, την ανάπτυξη στην Αφρική… Η Ελλάδα δεν είναι ανάμεσά τους, καθώς το ΔΝΤ αρνείται να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα υπό τις παρούσες συνθήκες.

Στο ΔΝΤ εξακολουθούν να επιμένουν στην ανάγκη συμφωνίας σε χαμηλότερα πλεονάσματα, καθώς, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού Τζέρι Ράις την περασμένη Πέμπτη, η πρόταση του ΔΝΤ για μείωσή τους στο 1,5% του ΑΕΠ μετά το 2018 «είναι καλύτερη, ρεαλιστική και δεν θα χρειαζόταν λιτότητα ή περισσότερα μέτρα» σε αυτή τη φάση. Αλλά καθώς ο στόχος για το πλεόνασμα φαίνεται ότι παραμένει στο 3,5%, ο διεθνής οργανισμός θέλει μία ελληνική δέσμευση για νέες περικοπές στις συντάξεις και αύξηση του αφορολόγητου, μέτρα στα οποία αντιδρά η κυβέρνηση.

Το ΔΝΤ δεν ικανοποιείται ούτε με την παράταση του αυτόματου «κόφτη» δαπανών, ακόμη και αν ο τελευταίος περιλαμβάνει πρόβλεψη για μείωση του αφορολόγητου και νέες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση προώθησε αυτή τη λύση ώστε να πείσει το επιφυλακτικό Ταμείο ότι θα επιτύχει τον φιλόδοξο στόχο του 3,5% του ΑΕΠ και μάλιστα για απροσδιόριστο αριθμό ετών. Πηγή του Ταμείου σημείωσε στην «Κ» ότι για να πληρούν τις προϋποθέσεις αξιοπιστίας που θέτει το ΔΝΤ, οι μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και το ασφαλιστικό θα πρέπει και να ποσοτικοποιηθούν και να νομοθετηθούν – αυτό δηλαδή που ήλπιζε να αποφύγει η κυβέρνηση εντάσσοντάς τα στον αυτόματο «κόφτη». Το ΔΝΤ θεωρεί ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν ούτως ή άλλως για να επιστρέψει σε τροχιά βιωσιμότητας η ελληνική οικονομία. Το θέμα αναμένεται, πάντως, να συζητηθεί το επόμενο διάστημα και ο κ. Ράις εκτίμησε ότι η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων θα γίνει σύντομα.

Καθησυχαστικός

Παρά το σημερινό αδιέξοδο, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ εκτίμησε ότι εξακολουθεί να είναι πιθανή η συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση. Ηταν μάλιστα καθησυχαστικός σχετικά με το αν η καθυστέρηση στην αξιολόγηση συνιστά κίνδυνο για μια νέα κρίση πληρωμών, καθώς όπως είπε «τώρα και μεσοπρόθεσμα η Ελλάδα δεν έχει μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες, άρα αυτό δεν είναι ζήτημα επί του παρόντος».

Πάντως, παρά τις δηλώσεις του κ. Ράις πως το ΔΝΤ «προσπαθεί να προχωρήσει όσο πιο γρήγορα μπορεί» στο ελληνικό ζήτημα, καθυστερεί χαρακτηριστικά η συνεδρίαση για την Ελλάδα στο εκτελεστικό του συμβούλιο, όπου αναμένεται να συζητηθούν τρεις εκθέσεις: η κατάσταση της οικονομίας, η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους και ένας απολογισμός του δεύτερου προγράμματος. Αξιωματούχος στην Ουάσιγκτον σημειώνει ότι το ΔΝΤ δεν έχει στείλει ακόμη τις εκθέσεις του στην κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα συζητηθούν τον Ιανουάριο, καθώς πρέπει να μεσολαβήσουν τουλάχιστον δύο εβδομάδες ώστε να ετοιμάσει η χώρα την απάντησή της. Η καθυστέρηση είναι τόσο μεγάλη, που η Ελλάδα προστέθηκε πρόσφατα στις χώρες που εκκρεμεί αξιολόγηση στο πλαίσιο του άρθρου IV για περισσότερους από 18 μήνες. Στην πενταμελή λίστα περιλαμβάνονται είτε χώρες με τις οποίες το ΔΝΤ έχει σοβαρά προβλήματα συνεννόησης, όπως η Βενεζουέλα, είτε χώρες στις οποίες δεν έχει πάει αποστολή του ΔΝΤ για λόγους ασφαλείας, όπως η Συρία.

Οσο για την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, αυτή θα ενημερωθεί και με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που αποφάσισε το Eurogroup τον Δεκέμβριο. Οπως είπε απαντώντας σε ερώτηση της «Κ» ο κ. Ράις, η ανάλυση «θα είναι ολοκληρωμένη και θα περιλαμβάνει όλους τους σχετικούς παράγοντες». Ωστόσο, δεν θα προβλέπει μακροπρόθεσμα μέτρα, τα οποία δεν αναμένεται να ποσοτικοποιηθούν πριν από τη λήξη του προγράμματος, ούτε το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018. Παράλληλα, αναμένεται ο απολογισμός του δεύτερου προγράμματος του ΔΝΤ στην Ελλάδα, το οποίο έληξε πριν από εννέα μήνες. Σύμφωνα με την πηγή, προτού συζητηθεί στο συμβούλιο, αυτός θα πρέπει να παρουσιαστεί από κάποιον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην Ελλάδα – κάτι που επίσης δεν έχει γίνει ακόμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή