Ο πρόεδρος από κοντά

7' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αρχαιολόγος που τον ξενάγησε στην Ακρόπολη, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης που τον συνάντησε στον Λευκό Οίκο και τρία διακεκριμένα μέλη της ελληνικής Ομογένειας μοιράζονται με το «Κ» τις εντυπώσεις τους από τη γνωριμία τους με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Ελένη Μπάνου

Ενας «διαβασμένος» πρόεδρος

Τελικά, την παρέλαβε κι ας άργησε λίγο. Ο λόγος για τη φωτογραφία που έβγαλε ο φωτογράφος του Λευκού Οίκου με τον Μπαράκ Ομπάμα και την Ελένη Μπάνου μετά το πέρας της ξενάγησης στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. «Δεν μπορώ, ωστόσο, να σας τη δώσω. Με ενημέρωσαν ότι δεν επιτρέπεται να τη δημοσιεύσω», μας είπε από το τηλέφωνο ενώ ανέβαινε ακόμη μία φορά στην Ακρόπολη για να επιθεωρήσει τα μνημεία μετά τη χιονόπτωση της περασμένης Δευτέρας. Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών είχε γίνει το πρόσωπο της ημέρας και οι φωτογραφίες της με τον απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο έκαναν τον γύρο του κόσμου. «Ολο αυτό κράτησε για περίπου 15-20 μέρες μετά την επίσκεψή του. Φίλοι και συγγενείς με ρωτούσαν συνεχώς για τον Ομπάμα», τονίζει. Με σπορ ντύσιμο και σκούρα γυαλιά, ο Ομπάμα είδε από κοντά τα μνημεία της Ακρόπολης και τον Παρθενώνα, ήταν «διαβασμένος» και έκανε ερωτήσεις για τον τρόπο που ο Περικλής χρηματοδότησε την ανέγερσή του τον 5ο αιώνα π.Χ. «Ηταν ευγενέστατος, πολύ ανθρώπινος και προσηνής», θυμάται η κ. Μπάνου και αυτό ήταν που εξαφάνισε την αρχική της συστολή όταν τον συνάντησε στην είσοδο του μνημείου. «Ηταν μια πολύ ευχάριστη εμπειρία. Αυτό μου έχει μείνει», καταλήγει. — Σάκης Ιωαννίδης

Αλεξ Γιαννούλιας

Εκανε τον κόσμο καλύτερο μέρος

Την επόμενη Παρασκευή θα είναι η τελευταία μέρα του φίλου μου Μπαράκ Ομπάμα ως προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Θα είναι μια θλιβερή μέρα για μένα προσωπικά, για το έθνος μας και, πιστεύω, για τον κόσμο. Ο Μπαράκ έχει υπάρξει φίλος μου, συμπαίκτης μου στο μπάσκετ και κάποιος που με δίδαξε πολλά για την πολιτική και το πώς να γίνω καλύτερος άνθρωπος.

Είναι ένας από τους πιο ευφυείς, χαρισματικούς και ευαίσθητους ανθρώπους που ξέρω. Εκτός από όσα βλέπει κανείς στα περιοδικά ή στην τηλεόραση, είναι ένας άνθρωπος με χαρακτήρα. Ο Μπαράκ Ομπάμα πίσω από τις κάμερες είναι όλα όσα φαίνεται: συγκροτημένος, αξιοπρεπής και χαρισματικός στη λήψη αποφάσεων. Οι γονείς μου, ο Αλέξιος και η Αννα –από τα Καλάβρυτα και τα Χανιά αντίστοιχα–, με δίδαξαν να είμαι ένας συμπονετικός, σκληρά εργαζόμενος άνθρωπος και ότι τίποτα δεν αξίζει περισσότερο στη ζωή από τον χαρακτήρα. Μου ενστάλαξαν αξίες που ελπίζω να περάσω στα παιδιά μου: να κάνω αυτόν τον κόσμο καλύτερο και να βοηθώ τους άλλους σε κάθε ευκαιρία. Οι γονείς μου και το κουράγιο και ο χαρακτήρας που επέδειξαν σε όλη τους τη ζωή είναι οι ήρωες και τα πρότυπά μου. Ο Μπαράκ πρόσθεσε σε αυτά τα «μαθήματα» που μου έδωσαν οι γονείς μου επιδεικνύοντας στη ζωή του ταπεινότητα και αξιοπρέπεια. Δεν άφησε την εξουσία να τον αλλάξει, είναι ο ίδιος άνθρωπος με τον οποίο παίζαμε «σουτάκια» πριν από 15 χρόνια. Εγινε δημόσιος λειτουργός για τον μοναδικό λόγο που αξίζει: για να βοηθήσει ανθρώπους. Υπήρξε πάντα εξαιρετικά ταλαντούχος, αλλά, αντί να χρησιμοποιήσει το ταλέντο του για προσωπικό όφελος, αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία των άλλων. Η προσωπική του θυσία έκανε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος και θα έπρεπε να αποτελεί έμπνευση για όλους τους πολιτικούς ανά τον κόσμο και μια υπενθύμιση ότι η πολιτική πρέπει να είναι στην υπηρεσία των άλλων, όχι του εαυτού μας.

Οι εξαιρετικά επιτυχημένοι αριθμοί και οι στατιστικές των τελευταίων οκτώ ετών το αποδεικνύουν. Ομως πιο σημαντικό από τον άνθρωπο Μπαράκ και την επιτυχημένη προεδρία του είναι το τι αντιπροσωπεύει ο Μπαράκ Ομπάμα. Ο Μπαράκ Ομπάμα ενσαρκώνει το αμερικανικό όνειρο. Η ιστορία του είναι ένας φάρος ελπίδας για τους ανθρώπους ανά τον πλανήτη, ότι με σκληρή δουλειά και επιμονή όλα είναι δυνατά. Το γεγονός ότι ο γιος ενός Κενυάτη και μιας φτωχής λευκής, χωρίς πολιτικές διασυνδέσεις και καμία οικογενειακή ιστορία στην πολιτική, μπορεί να γίνει ο πιο ισχυρός άνθρωπος στον κόσμο, να ανέλθει στο ισχυρότερο αξίωμα στον πλανήτη σε ηλικία 47 ετών, ΕΙΝΑΙ το αμερικανικό όνειρο. Η ιστορία του Μπαράκ Ομπάμα αντιπροσωπεύει το μεγαλείο της Αμερικής, αυτό για το οποίο ταξίδεψαν οι γονείς μου στις Ηνωμένες Πολιτείες, για το οποίο εγκατέλειψαν τη χώρα την οποία αγαπούσαν και αυτό που αποτελεί τη φιλοδοξία εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο. Η ιστορία του είναι έμπνευση.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι περισσότερα από έναν άνθρωπο, είναι ελπίδα, όνειρα, μεγαλείο και χαρακτήρας, όλα σε ένα «πακέτο»: ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όλα, κυριολεκτικά όλα, είναι δυνατά. Τον συνόδευσα στην πατρίδα μου την Ελλάδα στο τελευταίο του ταξίδι στο εξωτερικό ως πρόεδρο και αυτό θα το θυμάμαι ως εξαιρετική τιμή. Το γεγονός ότι του έδειξα τη χώρα μου και τους ανθρώπους μου θα το διηγούμαι κάποια μέρα στα εγγόνια μου.

Στον κόσμο θα λείψουν η κομψότητα και η αξιοπρέπειά του, ότι αποτελούσε έμπνευση για τους ανθρώπους. Στις Ηνωμένες Πολιτείες θα λείψει η ηγεσία του, ότι σκεπτόταν και δρούσε βάσει αρχών. Και σ’ εμένα θα λείψει ο φίλος μου.

Aντι Μάνατος

Γοητευμένος από το φιλότιμο

Παρότι πολλοί Αμερικανοί πρόεδροι υπήρξαν καλοί φίλοι της κοινότητάς μας, ο Μπαράκ Ομπάμα ξεχωρίζει ως ένας εκπληκτικός φιλέλληνας.

Η πολιτική του καριέρα ξεκίνησε με μια ιδιαίτερα στενή σχέση με την οικογένεια Γιαννούλια στο Σικάγο και κατά τη διάρκεια της θητείας του στην αμερικανική Γερουσία ο Ομπάμα ήταν ο πρώτος αποδέκτης του βραβείου μας, James Williams Award, που φέρει το όνομα του Αφροαμερικανού που αγωνίστηκε και έδωσε τη ζωή του στην Ελληνική Επανάσταση.

Και παρότι το γραφείο μας πραγματοποιεί μια ιδιωτική συνάντηση στον Λευκό Οίκο μεταξύ της ελληνικής κοινότητας (αντιστοιχεί ένας Ελληνας σε κάθε 250 Αμερικανούς) και του εκάστοτε προέδρου εδώ και 30 χρόνια –προνόμιο που διατηρεί μόνο μία ακόμη κοινότητα, αυτή των Ιρλανδών (αντιστοιχεί ένας Ιρλανδός σε επτά Αμερικανούς)–, ο Μπαράκ Ομπάμα προχώρησε αυτή την παράδοση σε ένα νέο επίπεδο. Επί οκτώ χρόνια, έπειτα από κάθε τέτοια συνάντηση, παρέθετε στον Λευκό Οίκο μια τρίωρη δεξίωση με προσκεκλημένους λίγες εκατοντάδες ηγέτες των κοινοτήτων.

Ενδεικτική της σχέσης του με τους Ελληνες υπήρξε και η επιλογή του Τζο Μπάιντεν για τη θέση του αντιπροέδρου του. Οπως ο πρώην γερουσιαστής Πολ Σαρμπάνης και ο νυν Μπομπ Μενέντες, ο αντιπρόεδρος επί χρόνια ηγούνταν της προσπάθειας να ακουστεί η φωνή μας στο Καπιτώλιο.

Ο πρόεδρος Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν γοητεύτηκαν από αυτό που πιθανότατα είναι το πιο ισχυρό «όπλο» του λαού μας, το φιλότιμό μας, θέμα που έχουμε περιγράψει λεπτομερώς στη μικρού μήκους ταινία «The Greek Secret» («Το ελληνικό μυστικό»), την οποία έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι.

Κώστας Μπακογιάννης

Σε κοιτάει στα μάτια

Ξεχειλίζει σιγουριά, ηρεμία, χάρισμα. Σε κοιτάει στα μάτια, σου χαμογελάει, κάνει κόπο μαζί σου και σε πείθει πως έστω και για μία στιγμή έχεις όλη του την προσοχή.

Επαγγελματίας; Σίγουρα. Με μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση ανθρώπων. Αλλά και προικισμένος. Θέλεις, βέβαια, κι εσύ να τον πιστέψεις. Αλλά κι εκείνος σε εμπνέει με ευκολία, φυσικά και αβίαστα.

Αυτή είναι η εμπειρία μιας σύντομης γνωριμίας στον Λευκό Οίκο, με αφορμή την καθιερωμένη γιορτή της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης. Η πολιτική, όμως, είναι κάτι πολύ παραπάνω από το άθροισμα των προσωπικών μας εμπειριών και η διακυβέρνηση σίγουρα κάτι πολύ παραπάνω από την επικοινωνία.

Οκτώ χρόνια μετά, πολλές ελπίδες διαψεύστηκαν. Η πραγματικότητα απεδείχθη ανηλεής. Αρκεί, λοιπόν, ένας άνθρωπος; Μάλλον όχι. Οι κοινωνίες αλλάζουν μόνο από κάτω προς τα πάνω. Το ήθος της πολιτικής, όμως, έχει τη σημασία του. Και ο πολιτικός πολιτισμός τη δική του αξία. Θα μας λείψει, λοιπόν, ο πρόεδρος Ομπάμα…

Ελένη Κουναλάκη- Τσακοπούλου

Η κληρονομιά του θα διαρκέσει

Ως η πρώτη Ελληνοαμερικανίδα που υπηρέτησε ως πρέσβειρα της Αμερικής, αντιπροσώπευσα την ποικιλία που ο πρόεδρος Ομπάμα έφερε μαζί του στον Λευκό Οίκο.

Στην πραγματικότητα, η διακυβέρνηση Ομπάμα περιλάμβανε περισσότερους έγχρωμους, γυναίκες και μέλη της γκέι κοινότητας από ποτέ στο παρελθόν. Η κληρονομιά του Μπαράκ Ομπάμα σε ό,τι αφορά την πρόοδο στους τομείς της ισότητας και της δικαιοσύνης θα διαρκέσει – από τη Lilly Ledbetter Act, που βελτίωσε την ισότητα των γυναικών στους χώρους εργασίας, και την Affordable Care Act, που επεξέτεινε την ιατρική κάλυψη σε περισσότερους από 20 εκατομμύρια Αμερικανούς με χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα, έως την αναγέννηση της οικονομίας, που μείωσε την ανεργία και απέτρεψε τη διολίσθηση των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας κάτω από το όριο της φτώχειας.

Σε προσωπικό επίπεδο, είμαι πολύ υπερήφανη που υπηρέτησα ως μία από τις πρέσβειρες του Μπαράκ Ομπάμα. Στο εξωτερικό, παρακολούθησα εκ του σύνεγγυς τις προσπάθειές του να διαδώσει τις αρχές της Αμερικής, να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και να οικοδομήσει έναν πιο σταθερό και ασφαλή κόσμο. Υπηρετώντας ως πρέσβειρα στη Βουδαπέστη, σκεπτόμουν τον πρόεδρο να επαναλαμβάνει τη φράση του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζ. «το τόξο του ηθικού σύμπαντος είναι μακρύ, αλλά κάμπτει προς τη δικαιοσύνη». Αυτά τα λόγια βοήθησαν να διαμορφωθεί η στάση της πρεσβείας μου σε περιόδους που δοκιμάστηκαν οι σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ουγγαρίας. Μας διαβεβαίωσε ότι, παρόλο που ο δρόμος μπροστά μας θα ήταν δύσκολος, ξέραμε την κατεύθυνση προς την οποία θα ταξιδεύαμε και είχαμε τη δικαιοσύνη στο πλευρό μας.

Καθώς ο πλανήτης προετοιμάζεται για το τέλος της ιστορικής προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα και για μια λιγότερο προβλέψιμη ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, θα συνεχίσω να κρατώ στη μνήμη μου αυτά τα λόγια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή