Τουρκία: Υπερψηφίστηκε σε πρώτη ανάγνωση η συνταγματική αναθεώρηση

Τουρκία: Υπερψηφίστηκε σε πρώτη ανάγνωση η συνταγματική αναθεώρηση

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπερψηφίστηκε από το τουρκικό κοινοβούλιο σε πρώτη ανάγνωση το σχέδιο για τη συνταγματική αναθεώρηση, που έχει στόχο την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου.

Οι προτάσεις υπερψηφίστηκαν με 344 ψήφους υπέρ και 131 κατά (στη μυστική ψηφοφορία ψήφισαν 481 από τους 550 βουλευτές, εκ των οποίων δύο ψήφισαν λευκό, τρεις άκυρο και ένας απείχε).

Η κοινοβουλευτική συζήτηση θα συνεχιστεί την Τετάρτη. Τα 18 άρθρα του νέου Συντάγματος θα συζητηθούν εκ νέου.

Με βάση την πρόταση για συνταγματική αναθεώρηση Ο πρόεδρος θα έχει την εξουσία να διορίζει και να παύει τους υπουργούς, ενώ η θέση του πρωθυπουργού θα καταργηθεί, για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκίας. Το σχέδιο του νέου Συντάγματος προβλέπει θέση αντιπροέδρου ή και αντιπροέδρων.

Οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν ταυτόχρονα. Το υπό συζήτησιν σχέδιο ορίζει ως ημερομηνία της ψηφοφορίας την 3η Νοεμβρίου 2019. Η προεδρική θητεία είναι πενταετής και ο πρόεδρος δεν θα μπορεί να ασκήσει παρά δύο θητείες.

Το κυβερνών ΑΚΡ συνεργάζεται με το εθνικιστικό MHP για την υπερψήφιση των συνταγματικών αλλαγών, οι οποίες αναμένεται να τεθούν την άνοιξη σε δημοψήφισμα.

Η αντιπολίτευση είναι κατηγορηματικά αντίθετη, υποστηρίζοντας πως η πολιτειακή μεταβολή συνιστά αυταρχική εκτροπή προς όφελος του Ερντογάν -εντεινόμενη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Το σχέδιο του νέου Συντάγματος επικρίνεται από το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), ενώ το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) μποϊκοτάρει την ψηφοφορία. Περί τους δέκα βουλευτές του, άλλωστε, βρίσκονται στη φυλακή.

Το AKP που διάθει 317 έδρες στο 550μελές Κοινοβούλιο είχε ανάγκη από τις ψήφους του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος MHP για την υιοθέτηση του νέου Συντάγματος.

Το ισχύον Σύνταγμα ετέθη σε ισχύ το 1982 μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980 και εγγυάται την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης απέναντι στην εκτελεστική εξουσία.

Όμως, η συνταγματική μεταρρύθμιση επιτρέπει στον πρόεδρο να επεμβαίνει στη λειτουργία της Δικαιοσύνης, πεδίο που έχει γίνει ένα από τα σκηνικά σύγκρουσης του Ερντογάν με το δίκτυο του Γκιουλέν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή