Μπαράκ Ομπάμα: Από το Α έως το Ω

Μπαράκ Ομπάμα: Από το Α έως το Ω

7' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η λευκή μητέρα του. Ο μαύρος πατέρας του. Τα ολισθήματα της νιότης του. Οι ήρωές του. Τα αγαπημένα του φαγητά. Οι συνήθειες που δεν αλλάζει. Αγνωστες –ή λιγότερο γνωστές– λεπτομέρειες από τη ζωή του, από το Α έως το Ω.

A: Αναζήτηση

Στις μηχανές αναζήτησης του διαδικτύου ο τέως πρόεδρος έχει… ηττηθεί από τον νυν. Google: Μπαράκ Ομπάμα 170.000.000 αποτελέσματα, Ντόναλντ Τραμπ 374.000.000. Και στη Yahoo: 2.560.000 και 12.900.000 αντιστοίχως.

B: Βιβλία

Από τους πιο βιβλιόφιλους προέδρους στην ιστορία των ΗΠΑ. Πιτσιρικάς λάτρευε τον «Μόμπι Ντικ» του Χέρμαν Μέλβιλ. Στα αναγνώσματα που τον καθόρισαν περιλαμβάνονται τα κείμενα του Αβραάμ Λίνκολν, το «Για ποιον χτυπά η καμπάνα» του Ερνεστ Χέμινγουεϊ, «Το τραγούδι του Σόλομον» της Τόνι Μόρισον, τα δοκίμια του Ραλφ Γουόλντο Εμερσον, το «Σε αμφίβολη μάχη» του Τζον Στάινμπεκ, «Το χρυσό ημερολόγιο» της Ντόρις Λέσινγκ. Επίσης, έχει διαβάσει όλα τα βιβλία της σειράς «Χάρι Πότερ» μαζί με τις κόρες του.

Γ: Γάντια

Είναι πολύ περήφανος που έχει ένα ζευγάρι κόκκινα γάντια του μποξ με την υπογραφή του Μοχάμεντ Αλι. Και για τη συλλογή του με κόμικς του Σπάιντερμαν και του Κόναν του Βάρβαρου!

Δ: Δίαιτα

Τα τελευταία δύο χρόνια ο Μπαράκ Ομπάμα έχασε σχεδόν 3 κιλά: είναι 79 κιλά (με ύψος 1,85 μ.). Ωστόσο, δεν έχει ακολουθήσει ποτέ του συγκεκριμένη δίαιτα. Αν εξαιρέσουμε τη συνήθειά του, από τα νεανικά του χρόνια, να τρώει ένα μήλο την ημέρα.

Ε: Εκθεση

«Μια μέρα θέλω να γίνω πρόεδρος!» Ηταν μόλις οκτώ ετών όταν έγραψε σε σχολική έκθεση τα μελλοντικά σχέδιά του. Αυτό αποκάλυψε, μεταξύ πολλών άλλων, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος της Washington Post Ντέιβιντ Μαράνις στο βιβλίο του «Barack Obama: The Story».

Ζ: Ζενεβιέβ

Η λευκή ερωμένη του. Ζενεβιέβ Κουκ, κόρη Αυστραλού διπλωμάτη. Γνωρίστηκαν τα Χριστούγεννα του 1983 σε ένα πάρτι. Από εκείνη μάθαμε ότι στο πρώτο διαμέρισμά του, στη Νέα Υόρκη, ο μετέπειτα πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είχε κρεβάτι και κοιμόταν σε σλίπινγκ-μπαγκ, καθώς και ότι συνήθιζε να λύνει το κυριακάτικο σταυρόλεξο των Νew York Times φορώντας ένα παρεό! Η σχέση τους έληξε άδοξα τον Μάιο του 1985: όταν του είπε «σ’ αγαπώ» και της απάντησε… «ευχαριστώ»!

Η: Ηλικία

Εξελέγη πρόεδρος σε ηλικία 49 ετών – ο πέμπτος νεότερος στην ιστορία των ΗΠΑ μετά τους: Θεόδωρο Ρούσβελτ (42), Τζον Κένεντι (41), Μπιλ Κλίντον (46), Οδυσσέα Γκραντ (46 ετών και 10 μηνών).

Μπαράκ Ομπάμα: Από το Α έως το Ω-1

Χαρούμενος πιτσιρικάς και δεινός παίκτης του μπέιζμπολ, στη Χαβάη το 1963, λίγο πριν χωρίσουν οι γονείς του.

Θ: Θυγατέρες

Η Μάλια και η Σάσα ήταν 10 και 7 ετών, αντίστοιχα (18 και 15 σήμερα), όταν πέρασαν το κατώφλι του Λευκού Οίκου. Επρεπε να συνηθίσουν πολλά: να κυκλοφορούν με οπλισμένους σωματοφύλακες, να παρακολουθείται κάθε τους κίνηση, να περνούν από… κόσκινο οι φίλοι τους – να μην απολαμβάνουν δηλαδή σχεδόν καμιά ιδιωτικότητα. «Δεν ήταν εύκολη η εφηβεία τους», παραδέχτηκε ο Μπαράκ Ομπάμα σε πρόσφατη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC και στον Τζορτζ Στεφανόπουλο. «Αλλά χειρίστηκαν τα πράγματα καλά και εξελίχθηκαν σε υπέροχες νέες γυναίκες. Είναι γλυκές, ευγενικές, έξυπνες, αστείες και σέβονται τους ανθρώπους γύρω τους».

Μπαράκ Ομπάμα: Από το Α έως το Ω-2

Ποδηλατάδα με την πρωτότοκη κόρη του Μάλια, το 2013.

Ι: Ινδαλμα

Τα δικά του ινδάλματα, όπως με κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει, ήταν ο Μαχάτμα Γκάντι, ο Αβραάμ Λίνκολν και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

K: Kατοικίδια

Μπο και Σάνι, πορτογαλικοί σκύλοι νερού. Ο Μπο ήταν δώρο του γερουσιαστή Τεντ Κένεντι. Λίγο αργότερα, στον Λευκό Οίκο κατέφθασε η Σάνι. Δεν είναι τα πρώτα κατοικίδια του Μπαράκ Ομπάμα. Οταν ζούσε στην Ινδονησία με τη μητέρα και τον πατριό του, είχε ένα πιθηκάκι, την Τατά!

Μπαράκ Ομπάμα: Από το Α έως το Ω-3

Ο ασπρόμαυρος Μπο και η κατάμαυρη Σάνι θα ακολουθήσουν την οικογένεια Ομπάμα στο νέο της σπίτι, στην Ουάσιγκτον.

Λ: Λέξεις

Ναι, ο Ομπάμα έχει κάποιες λέξεις που αγαπά ιδιαίτερα, κάποιες εκφράσεις που επαναλαμβάνει σχεδόν κάθε φορά που μιλάει δημοσίως: «Make no mistake» (Μην κάνετε λάθος), «Change isn’t easy» (Η αλλαγή δεν θα είναι εύκολη), «It won’t happen overnight» (Δεν θα γίνει σε μία νύχτα), «There will be setbacks and false starts» (Θα υπάρχουν πισωγυρίσματα και λανθασμένες εκκινήσεις).

Μ: Μητέρα

Η λευκή (Αμερικανίδα) Αν Ντάναμ σε ηλικία 18 ετών, φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης, ερωτεύτηκε έναν μαύρο (Κενυάτη) συμφοιτητή της. Τον παντρεύτηκε και το 1961 απέκτησαν έναν γιο, σε μια εποχή όπου οι μεικτοί γάμοι ήταν αδιανόητοι στις ΗΠΑ. Μετά το διαζύγιό τους παντρεύτηκε έναν Ινδονήσιο, μετοίκησε στην Τζακάρτα, έγινε ανθρωπολόγος, έγραψε μια διδακτορική διατριβή 800 σελίδων για τους σιδεράδες στην Ιάβα (!), εργάστηκε για το Ιδρυμα Φορντ, αγωνίστηκε για το δικαίωμα των γυναικών στην εργασία. Εφερνε στο σπίτι τους δίσκους της Μαχάλια Τζάκσον και τις ομιλίες του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, για να ακούει ο Μπαράκ… Πέθανε το 1995, σε ηλικία 53 ετών, από καρκίνο των ωοθηκών.

N:  Nιότη

«Πρεζάκι. Κατεστραμμένος. Προς τα εκεί πήγαινα, σαν κλασικός μαύρος νέος. Φτιαχνόμουν για να ξεχνάω ποιος είμαι και πού πάω», έγραψε στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του «Dreams from my father» που κυκλοφόρησε το 1995. Εκεί ο Ομπάμα παραδέχτηκε τα… ολισθήματα της νιότης του: ότι άρχισε να κάνει χρήση μαριχουάνας και κοκαΐνης στο λύκειο και σταμάτησε στο πανεπιστήμιο.

Ξ: Ξύρισμα

Και, φυσικά, έχει το αγαπημένο του… μπαρμπέρικο, για ξύρισμα και κούρεμα: Hyde Park Hair Salon, στο Σικάγο. Εκεί, ο προσωπικός του κουρέας, Zariff, φροντίζει το λουκ του εδώ και χρόνια, πολύ πριν γίνει πρόεδρος. Και, μολονότι έχει γίνει διάσημος, εξακολουθεί να χρεώνει $21 το κούρεμα…

Ο: Ονομα

Χουσέιν Μπαράκ Ομπάμα. Αραβικής προέλευσης το «Χουσέιν» (όνομα του Κενυάτη παππού του), σημαίνει «καλός», «ωραίος». Αραβικό και το «Μπαράκ», σημαίνει ευλογημένος. Μέχρι τα 18 του τον φώναζαν «Μπάρι»… Για τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στη διάρκεια της θητείας του είχε το κωδικό όνομα «Renegade».

Π: Πατέρας

Οταν ο Ομπάμα ο πρεσβύτερος παντρεύτηκε την Αν Ντάναμ στη Χαβάη, είχε ήδη σύζυγο και τέσσερα παιδιά στην Κένυα. Ηταν δίγαμος! Γρήγορα, δύο χρόνια μετά τη γέννηση του γιου του, εγκατέλειψε και τη δεύτερη οικογένειά του. Κι αν πιστέψουμε όσα γράφει στο βιβλίο του ο γιος που απέκτησε με την τρίτη σύζυγό του πίσω στην Αφρική, ήταν σκληρός άνθρωπος, μέθυσος, με συχνά βίαια ξεσπάσματα. Ο Μπαράκ δεν είχε την ευκαιρία να τον γνωρίσει πραγματικά. Τον είδε τελευταία φορά όταν ήταν δέκα ετών, λίγο προτού εκείνος χάσει τη ζωή του σε αυτοκινητικό δυστύχημα, το 1982.

Μπαράκ Ομπάμα: Από το Α έως το Ω-4

Με τον Κενυάτη πατέρα του συναντήθηκε ξανά όταν ήταν 10 ετών. Ελάχιστες είναι οι αναμνήσεις του από εκείνον…

Ρ: Ρεφρέν

Ροκ και σόουλ είναι η δική του μουσική από τα εφηβικά του χρόνια. Στους διαδρόμους του Λευκού Οίκου συχνά τον άκουγαν να σιγοτραγουδά τα ρεφρέν των αγαπημένων του τραγουδιών: «What’s going on» του Marvin Gaye, «Sinnerman» της Nina Simone, «U got the look» του Prince, «Think» της Aretha Franklin, «Good vibrations» των Beach Boys, «Lover man» της Billie Holiday, «Ι’m οn fire» του Bruce Springsteen.

Σ: Σικάγο

Εκεί γνώρισε τη Μισέλ, εκεί παντρεύτηκαν. Αλλά δεν θα επιστρέψουν στη μονοκατοικία (με τα τέσσερα τζάκια) που αγόρασαν το 2005 έναντι 1,65 εκατ. δολαρίων. Τουλάχιστον όχι αμέσως. Η οικογένεια αποφάσισε να εγκατασταθεί προς το παρόν στην Ουάσιγκτον, κάτι που ερμηνεύτηκε ως επιλογή του Ομπάμα να μείνει στην «πρώτη γραμμή» μετά τη λήξη της θητείας του. Το νέο τους σπίτι βρίσκεται σε μία από τις καλύτερα φυλασσόμενες συνοικίες της πόλης (ανάμεσα σε 28 πρεσβείες!), είναι 760 τ.μ., έχει εννέα υπνοδωμάτια, ανήκει στον Joe Lockhart, πρώην σύμβουλο του Μπιλ Κλίντον, και το ενοίκιο είναι 22.000 δολάρια μηνιαίως.

Τ: Twitter

Από τον Μάρτιο του 2007 που έκανε την εμφάνισή του στο Twitter, έχει κάνει 15.430 tweets και έχει αποκτήσει 80.342.665 εκατ. ακολούθους (52.544.005 είναι ο αντίστοιχος αριθμός στο Facebook). Ο ίδιος ακολουθεί 632.212 χρήστες. Η αποχαιρετιστήρια ομιλία του, όπου με δάκρυα στα μάτια ευχαρίστησε τη Μισέλ για τη στήριξή της, έγινε viral. Ο ίδιος έγραψε στο σχετικό tweet του: «Σας ευχαριστώ για όλα. Η τελευταία μου παράκληση είναι ίδια με την πρώτη: να πιστέψετε! Οχι στη δική μου ικανότητα να πετύχω την αλλαγή, αλλά στη δική σας»…

Y: Yποστηρικτές

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι πέντε μεγαλύτεροι οικονομικοί υποστηρικτές του στην προεκλογική καμπάνια του 2008 ήταν: Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας $1.799.460, Goldman Sachs $1.034.615, Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ $900.909, Microsoft Corp $854/.717, JPMorgan Chase & Co $847.895.

Φ: Φαγητό

Ποιο είναι το αγαπημένο σας φαγητό;» τον ρώτησαν. «Το μπρόκολο», απάντησε. Αλλά η απάντηση δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική, αφού την ερώτηση είχε κάνει ένα εξάχρονο κοριτσάκι σε μία από τις εκδηλώσεις που είχαν πραγματοποιηθεί στον Λευκό Οίκο στο πλαίσιο της καμπάνιας της Μισέλ κατά της παχυσαρκίας. Οχι ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεν αγαπά τα λαχανικά. Γενικά, είναι λάτρης της ελαφριάς κουζίνας και εχθρός της… μαγιονέζας. Αλλά ποτέ δεν θα πει όχι σε μια μεξικάνικη λιχουδιά, ιδιαίτερα σε τσίλι κον κάρνε, νάτσος και γουακαμόλε, σε μια πίτσα από το αγαπημένο του εστιατόριο στο Σικάγο, το Italian Fiesta, και στα λιγκουίνι με γαρίδες που φτιάχνει η Μισέλ.

Μπαράκ Ομπάμα: Από το Α έως το Ω-5

Τρυφερό ενσταντανέ με τη Μισέλ στον Λευκό Οίκο, το 2015. «Τα τελευταία 25 χρόνια είσαι όχι μόνο η σύζυγός μου και μητέρα των παιδιών μου, αλλά και η καλύτερή μου φίλη», είπε για εκείνη στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του, την περασμένη Τετάρτη.

X: Χαβάη

Εκεί γεννήθηκε, εκεί έζησε μέχρι τα έξι του χρόνια, εκεί επέστρεψε για να φοιτήσει στο γυμνάσιο. Εκεί έζησε με τον παππού και τη γιαγιά του. Εκεί περνάει πάντα τις διακοπές του. Δηλώνει νησιώτης. Και, όπως συχνά λέει η Μισέλ, «αν δεν μπορείς να καταλάβεις τη Χαβάη, δεν μπορείς να καταλάβεις τον Μπαράκ»…

Ψ: Ψήφοι

Στις προεδρικές εκλογές του 2008 εξελέγη με 69.498.516 ψήφους (ποσοστό 52,9%). Το 2012 συγκέντρωσε 65.915.795 (ποσοστό 51,1%).

Ω: Ωροσκόπιο

Γεννημένος την Παρασκευή 4 Αυγούστου 1961, στις 19.24, στη Χονολουλού, είναι Λέων με ωροσκόπο στον Υδροχόο. Κι αν πιστέψουμε τις προβλέψεις των αστρολόγων για το 2017, ο σχηματισμός μεγάλων τριγώνων στα ζώδια της φωτιάς, στα οποία ανήκει, θα τον κάνει περισσότερο τολμηρό και αποφασιστικό… 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή