Πού θα ταξιδέψουμε το 2017

10' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γαστρονομία, τέχνη, αρχιτεκτονική, ντιζάιν, πολυαναμενόμενες αφίξεις και οι κορυφαίες διοργανώσεις της χρονιάς μάς δίνουν την αφορμή να γνωρίσουμε τις 15 πόλεις που θα πρωταγωνιστήσουν στον χάρτη των παγκόσμιων προορισμών τους μήνες που ακολουθούν.

Πού θα ταξιδέψουμε το 2017-1

                    ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Λος Αντζελες, ΗΠΑ

Αν και ταυτισμένο με το Χόλιγουντ και τη λάμψη των κινηματογραφικών αστέρων, το Λος Αντζελες έχει πολλά ακόμη να σας αποκαλύψει, αρκεί να του δώσετε την ευκαιρία. Και δεν χρειάζεστε καν μεταφορικό μέσο. Oι τοπικές αρχές, σε μια προσπάθεια μείωσης των διαβόητων μποτιλιαρισμάτων στο κέντρο, ενθαρρύνουν τους τουρίστες να μετακινούνται με τα πόδια και έχουν σχεδιάσει μια σειρά από ξεναγήσεις για πεζούς στα σημαντικότερα πολιτιστικά σημεία της πόλης. Θέλετε μουσεία; Επιλέξτε τη βόλτα στον «δρόμο των μουσείων» και ανακαλύψτε μεταξύ άλλων το μουσείο σύγχρονης τέχνης LACMA. Για περισσότερη τέχνη, επιλέξτε τον περίπατο στο κέντρο. Εκεί θα βρείτε το νέο μουσείο σύγχρονης τέχνης The Broad, πλήθος από γκαλερί, αλλά και τo φουτουριστικό συναυλιακό μέγαρο Walt Disney Concert Hall at Music Center, δημιουργία του αρχιτέκτονα Frank Gehry.

www.discoverlosangeles.com


Πού θα ταξιδέψουμε το 2017-2

                        ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Λισαβόνα, Πορτογαλία

Στην αρχή της χιλιετίας, πολλοί είχαν πιστέψει πως η Λισαβόνα θα γινόταν η νέα πρωτεύουσα του ντιζάιν. Το 2008, όμως, βρήκε και την Πορτογαλία η κρίση και τα όποια σχέδια ανάπλασης της νοσταλγικής μπαρόκ πρωτεύουσάς της είτε εγκαταλείφθηκαν είτε μπήκαν στο συρτάρι. Χάρη στις πρωτοβουλίες όμως του οραματιστή αντιδημάρχου Αστικού Σχεδιασμού, Manuel Salgado, αρχιτέκτονα στο επάγγελμα, που κατάφερε να κρατήσει τα νέα μυαλά στην πόλη, η Λισαβόνα βαδίζει προς τη δική της αρχιτεκτονική αναγέννηση. Γερανοί πρωταγωνιστούν ακόμα στο τοπίο, αλλά οι ταξιδιώτες μπορούν ήδη να πάρουν μια γεύση από το μέλλον: παλιά κτίρια βρίσκουν νέες χρήσεις –στεγάζοντας συχνά το όραμα νέων επιχειρηματιών και δημιουργών–, πλατείες αποκτούν νέα μορφή και μια παραποτάμια περιοχή, το Belém, έχει αρχίσει να μετατρέπεται σε ένα άτυπο πολιτιστικό κέντρο. Δύο μουσεία, το National Coach Museum και το εντυπωσιακό Museum for Art, Architecture, and Technology (MAAT), έχουν ανοίξει ήδη τις πόρτες τους και προωθούνται και ως τα νέα λίκνα πολιτισμού της πόλης.

www.visitlisboa.com


Πού θα ταξιδέψουμε το 2017-3

Η πρωτεύουσα της πολιτείας του Γιουκατάν, γνωστή και ως «λευκή πόλη» εξαιτίας των αποικιακών κτιρίων της από ασβεστόλιθο, θεωρείται από τις πιο ήσυχες και ασφαλείς πόλεις της χώρας. Φέτος μάλιστα που ανακηρύσσεται, δεύτερη φορά, «πολιτιστική πρωτεύουσα της Λατινικής Αμερικής» από τον μη κυβερνητικό οργανισμό American Capital of Culture, είναι ευκαιρία να την ανακαλύψετε. Πληθώρα εκδηλώσεων που θα σας ταξιδέψουν μέσα από τη μουσική, τον χορό και τη ζωγραφική έρχονται να προστεθούν στην ήδη πλούσια πολιτιστική της ατζέντα. Μην παραλείψετε να λάβετε μέρος στην παραδοσιακή γιορτή Vaquería, που πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα βράδυ με χορό και μουσική μπροστά από το δημαρχείο, στην κεντρική πλατεία. Παραδοσιακά αυτές οι γιορτές, με επιρροές τόσο από τους Μάγια όσο και από τους Ισπανούς αποικιοκράτες, κρατούσαν μέρες και γίνονταν προς τιμήν του πολιούχου του χωριού.

www.visitmexico.com/en/merida


Πού θα ταξιδέψουμε το 2017-4

                 ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Μπουένος Αϊρες, Αργεντινή

Η πατρίδα του τάνγκο σάς περιμένει για να σας συστήσει το «άλλο» της πρόσωπο. Η πόλη φλερτάρει πια με ένα πιο εναλλακτικό κοινό, το οποίο δεν ελκύεται μόνο από τις ευρωπαϊκής επιρροής αρ νουβό επαύλεις, τις πλατιές λεωφόρους και τις υπερμεγέθεις πλην όμως εξαίσιες μπριζόλες. Στο Μπουένος Αϊρες του 2017 θα απολαύσετε πληθώρα γεύσεων –ασιατικές, ανατολίτικες και λατινοαμερικανικές– σε εστιατόρια των οποίων ηγούνται σεφ σπουδαγμένοι στην Ευρώπη, θα διασκεδάσετε μέχρι πρωίας σε μεταμεσονύκτια κλαμπ και «μυστικά» μπαρ, όπως το Florería Atlántico που κρύβεται μέσα σε ένα ανθοπωλείο, θα επιδοθείτε σε shopping στη γειτονιά Palermo των ακριβών μπουτίκ και θα καταλήξετε σε κάποιο από τα μουσεία της ίδιας περιοχής, όπως το Μουσείο Λατινοαμερικανικής Τέχνης του Μπουένος Αϊρες (MALBA), για μια γερή δόση κουλτούρας.

http://turismo.buenosaires.gob.ar


Πού θα ταξιδέψουμε το 2017-5

Μπέλφαστ, Βόρεια Ιρλανδία

Κάποτε το Μπέλφαστ συγκαταλεγόταν μαζί με τη Βηρυτό, τη Βαγδάτη και το Σεράγεβο στους πιο «επικίνδυνους» προορισμούς του πλανήτη. Τα τελευταία χρόνια όμως προσπαθεί να μεταμορφωθεί σε μια πόλη ελκυστική, που δεν θα ξυπνά μνήμες από το αιματοκυλισμένο παρελθόν της. Στη λεγόμενη «γειτονιά του Τιτανικού», όπου κατασκευάστηκε και το ιστορικό πλοίο, τα παλιά ναυπηγεία αντικαθίστανται από πολυτελή διαμερίσματα, υπαίθρια μπαρ, χώροι τέχνης και εστιατόρια ανοίγουν το ένα μετά το άλλο, ενώ το μουσείο Titanic Belfast, που διηγείται την ιστορία του «Τιτανικού», έχει γίνει ο δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός στην πόλη. Στην ίδια περιοχή, το πολεμικό πλοίο «HMS Caroline» του 1914 έχει μετατραπεί σε πλωτό μουσείο και μετά από μία ακόμα ανακαίνιση θα υποδεχτεί εκ νέου τους επισκέπτες την άνοιξη. Οσο για τη διαμονή, η νέα άφιξη είναι το πρωτοποριακού ντιζάιν ξενοδοχείο Bullitt, που εμπνέεται από την ομώνυμη κινηματογραφική ταινία με τον Στιβ Μακουίν.

http://visitbelfast.com


Πού θα ταξιδέψουμε το 2017-6

                      ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Ιερουσαλήμ, Ισραήλ

Μπορεί το Τελ Αβίβ με τις παραλίες και τον κοσμοπολίτικο αέρα του να είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός city break του Ισραήλ, η Ιερουσαλήμ όμως, αν και ταυτισμένη με χώρους λατρείας και αρχαία μνημεία, αποδεικνύει ότι έχει και αυτή πολλά να προσφέρει. Οι αναγνώστες μάλιστα του Condé Nast Traveler την ψήφισαν ως μία από τις έξι πόλεις με τη μεγαλύτερη πολιτιστική άνθηση παγκοσμίως. Αν βρεθείτε εκεί Σεπτέμβριο, το φεστιβάλ Manofim Jerusalem Contemporary Art Festival θα σας φέρει κοντά στην τέχνη με δρώμενα σε γκαλερί, δρόμους, στούντιο καλλιτεχνών, ακόμα και σε σπίτια. Στο κέντρο της πόλης η ιστορική αγορά Mahane Yehuda Market συνεχώς επεκτείνεται με μαγαζάκια που σερβίρουν κάθε λογής φαγητό και ποτό μέχρι αργά το απόγευμα. Η ανερχόμενη γαστρονομική τάση είναι το latin fusion, ενώ το Burrito Chai εντός της αγοράς η μεξικανική απάντηση.

www.itraveljerusalem.com


Πού θα ταξιδέψουμε το 2017-7

                  ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Σεούλ, Νότια Κορέα

Αν αγαπάτε τη φουτουριστική αρχιτεκτονική, την τεχνολογία, τη μόδα, την κορεατική ποπ (!) και το φαγητό, αξίζει μια βόλτα στη Σεούλ. Για περισσότερα από δέκα χρόνια εργάζεται σκληρά για να αμβλύνει το τραχύ βιομηχανικό της προφίλ και να γίνει μια μητρόπολη πιο φιλική προς τον επισκέπτη. Η πιο περίτρανη απόδειξη είναι η ανάπλαση του ρέματος Cheonggyecheon: το μπετόν που το κάλυπτε επί δεκαετίες αφαιρέθηκε, ο αυτοκινητόδρομος που περνούσε από πάνω του γκρεμίστηκε και το ρέμα μεταμορφώθηκε σε γοητευτικό ρυάκι με χώρους πρασίνου και μονοπάτια για περιπάτους. Μέσα στο 2017 αναμένονται τα εγκαίνια του Seoul Skygarden, της υπέργειας διάβασης μήκους 938 μ. και ύψους 17 μ., δίπλα στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, που θα μεταμορφωθεί σε ανθοκομική «βιβλιοθήκη» με 254 είδη δέντρων, θάμνων και λουλουδιών.

http://english.visitseoul.net


Πού θα ταξιδέψουμε το 2017-8

                         ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Μαρακές, Μαρόκο

Φέτος ειδικά, οι λάτρεις της μόδας θα ερωτευτούν το Μαρακές, την πόλη που αγάπησε ο Yves Saint Laurent και η οποία από το φθινόπωρο θα φιλοξενεί το πολυαναμενόμενο Μουσείο Yves Saint Laurent Marrakech, όπου θα εκτίθενται 5.000 δημιουργίες του σχεδιαστή, 15.000 αξεσουάρ, σχέδια και φωτογραφίες. Σύμφωνα με τον σύντροφό του, Pierre Bergé, ο Saint Laurent «πριν το Μαρακές, έβλεπε μόνο άσπρο και μαύρο». Εδώ ανακάλυψε το χρώμα. Περιδιαβείτε στους κήπους, στα σοκάκια και στις αγορές της πόλης και αναζητήστε το κίτρινο του σαφράν και το βιολετί που συνέβαλαν στην τολμηρή για τα ’60s παλέτα των ρούχων του. Επισκεφτείτε οπωσδήποτε τον μαγευτικό βοτανικό κήπο Jardin Majorelle που σχεδίασε ο ζωγράφος Jacques Majorelle τη δεκαετία του 1920 και τον οποίο ο Saint Laurent αγόρασε το 1980 σώζοντάς τον από την κατεδάφιση.

www.marrakech.travel


Πού θα ταξιδέψουμε το 2017-9

                           ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Αμβούργο, Γερμανία

Το Αμβούργο ήταν πάντα μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ευρωπαϊκές πόλεις, που τα τελευταία χρόνια μάλιστα έχει μεταμορφωθεί σε παράδεισο για τους απανταχού φίλους της αρχιτεκτονικής. Tις ακτές του Eλβα, που έχουν ενταχθεί στο HafenCity, το μεγαλύτερο σχέδιο ανάπλασης πόλης στην Ευρώπη, κοσμούν πλέον εμβληματικά έργα, όπως η παραποτάμια διάβαση River Promenade της Ζάχα Χαντίντ, η αίθουσα συναυλιών Elbphilarmonie των Herzog & deMeuron που μόλις άνοιξε, αλλά και το μοναδικού ντιζάιν ξενοδοχείο The Fontenay του Jan Störmer που εγκαινιάζεται το καλοκαίρι. Σε hot spot μεταμορφώνεται και το νησάκι Wilhelmsburg χάρη σε έργα όπως το ΙΒΑ Hamburg-Energiebunker, ένα παλιό αντιαεροπορικό καταφύγιο που μεταμορφώθηκε σε μονάδα παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αποτελεί σύμβολο αειφορίας στην πόλη, αλλά και χάρη σε καλλιτεχνικά γεγονότα, όπως το ετήσιο φεστιβάλ μουσικής και τέχνης Dockville που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι.

www.hamburg.com


Πού θα ταξιδέψουμε το 2017-10

                       ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Μόσχα, Ρωσία

Εν όψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2018 και του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών 2017 που θα διεξαχθούν στη Ρωσία, η Μόσχα του Κρεμλίνου και των χρυσών τρούλων κάνει προσπάθειες εκσυγχρονισμού. Αν συνυπολογίσει κανείς και την κακή κριτική που έχει δεχτεί η χώρα τόσο σε πολιτικό όσο και σε αθλητικό επίπεδο λόγω του ντόπινγκ των αθλητών της, έχει έναν λόγο παραπάνω να επενδύσει στην αλλαγή του προφίλ της. Φιλόδοξα εγχειρήματα, όπως ο εκσυγχρονισμός του Πολυτεχνικού Μουσείου –από τα παλαιότερα μουσεία επιστημών στον κόσμο–, βαδίζουν προς την ολοκλήρωση, ενώ το ανακαινισμένο αεροδρόμιο Ramenskoye και η νέα κυκλική γραμμή του μετρό φιλοδοξούν να κάνουν τη μετάβαση στην πόλη και τις αστικές συνδέσεις πιο εύκολες. Επισκεφτείτε το προσφάτως αναπλασμένο θεματικό πάρκο VDNKh με την πληθωρική ετήσια πολιτιστική ατζέντα και μη χάσετε την εντυπωσιακή συλλογή από αφίσες κομμουνιστικής προπαγάνδας στο Μουσείο Σύγχρονης Ρωσικής Ιστορίας.

www.visitrussia.org.uk


Πού θα ταξιδέψουμε το 2017-11

Μοντεβιδέο, Ουρουγουάη

Χειμώνιασε για τα καλά και δεν θέλετε να αποχωριστείτε το μαγιό σας; H πρωτεύουσα της Ουρουγουάης στο νότιο ημισφαίριο ίσως είναι αυτό που ψάχνετε. Γνωστή για τη μήκους 22 χλμ. παραλία της, τη νυχτερινή ζωή και την πλούσια ιστορία της, έχει αρχίσει να εδραιώνει τη φήμη της και ως προορισμός για τους φίλους της μόδας, του ντιζάιν και του καλού φαγητού. Στη γειτονιά Punta Carretas, η σικάτη τριώροφη Rotunda Estudio, ένας συνδυασμός μπουτίκ, ατελιέ και εργαστηρίου, φιλοξενεί τις κολεξιόν ανερχόμενων εγχώριων σχεδιαστών και ειδικεύεται στη μίνιμαλ γυναικεία μόδα. Η γαστρονομική τάση της πόλης είναι τα λεγόμενα cenas «a puertas cerradas», δηλαδή πριβέ δείπνα τα οποία διοργανώνουν γαστρονομικές λέσχες σε αναπάντεχους χώρους –από σπίτια μέχρι… εγκαταλελειμμένα εργοστάσια–

με μενού τα οποία επιμελούνται guest chefs. Για να δοκιμάσετε τα εξαιρετικά ντόπια κρέατα, κλείστε τραπέζι στο εστιατόριο Plantado, εντός του νέου παραθαλάσσιου Hyatt Centric Montevideo, το οποίο μπορείτε να επιλέξετε και για τη διαμονή σας.

www.descubrimontevideo.uy


Πού θα ταξιδέψουμε το 2017-12

              ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

 Μπορντό, Γαλλία

Αν είστε λάτρεις του κρασιού, έχετε πλέον έναν ακόμα λόγο να κάνετε ένα προσκύνημα σε μία από τις μεγαλύτερες οινοπαραγωγούς πόλεις του κόσμου. Το μουσείο La Cité du Vin, που άνοιξε το καλοκαίρι στην παραποτάμια περιοχή Garonne, σας περιμένει για μια βαθιά μύηση στον κόσμο του κρασιού μέσα από οπτικοακουστικό υλικό και, φυσικά, δοκιμές τοπικών ετικετών. Αν δεν θέλετε να αρκεστείτε στη χορταστική κατά τα άλλα μουσειακή εμπειρία, μπορείτε να επισκεφτείτε κάποιο από τα châteaux της περιοχής. Τα περισσότερα είναι ανοιχτά για το κοινό και, μεταξύ άλλων, προσφέρουν επίσκεψη στους αμπελώνες τους, γνωριμία με τους αμπελουργούς, ακόμη και λουκούλλεια γεύματα.

www.bordeaux-tourisme.com


Πού θα ταξιδέψουμε το 2017-13

           ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ 

Κέιπ Τάουν, Νότια Αφρική

Σταυροδρόμι πολιτισμών, θρησκειών, γεύσεων και εντυπωσιακών τοπίων, όπως το Τραπεζοειδές Ορος (Table Mountain) που δεσπόζει πάνω από την πόλη, το Κέιπ Τάουν χαίρει αναγνώρισης και ως μητρόπολη του ντιζάιν. Το αποδεικνύει η διάκρισή του ως World Design Capital το 2014. Το φθινόπωρο του 2017, μάλιστα, προβλέπεται να προσελκύσει πάλι το παγκόσμιο ενδιαφέρον, όταν το Zeitz Museum of Contemporary African Art (MOCAA), το μεγαλύτερο μουσείο σύγχρονης αφρικανικής τέχνης παγκοσμίως, ανοίξει τις πόρτες του για να ανταγωνιστεί, όπως λέγεται, μουσεία-σημεία αναφοράς, όπως το ΜοΜΑ της Νέας Υόρκης και την Tate Modern του Λονδίνου. Μέχρι τότε, αναζητήστε την πολυφυλετική, χίπστερ συνοικία Woodstock και το Old Biscuit Mill, το γραφικό χωριουδάκι εντός της συνοικίας, όπου δημιουργούν μερικοί από τους πιο ταλαντούχους σχεδιαστές και καλλιτέχνες της πόλης.

www.capetown.travel


Πού θα ταξιδέψουμε το 2017-14

Μόντρεαλ, Καναδάς

Η βορειοαμερικανική χώρα γιορτάζει φέτος την 150ή επέτειο από την ίδρυση της Καναδικής Συνομοσπονδίας και ετοιμάζει σειρά εκδηλώσεων σε όλη την επικράτεια. Το Μόντρεαλ θα γιορτάσει διπλά, μια και φέτος κλείνει 375 χρόνια από τη δική του ίδρυση. Ευκαιρία, λοιπόν, να συμμετάσχετε και εσείς στη γιορτή! Αν σας αρέσει η φύση, αποκτήστε δωρεάν ένα Discovery Pass, που προσφέρει απεριόριστη πρόσβαση σε όλα τα εθνικά πάρκα της χώρας για έναν ολόκληρο χρόνο. Ανάλογα με την περίοδο της επίσκεψής σας, αναζητήστε στην εκτενή λίστα των προγραμματισμένων εκδηλώσεων την παράσταση, τη συναυλία ή την έκθεση της προτίμησής σας (www.375mtl.com), ενώ μετά τα εγκαίνιά του, τον προσεχή Μάιο, επισκεφτείτε τον πεζόδρομο μήκους 3,8 χλμ. Fleuve-Montagne για μια άλλου τύπου, πιο φυσιολατρική, γνωριμία με την πόλη.

www.tourisme-montreal.org


Πού θα ταξιδέψουμε το 2017-15

Ρότερνταμ, Ολλανδία

Μετά από χρόνια στη σκιά του Aμστερνταμ, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ολλανδίας έρχεται στο προσκήνιο χάρη στην τέχνη και στο ντιζάιν που ανθούν εδώ. Περιδιαβείτε τα δρομάκια του σημαντικότερου λιμανιού της Ευρώπης, αναζητώντας τα περισσότερα από 1.000 έργα τέχνης, συμπεριλαμβανομένων και γλυπτών του Πικάσο και του Ροντέν που βρίσκονται διάσπαρτα στην πόλη. Τον Φεβρουάριο μη χάσετε το φεστιβάλ Art Rotterdam Week, για να γνωρίσετε τις τελευταίες τάσεις στη σύγχρονη τέχνη, αλλά και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, που ξεκινά σε λίγες ημέρες (22/01 έως 05/02) και είναι ένα από τα πιο φιλόξενα και εναλλακτικά παγκοσμίως. Οι λάτρεις της αρχιτεκτονικής θα ενθουσιαστούν με την πρόσφατη άφιξη, το De Markthal, ένα πρωτότυπο κτίριο γραφείων και κατοικιών σε σχήμα πετάλου που ταυτόχρονα στεγάζει και αγορά με εστιατόρια, σούπερ μάρκετ και κάπου 100 πάγκους με φρέσκα προϊόντα. Ακριβώς πίσω του, στο κανάλι Steigersgracht, αναμένεται η ολοκλήρωση του RiF010, μιας εγκατάστασης με τεχνητά κύματα ύψους 1,5 μέτρου όπου σέρφερ θα μπορούν να επιδείξουν τις ικανότητές τους.

http://en.rotterdam.info

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή