«Πόλεμος» κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τις τηλεοπτικές άδειες

«Πόλεμος» κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τις τηλεοπτικές άδειες

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πόλεμος» ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με αφορμή σημερινή συνέντευξη του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκου Παππά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά την οποία ο υπουργός άφησε σαφείς αιχμές κατά της Νέας Δημοκρατίας και δήλωσε πως οι καναλάρχες «οφείλουν με όρους αυτοσεβασμού να αποσύρουν» το αίτημα για μη κατάθεση των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

«Ο αρχιτέκτονας της νέας διαπλοκής κ. Παππάς είναι εξ ορισμού ακατάλληλος για να κάνει υποδείξεις στον οποιονδήποτε», απάντησε η Νέα Δημοκρατία στις δηλώσεις του κ. Παππά.

«Ο αποτυχημένος “Υπουργός – καναλάρχης” κ. Παππάς και οι παρατρεχάμενοί του είχαν αρνηθεί να φέρουν τα “πόθεν έσχες” τους στη Βουλή οι υπερθεματιστές του αντισυνταγματικού διαγωνισμού – παρωδία που έστησε. Τότε δεν τον ενοχλούσε διότι ήθελε να στήσει καναλάρχες με τα λεφτά της Τράπεζας Αττικής και εγγυήσεις από βοσκοτόπια. Αυτό φαίνεται ότι είχαν απαιτήσει από τον κ. Παππά οι καναλάρχες που τον συναντούσαν μπαίνοντας από την πλαϊνή πόρτα του Μαξίμου. Σήμερα παριστάνει τον αδέκαστο, αλλά δεν τον πιστεύει κανείς. Καταλαβαίνουμε τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει ο κ. Παππάς. Ανέλαβε να ελέγξει για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ το χώρο των Μ.Μ.Ε. και έσπασε τα μούτρα του αφήνοντας πίσω του μια ιστορία δυσωδίας και νέας διαπλοκής, που εξέθεσε τον ίδιο και το Κόμμα του και ταλαιπώρησε τη χώρα.

Τον συμβουλεύουμε να αποδεχτεί το στραπάτσο του και να ξεπεράσει τις εμμονές του. Η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη: Οι ιδιοκτήτες καναλιών πρέπει να καταθέσουν “πόθεν έσχες”. Παράλληλα πρέπει να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο από το συνταγματικά προβλεπόμενο όργανο της Πολιτείας. Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται και για τα δύο. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η διαφάνεια είναι δύο έννοιες που δεν συναντήθηκαν ποτέ», καταλήγει η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Απάντηση Νίκου Παππά

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, προέβη στην ακόλουθη δήλωση, απαντώντας στη ΝΔ: «Καλωσορίζουμε τη ΝΔ στη θέση ότι οι καναλάρχες πρέπει να καταθέτουν “πόθεν έσχες“. Οφείλει να πάρει θέση και υπέρ της καταβολής τιμήματος για άδειες, το οποίο δεν αξιώθηκαν να εισπράξουν επί 27 χρόνια. Ο δε πανομοιότυπος επαναλαμβανόμενος λίβελος εναντίον μου και της κυβέρνησης είναι καλοδεχούμενος αν βοηθά τη ΝΔ να πάρει υπέρ του δημοσίου συμφέροντος έστω και μία φορά».

Υπενθυμίζεται πως στην πρωινή συνέντευξή του ο κ. Παππάς είχε μιλήσει για επιτυχία της κυβέρνησης στο τηλεοπτικό τοπίο, καθώς, όπως ανέφερε: «Η απόφαση του ΣτΕ καταγράφει ότι 27 χρόνια είχαμε ένα παράνομο καθεστώς. Κάνει αναφορά στις προηγούμενες αποφάσεις του ίδιου του συνταγματικού δικαστηρίου που υπογράμμιζαν αυτό το παράνομο και αντισυνταγματικό καθεστώς. Υπογραμμίζει ότι οι συχνότητες και το τηλεοπτικό φάσμα είναι ένας σπάνιος εθνικός πόρος για τη χρήση του οποίου δεν μπορεί να μην καταβάλλεται τίμημα. Αν νομίζουν ότι δικαιώθηκαν όσοι είχαν βάλει πολιτικές πλάτες για να υπάρχει ένα καθεστώς ασυδοσίας, όσοι μας κατηγορούσαν ότι κακώς πράττουμε επειδή δεν υπάρχουν άδειες και όσοι ισχυρίζονταν ότι δεν πρέπει να καταβληθεί τίμημα, θα βγάλουμε μια φωτοτυπία της απόφασης και θα τους τη στείλουμε».

Μάλιστα, ο υπουργός σημείωσε πως η απόφαση του ΣτΕ «είναι μια απόφαση που καταρρίπτει τους ισχυρισμούς ότι ο νόμος μας είναι εν τω συνόλω αντισυνταγματικός», ενώ σχετικά με τη συνεργασία κυβέρνησης και ΕΣΡ για τον προσδιορισμό του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών ανέφερε: «Προσερχόμαστε σε αυτόν τον διάλογο με καθαρή θέση και με απόλυτη διάθεση για συναίνεση. Δεν νομίζω ότι θα είναι αυτό το σημείο το οποίο θα μπορέσει να μπλοκάρει την ολοκλήρωση της διαδικασίας την οποία περιμένει όλη η κοινωνία».

Δηλώσεις Λευτέρη Κρέτσου

Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης, κ. Λευτέρης Κρέτσος, σε συνέντευξή του είπε ότι «ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες που διεξήχθη από τη ΓΓΕΕ είναι άκυρος ως μη γενόμενος, όμως η απόφαση του ΣτΕ, έτσι όπως ανακοινώθηκε, εμπεριέχει και άλλα σημαντικά πράγματα: Πρώτον ότι τα κανάλια από 01/01/16 είναι παράνομα και δεν θα έπρεπε να λειτουργούν και ότι είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει άμεσα εκ νέου ο διαγωνισμός για λόγους δημόσιου συμφέροντος». 

Απαντώντας για τον αριθμό των τεσσάρων καναλιών προς αδειοδότηση, ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή το φάσμα χωράει μέχρι έξι HD κανάλια, καλώντας τη ΝΔ και όποιον διαφωνεί να τον διαψεύσει.

Μάλιστα σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον λόγο που η Κυβέρνηση «παρέκαμψε» ουσιαστικά το ΕΣΡ, ο κ. Κρέτσος επέρριψε την ευθύνη στη ΝΔ, δηλώνοντας πως «η κυβέρνηση πήρε την πρωτοβουλία για τον αριθμό των καναλιών λόγω των συνεχών αποτυχημένων προσπαθειών συγκρότησης του ΕΣΡ από πλευράς Νέας Δημοκρατίας στη Διάσκεψη των Προέδρων. Γγα λόγους επιτακτικής ανάγκης εξυπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος, επιλέχθηκε ένας αριθμός βάσει τεχνολογικών δεδομένων και οικονομικής βιωσιμότητας».

Ο κ. Κρέτσος ανέφερε ότι μέχρι να ληφθεί η απόφαση του ΣτΕ η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανεχθεί κανάλια που λειτουργούν παράνομα, προσθέτοντας ότι σε συνάντηση που προγραμματίζεται με τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), θα ζητηθεί η άμεση διεξαγωγή του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή