Αναβρασμός στους Δημοκρατικούς

Αναβρασμός στους Δημοκρατικούς

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H υπόθεση του ρωσικού «χάκινγκ» φαίνεται να έχει συνεπάρει εξαιρετικά την Ουάσιγκτον, με τους Δημοκρατικούς να ζητούν τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής που θα διερευνήσει το ζήτημα και τους Ρεπουμπλικανούς να φοβούνται ότι κάτι τέτοιο θα θέσει εν αμφιβόλω τη νομιμότητα της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ. Επίσης διαπιστώνεται ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποίησαν ιστότοπους, όπως τα WikiLeaks, DCLeaks.com και άλλα, για να δώσουν στη δημοσιότητα ηλεκτρονικές επιστολές με τις οποίες έπλητταν το κύρος της Χίλαρι Κλίντον, ενισχύοντας έτσι τις πιθανότητες εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ.

Τα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος φαίνεται ότι αρνήθηκαν να επιτρέψουν στο FBI να εξετάσει τους διακομιστές που είχαν υποστεί «χάκινγκ» με αποτέλεσμα τα συμπεράσματα της υπηρεσίας να βασίζονται στην ανάλυση που πραγματοποίησε η εταιρεία διαδικτυακής ασφάλειας CrowdStrike, η οποία εκλήθη από την εθνική επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος να επιληφθεί του προβλήματος όταν έγινε αντιληπτή η κυβερνοεπίθεση την περασμένη άνοιξη.

Την περασμένη Τρίτη, αξίζει να σημειωθεί, υπερψηφίστηκε στη Γερουσία, τόσο από Δημοκρατικούς όσο και από Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές, νομοθεσία που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία τόσο για τις κυβερνοεπιθέσεις και λοιπές δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο όσο και για τις δράσεις της σε Συρία και Ουκρανία. Οι καταγγελίες περί ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων και παροχής βοήθειας προς τον Ντόναλντ Τραμπ ώστε να κερδίσει την εκλογική αναμέτρηση έναντι της αντιπάλου του Χίλαρι Κλίντον έχουν προκαλέσει αναβρασμό στην Ουάσιγκτον. Aυτήν την εβδομάδα, για πρώτη φορά, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την εκλογική του νίκη, παραδέχθηκε πως οι Ρώσοι βρίσκονται πίσω από την υπόθεση. «Οσον αφορά στις υποκλοπές, πιστεύω ότι πίσω από αυτές βρίσκεται η Ρωσία», δήλωσε, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «άλλες χώρες και άλλοι λαοί εξαπολύουν κυβερνοεπιθέσεις έναντι των αμερικανικών συμφερόντων», ενώ παράλληλα επισήμανε ότι αποτελεί μεγάλο στίγμα για τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας αν οι αξιωματούχοι τους δημοσιοποιούν διαβαθμισμένες πληροφορίες. Ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Τζέιμς Κλάπερ, σε ανακοίνωση που έδωσε στον Τύπο αναφέρει ότι μίλησε με τον Ντόναλντ Τραμπ και του τόνισε ότι οι διαρροές δεν προέρχονται από τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε μιλώντας προς το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press ότι την περασμένη εβδομάδα μέλη των υπηρεσιών πληροφοριών ενημέρωσαν τον Τραμπ για μια αδιευκρίνιστη αναφορά, σύμφωνα με την οποία η Ρωσία διέθετε προσωπικές και οικονομικές πληροφορίες γι’ αυτόν, υλικό το οποίο πιθανώς να τον έφερνε σε δυσμενή θέση. Κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης προέβαλαν τη σχετική αναφορά που αφορά τις στενές σχέσεις του Τραμπ και των συνεργατών του με Ρώσους, όπως εξάλλου και κάποιες αναφορές σε… παράδοξες σεξουαλικές συνήθειες του Ντόναλντ Τραμπ.

Πίσω από τους «φακέλους» των παραπάνω αποκαλύψεων για τον Τραμπ βρίσκεται το πρώην στέλεχος των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών και σημερινός ιδιοκτήτης της ιδιωτικής εταιρείας ερευνών και αναλύσεων Orbis, Κρίστοφερ Στιλ.

Παρότι ο Στιλ αρνείται επίμονα ότι συνέλεξε τα –ανεπιβεβαίωτα– στοιχεία αυτά για λογαριασμό ρωσικών υπηρεσιών, η χρήση των λεγόμενων «Kompromat» (ενοχοποιητικό υλικό) από τις μυστικές υπηρεσίες της ΕΣΣΔ απεδείχθη συνηθισμένη και αποτελεσματική μέθοδος καθ’ όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Τέτοια στοιχεία, άλλοτε κατασκευασμένα, ενίοτε πραγματικά και άλλες φορές προϊόντα ανυπόστατων φημών, επέτρεψαν τη στρατολόγηση πολλών δυτικών κυβερνητικών στελεχών από την KGB, που αξιοποιούσε με μαεστρία την τέχνη του εκβιασμού.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή