Ο «Βίκτωρ» έφερε χιόνια, καταιγίδες και νοτιάδες

Ο «Βίκτωρ» έφερε χιόνια, καταιγίδες και νοτιάδες

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κακοκαιρία επέστρεψε και θα κρατήσει μέχρι την Πέμπτη, αν και δεν θα φτάσει την ένταση της «Αριάδνης», που έπληξε τη χώρα από 5 έως 11 Ιανουαρίου. Τις επόμενες ημέρες ένα χαμηλό βαρομετρικό θα στροβιλίζεται πάνω από τη νότια Ιταλία, προκαλώντας κύμα διαταραχών στην Ελλάδα. Οι ερευνητές του Αστεροσκοπείου Αθηνών ονόμασαν αυτό το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας του 2017 «Βίκτωρ».

Τα πρώτα φαινόμενα εκφράστηκαν χθες το πρωί με ισχυρή χαλαζόπτωση στη Ζάκυνθο, με αποτέλεσμα μέσα σε λίγα λεπτά το έδαφος να γίνει λευκό από το αρκετά μεγάλο χαλάζι. Λόγω της έντονης χαλαζόπτωσης στην περιοχή του Καλαμακίου, όπου βρίσκεται το αεροδρόμιο Ζακύνθου, το αεροσκάφος της χθεσινής πτήσης από την Αθήνα δεν προσγειώθηκε. Ο κυβερνήτης αποφάσισε για λόγους ασφαλείας να οδηγήσει το αεροπλάνο πίσω στην Αθήνα.

Εντονη χαλαζόπτωση παρουσιάστηκε χθες και στην Ηλεία – μάλιστα, έκλεισε για περίπου μία ώρα και η εθνική οδός Πύργος – Πάτρα στο ύψος της Γαστούνης. Σε μεγαλύτερα υψόμετρα, το χιόνι ακολούθησε το χαλάζι.

Συνολικά, το νέο κύμα κακοκαιρίας έφερε βροχές, καταιγίδες, πυκνές χιονοπτώσεις και ενισχυμένους νοτιάδες, ειδικά στη δυτική και βόρεια χώρα. Χιονόπτωση σημειώθηκε σε Πέλλα, Χαλκιδική, Καβάλα, ενώ η θερμοκρασία στην Κεντρική Μακεδονία κυμαίνεται από -2 έως 4 βαθμούς Κελσίου. Στη Δυτική Μακεδονία το θερμόμετρο έπεσε στο -6 έως 1 βαθμό, ενώ χιόνισε σε Φλώρινα και Κοζάνη. Κλειστά ήταν τα σχολεία στους Δήμους Καστοριάς και Aργους Ορεστικού, Γρεβενών και Σερβίων-Βελβεντού Κοζάνης.

Χιόνι και στα ορεινά της Ξάνθης, με αποτέλεσμα να κλείσουν όλα τα σχολεία του ορεινού Δήμου Μύκης και της Δημοτικής Ενότητας Σταυρούπολης του Δήμου Ξάνθης. Χιόνισε και στα βόρεια του νομού Εβρου, έκλεισαν τα σχολεία του Δήμου Σουφλίου. Λόγω χιονιά δεν πραγματοποιήθηκε η πρωινή πτήση προς Αθήνα από το αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης.

Χιόνι και στην Ηπειρο, σε περιοχές με υψόμετρο άνω των 500. Τα σχολεία στον Δήμο Ιωαννιτών παρέμειναν κλειστά, όπως και στους Δήμους Δωδώνης, Ζίτσας, Μετσόβου, Πωγωνίου και Βορείων Τζουμέρκων. Στα Τρίκαλα δεν άνοιξαν χθες τα σχολεία, ανοικτοί έμειναν οι παιδικοί σταθμοί.

Μέτρα για να μην υπάρξει νέο μπλακ άουτ στον σιδηρόδρομο αποφασίστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, με τις διοικήσεις των εταιρειών του ομίλου ΟΣΕ, παρουσία του υφυπουργού Μεταφορών Ν. Μαυραγάνη. Αποφασίστηκε να επανδρωθούν οι έξι ορεινοί σταθμοί στο τμήμα Αθήνα – Θεσσαλονίκη, όπου θα υπάρχουν σε εφεδρεία μηχανές εμπορευματικών αμαξοστοιχιών που θα μπορούν να απομακρύνουν το χιόνι από το σιδηροδρομικό δίκτυο. Πρόκειται για τους σταθμούς: Οινόη, Μπράλο, Λιανοκλάδι, Παλαιοφάρσαλο, Αγγείες και Πλατύ. Οι μηχανοστασιάρχες ελέγχου κυκλοφορίας θα βρίσκονται επί των αμαξοστοιχιών όπου παρατηρούνται έντονα καιρικά φαινόμενα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή